07:00
19-01-2017

Son | New Logic VI

Duurzame blikvanger op Ekkersrijt 
Op bedrijventerrein Ekkersrijt in Son ontwikkelt Dok Vast het logistieke centrum ‘New Logic VI’ voor Rhenus Logistics. Achter de markante gevel van dit duurzame pand gaan niet alleen tienduizenden vierkante meters aan opslagruimte schuil, maar ook innovatieve technieken om het gebouw optimaal te laten functioneren.

New Logic VI

Dok Vast heeft inmiddels acht New Logic-panden op zijn naam staan. Kenmerkend voor het New Logic-concept zijn de hoogwaardige architectuur en optimale duurzaamheid. “New Logic VI is het tweede distributiecentrum dat we voor Rhenus Logistics op Ekkersrijt realiseren”, vertelt Managing Director Jos Klanderman van Dok Vast. “Het heeft een totale vloeroppervlakte van circa 80.000 m², waarvan we de eerste 50.000 m² nu realiseren. Verder heeft het distributiecentrum 108 docks en een maximale opslaghoogte van 12,2 meter. In de hal bevindt zich een mezzaninevloer voor value added services en eventuele uitbreiding van het kantoor.” Het ontwerp van Habeon Architecten kenmerkt zich door een witte band die het gebouw omsluit en de bouwdelen met elkaar verbindt. Vanaf de snelweg is de markante, eveneens witte boog zichtbaar die als entreepoort fungeert. De ingang van het gebouw zelf bevindt zich aan de andere zijde.

BREEAM
Vanuit de gedachte ‘duurzaamheid is de toekomst’ zet Dok Vast hoog in op het behalen van een BREEAM-certificering. “Het voordeel van BREEAM is dat je standaard een totaalpakket aan maatregelen neemt die verder gaan dan energiebesparing alleen”, zegt Klanderman. “Zo besteden we veel aandacht aan een gezond binnenklimaat met voldoende daglicht voor de mensen in het gebouw. Ook houden we rekening met de flora en fauna op het buitenterrein.” New Logic VI wordt gebouwd met duurzame materialen en wordt voorzien van triple beglazing, extra wand- en dakisolatie, LED-verlichting en een warmtepompinstallatie. Op dit moment heeft Dok Vast een subsidieaanvraag uitstaan voor de toepassing van zonnepanelen. Wordt deze aanvraag ingewilligd, dan is BREEAM-certificaat ‘Outstanding’ haalbaar.

LED-lampen met eigen IP-adres
New Logic VI is het eerste project waar een innovatieve vorm van LED-verlichting wordt toegepast. Naast daglichtregulatie en automatisch dimmen zijn alle lampen te ‘besturen’ via de iPad. Klanderman licht toe: “Elke lamp heeft zijn eigen IP-adres en is individueel te benaderen. Zo kun je per lamp de dimtijd instellen, maar je kunt ook lampen combineren en als ‘lichtzone’ aan een sensor koppelen. Al dit soort scenario’s kan de klant, via een gebruiksvriendelijke app, zelf definiëren en configureren.”

Gebouwapp
Dok Vast ontwikkelde tevens een unieke gebouwapp. Deze app geeft de installaties en apparaten in een gebouw, evenals hun features, inzichtelijk weer op een interactieve plattegrond. De installaties en apparaten zijn via IoT met elkaar verbonden en leveren feedback als storingen, het aantal draaiuren en het energieverbruik. Valt er bijvoorbeeld een ketel uit, dan krijgt de gebouwbeheerder automatisch een Whatsapp-bericht of e-mail. En op basis van het energieverbruik kunnen optimalisaties doorgevoerd worden om het gebouw beter te laten renderen. Klanderman: “Via de app kun je eveneens schades melden, door er simpelweg een foto van te maken en aan de plattegrond te koppelen.”

In juni 2016 startte Heembouw met de bouw van New Logic VI. Het logistieke centrum is opgebouwd uit een staalconstructie en wordt wind- en waterdicht gemaakt met drievoudige beglazing en sandwichpanelen voorzien van pir-isolatie. Het dak wordt voorbereid op de eventuele installatie van zonnepanelen. “Gedurende de uitvoering wijzigden de wensen van de klant”, aldus Klanderman. “Door nieuwe klandizie ontstond de behoefte aan temperatuur gecontroleerde ruimten. Die wijziging was voor ons geen probleem, omdat we upfront een goed gebouw hadden gemaakt met hoogwaardige isolatie, drievoudig glas en goede zonwering. Hieruit blijkt eens te meer hoe flexibel ons concept is. Ook qua planning. De werkzaamheden als gevolg van de gewijzigde wensen zijn in de lean planning van Heembouw opgenomen en worden conform die planning uitgevoerd. Op 21 september jl. vierden we het hoogste punt, in februari 2017 leveren we op.”

Tekst | Patricia van der Beek  Beeld | Dok Vast

Bouwinfo
Opdrachtgever/ontwikkelaar Dok Vast, Oisterwijk
Architect Habeon Architecten, Roelofarendsveen
Constructeur Bartels, Eindhoven
Staalconstructie GS Staalwerken Groep b.v., Helmond
Aannemer Heembouw, Roelofarendsveen
Dak- en gevelbeplating Cladding Partners B.V., Oosterhout
Gevelkozijnen Portalume Systemen bv, Kwintsheul
Installaties Hoppenbrouwers Techniek B.V., Udenhout (E), Van Bon Installaties-Technisch Beheer B.V., Heesch (W)
Sprinklers SPIE/KIN Sprinklertechniek B.V., Tilburg
Verlichting TRILUX Benelux, Amersfoort
Bouwperiode juni 2016 – februari 2017

 

i-project-infov3Projectinfo

‘Connectiviteit is sleutelfactor bij toekomstgerichte verlichtings­oplossingen’
Revolutionair. Zo mag de verlichtingsoplossing in distributiecentrum New Logic VI wel genoemd worden. Dankzij het slimme lichtmanagementsysteem LiveLink XL van TRILUX, waarin connectiviteit centraal staat, behoren innovaties als intelligente lichtsturing en ‘predictive maintenance’ hier tot de dagelijkse praktijk.

de-nieuwe-lichtlijn-e-line-led-geeft-een-lichtstroom-tot-maximaal-20-000-lumen

TRILUX Benelux is actief in Nederland en maakt onderdeel uit van de TRILUX-groep, een wereldwijd opererend bedrijf in verlichting, met in totaal zo’n 5.200 medewerkers. “Wij zijn van oorsprong leverancier van verlichtingsproducten voor de installateur en groothandel”, vertelt James Bosschart, Sales Manager Industry & Logistics bij TRILUX Benelux. “Een aantal jaar geleden zetten we een nieuwe koers in. Om de eindklant meer te betrekken bij onze oplossingen, zijn we steeds meer een totaalaanbieder in verlichting geworden. Hierbij richten we ons op innovatieve markten en toekomstgerichte verlichtingsoplossingen. Connectiviteit is hierbij de sleutelfactor.” Deze filosofie sloot aan op de behoefte van Dok Vast en Heembouw. Zij zochten een turnkey partner in verlichting, met kennis en ervaring in het ontwikkelen van op maat gemaakte verlichtingsoplossingen.

Ontzorgen van A tot Z
Na New Logic VIII is TRILUX nu ook bij het project New Logic VI onderaannemer van het product licht. “We ontzorgen Dok Vast en Heembouw van A tot Z op het gebied van verlichting”, licht Bosschart toe. “We leveren de verlichtingsproducten, maar verzorgen ook de lichtplanning, connectiviteit, predictive maintenance, intelligente lichtsturing met daglicht- en aanwezigheidsdetectie, centrale noodverlichting en sensortechniek.” TRILUX is verantwoordelijk voor het volledige traject, van het ontwerp tot aan de installatie, onderhoud, garanties en services. De montage en aansluiting van het verlichtingssysteem wordt samen met de installateur uitgevoerd.

Intelligent licht­managementsysteem
“Met het lichtmanagementsysteem dat we op dit project toepassen, hebben we een wereldprimeur in handen”, vervolgt Bosschart. “Speciaal voor New Logic VI ontwikkelden we, samen met onze sensorpartner STEINEL, een extra large module van LiveLink. Dit is een intelligent lichtmanagementsysteem dat op basis van plug & play geïnstalleerd wordt en eenvoudig te managen is via een gebruiksvriendelijke app. Met deze app kan de klant onder meer zelf de lichtsterkte bepalen en lichtzones instellen en flexibel aanpassen. Voor New Logic VI is de app volledig customized.” Het lichtmanagementsysteem is tevens te koppelen aan speciaal voor LiveLink ontwikkelde intelligente sensoren. Deze sensoren zijn, net als de armaturen, direct te koppelen aan het DALI-systeem, dat via een WLAN-ethernetverbinding weer verbonden is met de iPad. Koppelingen en uitbreidingen via IoT behoren tot de toekomstmogelijkheden.

Predictive maintenance
In het lichtmanagementsysteem integreert TRILUX het verlichtingsproduct E-Line LED. Deze nieuwe lichtlijn voldoet aan vrijwel alle denkbare certificaten en geeft een lichtstroom tot maximaal 20.000 lumen. Bosschart: “De lichtlijnen zijn zeer snel te monteren en elke armatuur heeft een ingebouwde intelligente driver. Parameters als branduren en omgevingstemperatuur kunnen eenvoudig en constant uitgelezen worden. Op basis daarvan kan de klant of eindgebruiker voorspellen wanneer armaturen vervangen moeten worden. Dat maakt predictive maintenance mogelijk: het inplannen van onderhoudswerkzaamheden op basis van behoefte in plaats van vaste intervallen. Dit vermindert de kans op uitval van de verlichting.”

Voortrekkersrol in duurzaamheid
E-line LED en LiveLink vormen een belangrijk onderdeel in het behalen van de BREEAM ‘Outstanding’ score van New Logic VI op het onderdeel verlichting. “Wat duurzaamheid betreft, nemen wij een voortrekkersrol”, zegt Bosschart. “Wij participeren sinds 2011 in de platformen Dutch Green Building Council en Duurzaam Gebouwd. Ook lieten wij als eerste verlichtingspecialist onze producten testen aan de hand van de BREEAM-NL richtlijnen. Mede aan de hand daarvan stelden we onze ‘Guide to BREEAM’ op, een brochure die inzicht geeft in de meerwaarde van onze verlichtingsoplossingen op BREEAM-gebied.”

In november dit jaar leverde TRILUX de eerste producten voor New Logic VI. De hallen zijn inmiddels gereed, de kantoren en buitenverlichting volgen. Bosschart: “Het programmeren van de verlichting en de centrale noodverlichting staan nog op de planning. In februari leveren we ons werk turnkey op.”


Isolerend, inbraakwerend en luchtdicht
Voor Portalume Systemen is New Logic VI alweer het vijfde project binnen het New Logic concept van Dok Vast. De gevelspecialist produceerde, leverde en monteerde 500 vierkante meter aluminium kozijnen en 1.100 vierkante meter vliesgevels.

De geveldelen dragen qua isolatie, inbraakwerendheid en luchtdichtheid bij aan het BREEAM-label van het distributiecentrum. “Op 18 januari 2017 wordt de luchtdichtheid van de gevels getest”, vertelt eigenaar Peter Muller van Portalume Systemen. “Zo’n test is altijd spannend.”

Uitdagende constructie en planning
Op de gevels van het kantoor komen houten lamellen, in combinatie met het logo van eindgebruiker Rhenus Logistics. Portalume Systemen verzorgde de achterconstructie. “In zowel de engineering als de uitvoering besteedden we veel aandacht aan een technisch hoogwaardige en esthetische bevestigingsconstructie”, aldus Muller. “Een andere uitdaging betrof de planning. Om deze te behalen, monteerden we al geveldelen terwijl de staalconstructie nog werd gebouwd. In goede afstemming met de aannemer en staalbouwer is dit gelukt. We kijken terug op een mooi werk en hopen op een volgend New Logic project weer van de partij te zijn.”


Gevelpanelen geven BREEAM-ambitie New Logic VI gezicht
De gevelpanelen voor het markante en duurzame distributiecentrum New Logic VI zijn geleverd door Kingspan. Eerder al betrokken bij de New Logic distributiecentra voor onder andere DB Schenker, Tesla, Dobotex en Rhenus Logistics behoort de gevelspecialist tot de vaste partners waarmee ontwikkelaar Dok Vast invulling geeft aan zijn hoogwaardige New Logic concept. Op New Logic VI komt dit onder andere tot uiting in het BREEAM-label ‘Outstanding’.

voortgang-project-new-logic-vi_week-40_img_1205

“De logistieke centra die Dok Vast ontwikkelt, zijn van zeer hoog niveau”, vertelt Business Development Manager Patrick Theelen van Kingspan. “Zowel qua esthetiek, duurzaamheid, materiaalgebruik en gebruikerscomfort gaan de gebouwen binnen het New Logic concept een stuk verder dan het gemiddelde logistieke centrum. Van de vaste partners en andere betrokken partijen verwacht Dok Vast dan ook topkwaliteit. Dit houdt onder meer in dat we al in een vroeg stadium met elkaar nadenken over efficiënte oplossingen. Maar ook dat we met elk project het New Logic concept verbeteren. Het gaat hierbij om finetunen, het concept zelf heeft zich inmiddels bewezen.”

Adviseren, leveren, ondersteunen
Als vaste partner heeft Kingspan, naast het produceren en leveren van de gevelpanelen een adviserende en ondersteunende rol. Theelen: “Op basis van de gewenste isolatiewaarden, lichtopbrengst en uitstraling adviseren we welke panelen het meest geschikt zijn. Ook leveren we de BIM-files van de panelen aan bij de architect en het montagebedrijf. Verder ondersteunt onze service-engineer het montagebedrijf tijdens de montage van de panelen.” Op New Logic VI leverde Kingspan in totaal zo’n 9.000 vierkante meter sandwichpanelen met een Rc-waarde van 4,5 m²K/W en circa 1.100 vierkante meter lichtdoorlatende panelen met een isolatiewaarde die overeenkomt met de U-waarde van HR++ glas. Op de producten biedt Kingspan ‘Total Panel Guarantee’, bestaande uit 25 jaar garantie op de thermische isolatie van de panelen, dertig jaar garantie op de duurzaamheid en de coating en 25 jaar garantie op de structurele integriteit.

Natuurlijk daglicht
“De lichtdoorlatende wandpanelen zijn onze zogenoemde Wall-Lite panelen”, licht Theelen toe. “Deze lichtgewicht, polycarbonaat panelen voorzien gebouwen op een efficiënte en eenvoudige manier van natuurlijk daglicht. Zo ontstaat een licht, fris en comfortabel gebouw waarin gebruikers, met name medewerkers, van een maximale daglichtinval kunnen genieten.” De Wall-Lite panelen zijn zowel verticaal als horizontaal toegepast op de gevels van New Logic VI en zijn daar ook geschikt voor. De panelen hebben dezelfde voegaansluiting als de sandwichpanelen waardoor ze integraal opgenomen kunnen worden in de gevels. Er hoeft geen derde partij bij de montage te worden betrokken. Dat scheelt installatietijd, voorkomt koudebruggen en verkleint de kans op stagnaties.

Isolatieproduct van de toekomst
De gevelpanelen van Kingspan geven gezicht aan de BREEAM-ambitie van New Logic VI. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de energiezuinigheid, brandveiligheid, daglichtbeleving, uitstraling en het klimaat van het gebouw. Dat kan in de toekomst nog beter, zo stelt Theelen. “Met de ontwikkeling van QuadCore hebben we een isolatieproduct in handen dat de kwaliteiten van pir-isolatie overstijgt. QuadCore heeft betere thermische prestaties, waardoor het energieverbruik fors teruggedrongen wordt. Tegelijkertijd biedt deze ontwikkeling een hogere brandveiligheid, verbeterde milieuprestaties en veertig jaar constructieve en thermische garantie. QuadCore draagt bij aan een hogere BREEAM-score en leent zich bij uitstek voor toepassing binnen het New Logic concept. Gezien de innovatieve stappen die Dok Vast neemt, kan ik me voorstellen dat zij hier in de toekomst toe overgaan.”

Succesvolle samenwerking
Inmiddels heeft Kingspan alle panelen geleverd en is New Logic VI wind- en waterdicht. Theelen kijkt terug op wederom een succesvolle samenwerking met Dok Vast, Heembouw en montagebedrijf Cladding Partners: “Door onze jarenlange samenwerking zijn we goed op elkaar ingespeeld. Mede daardoor kunnen we de snelheid en kwaliteit leveren die van ons verwacht wordt. Elke keer weer.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Over Kingspan Geïsoleerde panelen

Stedenbouw partners

Logo Lokhorst Bouw en Ontwikkeling groot