De 48 huurwoningen van project Spaarndam 1 te Amsterdam ondergaan een grootschalige renovatie. Naast fundering- en cascoherstel zijn meerdere bouwfysische werkzaamheden nodig om het comfort in dit rijksmonument naar nieuwbouwniveau te brengen.
Woningcorporatie Eigen Haard, eigenaar van de huurwoningen, gaf Vastbouw de opdracht voor de uitvoering van de renovatie. De realisatie van nieuwe vloeren in combinatie met vloerverwarming bracht het bouwbedrijf onder bij JK fermafloor, een samenwerkingsverband tussen JK vloerverwarming, fermacell en Uzin Utz. “Onze betrokkenheid bij dit project komt voort uit een eerdere succesvolle renovatie voor Vastbouw en Eigen Haard”, vertelt Anton Drenth, Area Sales Manager West-Nederland van Fermacell. “Bij de renovatie van Het Schip, ook een monument met huurwoningen in Amsterdam, werkte Vastbouw voor het eerst met ons vloersysteem met geïntegreerde vloerverwarming. Vastbouw was zeer tevreden over het systeem en de werkwijze en heeft JK fermafloor sindsdien omarmd.”
Elke partij zijn eigen rol
JK fermafloor is een duurzaam droogbouwsysteem voor thermisch comfortabele vloeren, dat een praktische oplossing biedt voor transformatie en renovatie. “Een van de voordelen van dit systeem is dat het licht is en een beperkte opbouwhoogte heeft”, zegt Drenth. “Verder is het systeem geluidsreducerend, 30 tot 60 minuten brandwerend, flexibel op maat te maken en snel in uitvoering. Binnen het systeem heeft elke partij zijn eigen rol. Wij leveren het vloersysteem van duurzame gipsvezelplaten, die door het afbouwbedrijf verwerkt worden. JK vloerverwarming voorziet het systeem van ingeslepen vloerverwarming en Uzin Utz levert de voor het systeem ontwikkelde additieven.” Technisch Operationeel Manager Rudi Maagdelijn van JK vloerverwarming voegt toe: “Daarbij geven we onze opdrachtgever het nodige advies. Fermacell heeft alle kennis en kunde over bouwkundige zaken, brandwerendheid en geluid. Wij adviseren en engineeren op thermisch vlak en aanverwante zaken als hydraulische aansluitingen en regeltechniek. Uzin Utz is expert op het gebied van additieven, zoals een dichtzetmassa, primer en mortel.”
Ingeslepen vloerverwarming met de JK Floorgrinder.
Werkwijze op Spaarndam 1
Het JK fermafloor-vloersysteem kan op verschillende wijzen aangebracht worden. De ingeslepen vloerverwarmingsbuizen kunnen dichtgezet worden met de JK dichtzetmassa, die zorgt voor een harde tussenlaag. In plaats daarvan kan er ook voor gekozen worden om de vloerverwarmingsbuizen te fixeren met een 10 millimeter dikke topplaat van fermacell. “Eigen Haard koos bij zowel Het Schip als Spaarndam 1 voor de tweede optie”, zegt Drenth. Hij licht de werkzaamheden toe: “Eerst zorgt Vastbouw voor een bouwkundig draagkrachtige, constructieve vloer. Dit is nodig om het vloersysteem te ondersteunen. Daarna monteert het afbouwbedrijf de fermacell-vloerelementen. Het gaat hierbij om vloerelementen van het type 2E26. Dit vloerelement bestaat uit twee lagen van 12,5 millimeter gipsvezelplaten met daaronder 9 millimeter vilt. Naast de akoestische ontkoppeling is dit element bestand tegen een puntlast van 3kN en geschikt voor toepassing in scholen, restaurants en ziekenhuizen.”
Vloerverwarming
Na het monteren van de vloerelementen worden eerst de wanden en plafonds in orde gemaakt. Daarna draagt het afbouwbedrijf het spreekwoordelijke stokje over aan JK vloerverwarming. Maagdelijn: “In de vloerelementen brengen we de sleuven voor de vloerverwarming aan. Waar de buizen komen en volgens welk patroon ze worden ingeslepen, is afhankelijk van de transmissie en afgifte van de vloerverwarming naar boven. Deze afgiften hebben we laten vastleggen door een geaccrediteerd laboratorium. Zelf maken wij gebruik van de simulatie-software Physibel om op detailniveau het systeem te kunnen doorrekenen. Hiermee zijn wij in staat om de laagtemperatuur verwarmingssystemen in bouwkundige constructies statisch en dynamisch te simuleren.” Het stof dat tijdens het slijpen vrijkomt, wordt hergebruikt in de JK dichtzetmassa of in het fabricageproces van de fermacell vloerelementen. Vervolgens plaatst JK vloerverwarming de vloerverwarmingsbuizen in de sleuven.
Het afbouwbedrijf monteert de fermacell gipsvezel vloerelementen type 2e26 met vilt.
60 minuten brandwerend
Op de vloerelementen met ingeslepen vloerverwarmingsbuizen brengt het afbouwbedrijf een laag primer aan. Deze voorstrijk zorgt voor een optimale hechting van de mortel, die vervolgens op de vloerelementen wordt aangebracht. Met deze zogenoemde dunbedmortel worden de verwarmingsbuizen dichtgezet en de fermacell-topplaten verlijmd. Het vloersysteem met de 10 millimeter dikke topplaat is van boven naar beneden 60 minuten brandwerend. “Het is belangrijk dat het systeem goed aangebracht wordt”, zegt Drenth. “In overleg met Vastbouw is onze technisch productadviseur Harry Roelofs regelmatig op de bouwlocatie aanwezig om het afbouwbedrijf te adviseren en ondersteunen.” Gevraagd naar de mogelijke vloerafwerkingen antwoordt Drenth: “In principe kan elke vloerafwerking op het vloersysteem aangebracht worden. Wel moet rekening gehouden worden met het tegelformaat. Voor advies over afwerkingen, toe te passen additieven of egalisatie kunnen opdrachtgevers terecht bij Uzin Utz.”
Trots
“Het unieke aan dit systeem is de combinatie van expertises”, zegt Maagdelijn. “Door onze kennis en ervaring te bundelen, denken we vanaf het voortraject met onze opdrachtgevers mee en bieden we hen een totaaloplossing waarin alles geborgd is. Van de bouwkundige vereisten tot brandwerendheid, geluid, warmtestroom en een esthetische afwerking. Bovendien past dit systeem volledig in de huidige vraag naar gasloze en/of laagtemperatuuroplossingen.” Drenth: “Het mooie is dat een bedrijf als Vastbouw de meerwaarde van ons systeem inziet en ons weer aandraagt bij andere partijen. Zo droeg projectleider Hans Nijsink van Vastbouw ons aan bij Archivolt, de betrokken architect bij zowel Het Schip als Spaarndam 1. We zijn er trots op dat we aan deze bijzondere projecten van Eigen Haard mogen bijdragen.”