Het milieu beschermen is vandaag de dag geen keuze meer, maar een realiteit waarmee iedereen te maken heeft. In een branche die sinds jaar en dag werkt met natuurlijke grondstoffen die bovendien eindig zijn, is het nog belangrijker om dit te beseffen, meent John Poppelaars, directeur van Derbigum Nederland BV. “De eenvoudigste manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, is door de levensduur van onze producten te maximaliseren”, vertelt hij. “Maar ook door actief bitumen in te zamelen en te recyclen tot nieuwe grondstof, volgens onze filosofie ‘No Roof To Waste’. Onze Derbigum NT bitumineuze toplaag, die ten minste 25% gerecyclede content bevat en aan het eind van zijn levensduur 100% gerecycled kan worden, sluit hier perfect op aan.”
Derbigum is gespecialiseerd in bitumen dakbedekking voor platte daken. “Op het eerste zicht lijken bitumen en ecologie misschien weinig gemeen te hebben, maar toch is er een verband”, aldus Poppelaars. “Want hoewel bitumen een product is op basis van aardolie, is het de meest ecologische oplossing voor het waterdicht maken van platte daken. De Derbigum dakbanen hebben een bewezen levensduur van minimaal 40 jaar. Daarna kunnen ze gemakkelijk overlaagd worden met een extra Derbigum NT bitumineuze toplaag en zo de volgende 40 jaar zorgeloos tegemoet zien. Aan het eind van deze lange levensduur kunnen de Derbigum dakbanen integraal en 100% gerecycled worden tot hoogkwalitatieve grondstof voor nieuwe dakbanen: Derbitumen. Ons recycleproces heeft een aanzienlijk lagere milieu-impact dan de productie van bitumen via aardgas-ontginning. Zo dragen wij op unieke wijze bij aan de circulaire economie.”
Derbitumen wordt gewonnen uit drie afvalstromen, vertelt Poppelaars. “Wij recycleren onze eigen productieresten. Bovendien stimuleren we onze erkende verwerkers om hun zuivere bitumen snijresten te verzamelen in de daarvoor bestemde Derbigum bigbags. Daarnaast zamelen we via diverse kanalen oude en geschikte verwijderde dakbanen in. Zowel van Derbigum als van andere fabrikanten. De diverse afvalstromen worden zorgvuldig verwerkt op onze recycleplant in Perwez, België, waarna ze opnieuw en als volwaardige secundaire grondstof in onze productie worden ingezet. Bijvoorbeeld voor Derbigum NT; een bitumineuze dakbaan op basis van Nieuwe Technologieën (NT).”
Derbigum NT bestaat voor minimaal 25% uit gerecyclede bitumen. De dakbaan is aan de bovenkant voorzien van twee verschillende wapeningen, een glasvlies en een niet-geweven polyester, die voor een perfecte dimensionele stabiliteit, een hoge belastbaarheid en een uitstekende scheur- en perforatieweerstand zorgen. Het gewicht van de rol (25 kg) vergemakkelijkt de hantering van de dakbaan. Voor de montage hebben verwerkers keuze uit alle vertrouwde methoden: losliggend, gebrand of mechanisch bevestigd, waarbij de overlappen worden gebrand of met hete lucht worden gelast. “Voor de productie van Derbigum NT hebben wij minder nieuwe grondstoffen nodig”, benadrukt Poppelaars. “Doordat de winning, de verwerking en het transport van nieuwe grondstoffen worden ondervangen, stoten we aanzienlijk minder CO2 uit.” Hoe groot deze besparing is, toont Derbigum Nederland BV per project aan in een CO2-reductiecertificaat. “Zo wordt het mogelijk om de CO2-reductie van daken mee te nemen in bijvoorbeeld een CO2-besparingsproces.” De CO2-reductieberekening in gevalideerd door PWC.
Derbigum NT is tevens KOMO-gecertificeerd. De bitumineuze toplaag behoort vanuit milieuoogpunt bovendien tot de milieutechnische top en verdient daarom ook het DUBOkeur®. “Bij elk opgeleverd Derbigum-dak bieden wij een terugnamecertificaat / terugnamegarantie aan, waardoor onze circulaire ambitie ook in de toekomst wordt geborgd”, aldus Poppelaars. “No Roof To Waste!”