Stilstand is achteruitgang. Deze uitdrukking is absoluut van toepassing op Interior Glassolutions B.V. De Veenendaalse specialist in glassystemen voor interieurtoepassingen innoveert haar producten continu, met aandacht voor gezondheid & luchtkwaliteit, ruim voldoende daglichttoetreding, een optimale rookwerendheid én thermisch & akoestisch comfort. Inspanningen die hebben geleid tot tal van interessante nieuwe producten….
Het werken in een open kantoortuin heeft ogenschijnlijk veel voordelen: daglicht stroomt maximaal naar binnen, medewerkers kunnen makkelijk en snel contact maken met collega’s en vierkante meters worden optimaal benut. Toch is er ook een keerzijde, weet Roelofsen. “In een kantoortuin is vaak sprake van (te)veel geluid. Onder andere uit onderzoek van PanelWizard onder 1.000 respondenten blijkt dat twee derde (!) van de medewerkers in een open kantoortuin meerdere keren per dag wordt afgeleid door omgevingsgeluiden. Vooral bellende (75%) en pratende collega’s (72%), rinkelende telefoons (66%) en geluid van afgespeelde video’s (54%) worden als zeer storend ervaren. De gevolgen zijn concentratieproblemen (51%), een onrustig gevoel (34%) en vermoeidheid (27%). Niet voor niets zien we dat steeds vaker wordt gekozen voor concentratiewerkplekken met glazen wanden en deuren. Onze glassystemen sluiten hier perfect op aan. Dankzij onze volglazen wanden en deuren blijven daglichttoetreding, optimale zichtlijnen en onderlinge interactie namelijk te allen tijde behouden, terwijl geluidsoverlast niet meer aan de orde is. Zo dragen wij bij aan een fijne en comfortabele werkplek.”
Een absolute primeur van Interior Glassolutions B.V. in dit kader is de ranke en slanke kaderdeur met dubbele afdichting, waarmee een geluidsisolatie (Rw-waarde) tot maar liefst 38 dB mogelijk is. “In de meeste kaderdeuren is slechts één glassoort mogelijk”, weet Roelofsen. “In veel gevallen is dit ‘simpel’ glas van 6,76 mm (33.2), waarmee een optimale daglichttoetreding en zichtlijnen worden geborgd. Voor de akoestische isolatie echter is deze dikte niet afdoende. Onze nieuwste kaderdeur biedt hier een doeltreffende en esthetisch hoogwaardige oplossing voor.” In de SYSTEMS SILENCE DOOR KD1738 kunnen meerdere glasdiktes worden opgenomen, van 6,76 mm (33.2) tot 16,76 mm (88.2), vertelt hij. “In dit laatste geval wordt een geluidsisolatie van 38 dB geborgd. Een unieke prestatie voor kaderdeuren met enkele beglazing, die afgelopen zomer ook is aangetoond in het onafhankelijke akoestische laboratorium van Peutz. Dankzij deze ontwikkeling komt geluidsisolatie voor ieder project én iedere portemonnee binnen handbereik.”
Opvallend aan de SYSTEMS SILENCE DOOR KD1738 is ook het ranke en slanke design. “We hebben het smalste slot in de kaderdeur verwerkt”, aldus Roelofsen. “De nieuwe kaderdeur is in eerste instantie ontwikkeld voor een overheidskantoor, maar wordt breed in de markt uitgerold. We verwachten veel aanvragen voor kantoor- en vergaderruimtes, maar ook voor ziekenhuizen en andere gebouwen waarin specifieke geluidswensen gelden.”
Uniek zijn ook de volglazen flushdeuren van Interior Glassolutions B.V. waarmee geluidsisolaties van 43, 46 en 50 dB aantoonbaar mogelijk zijn, getuige wederom diverse geluidtesten bij Peutz. “De SYSTEMS SILENCE DOOR PC5000F flushdeuren van 50 dB zijn initieel ontwikkeld voor de nieuwbouw van Booking.com in Amsterdam, in samenwerking met UNStudio, waar ze gecombineerd worden met 56 en 60 dB glaswanden”, vertelt Roelofsen. “Daarmee zitten we op het maximum van wat op dit moment technisch haalbaar is. En daar zijn we enorm trots op!”
Zowel de flushdeuren als kaderdeuren kunnen gecombineerd worden met elektrische sloten, waardoor eenvoudig autorisaties verleend kunnen worden. “En ook decoratief kunnen architecten en eindgebruikers er alles mee doen”, aldus Roelofsen. “Doordat de beglazing veilig opgesloten zit, zijn tal van glassoorten mogelijk. Bovendien kan gespeeld worden met kleur. De kaders kunnen in elke gewenste kleur worden geleverd.”
Een derde interessante innovatie heeft betrekking op rookwerendheid. “Omdat niet de brand zelf, maar bijkomende rookontwikkeling doodsoorzaak nummer 1 is bij brand, gelden sinds 1 juli 2021 nieuwe eisen voor rookverspreiding en brand- en vluchtveiligheid”, weet Roelofsen. “Inmiddels hebben wij diverse glassystemen getest conform de Europese Sa en S200 classificaties, waarmee wij ook op dit vlak aantoonbaar aan de nieuwste eisen voldoen.”