Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Spaarndam 2, Amsterdam | Ramen, deuren en kozijnen

Spaarndam 2, Amsterdam | Ramen, deuren en kozijnen

Vervanging op basis van oude foto’s en tekeningen

Een belangrijk onderdeel van de renovatie van Spaarndam 2 was het herstellen en vervangen van de houten ramen, deuren en kozijnen. Hiermee moest Verweij Houttechniek zich focussen op twee zaken, die zich in de praktijk niet gemakkelijk laten combineren. Enerzijds moesten de nieuwe onderdelen voldoen aan de huidige eisen van veiligheid en wind- en waterdichtheid. Anderzijds moest de uitstraling van de vernieuwde onderdelen zo oorspronkelijk mogelijk zijn.

Om de nieuwe kozijnen, ramen en deuren – ruim 1.300 in totaal – goed sluitend te maken, heeft Verweij Houttechniek alle elementen handmatig ingemeten. “Een eeuw geleden werd nog niet zo nauwkeurig gewerkt”, weet Ruud Verweij, directielid van Verweij Houttechniek, ondertussen. “Bijna elk onderdeel bleek unieke maten te hebben. Deze hebben we ingevoerd in onze inmeetapp, waarmee we de gegevens digitaal konden doorspelen naar de werkvoorbereiders.”

Verweij Houttechniek

Oregon Pine met monumentenglas
Verweij Houttechniek heeft alle producten vervaardigd in Oregon Pine. De uitstraling van deze houtsoort is vergelijkbaar met die van grenenhout, wat vroeger werd gebruikt voor ramen, deuren en kozijnen. De onderdelen werden voorzien van dubbel monumentenglas, dat erin werd gezet met stopverf. “Er is veel aandacht besteed aan de details van vroeger. Deze zijn gehandhaafd of teruggebracht op basis van oude tekeningen en foto’s. Archivolt Architecten heeft ons in dit proces zorgvuldig begeleid.” In dit kader is de eerste verflaag nog door robots aangebracht, maar de tweede gebeurde met de kwast en wel zo dat de textuur van de verf zichtbaar bleef.

Specials
Het is voor Verweij Houttechniek niet de eerste monumentale restauratie. Zij verving ook de kozijnen, ramen en deuren voor Het Schip. Een vergelijkbaar project, eveneens voor Woningstichting Eigen Haard en in opdracht van Vastbouw. “Verweij Houttechniek telt ondertussen ruim 110 medewerkers”, vertelt Verweij. “Daarnaast werken we nog met een flexibele schil van zo’n 50 monteurs. Hiermee behoren we tot de grotere houtbewerkers. Dan wordt al gauw gedacht dat je gespecialiseerd bent in het snelle, grote werk. Toch gaat ons hart juist ook van deze opdrachten sneller kloppen. Verweij Houttechniek heeft zelfs een aparte afdeling ingericht waar deze ‘specials’ worden gemaakt.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details