Soho House

Interieur.

02:27
08-10-2018

Soho House, Amsterdam | Exclusief Soho House strijkt neer in Bungehuis

In het voormalige Bungehuis vlak achter het paleis op de Dam heeft de besloten club Soho House in juli haar Nederlandse vestiging geopend. Naast de clubruimte op de bovenste verdieping biedt dit rijksmonument in Art Deco-stijl onderdak aan een hotel met 79 kamers, een gym, een klimwand, een bioscoop en een restaurant, met als bekroning een zwembad met bar op het dak. Deze voorzieningen zijn exclusief voor de leden van Soho House en hotelgasten. Een Italiaans restaurant en de spa op de begane grond zijn voor iedereen toegankelijk. 

Soho House

Het Bungehuis aan de Spuistraat werd in de jaren dertig van de

Tekst: Henk Geist
Beeld: Soho House
Projectinfo

‘Bouwkeramiek voormalig Bunge­huis is in oude glorie hersteld’
Bij de transformatie van het voormalige, Rijksmonumentale Bungehuis tot Soho House Amsterdam zijn duizenden ambachtelijke tegels behouden gebleven. 

“In opdracht van Salverda Bouw BV hebben wij het bouwkeramiek uit het 1e kwart van de 20e eeuw gerestaureerd, geconserveerd en gecompleteerd”, vertelt Rikus Oswald, directeur van de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek. “Op vele plekken in het pand hebben we kapotte en beschadigde tegels in hun oude glorie hersteld, waarbij we onder meer gebruik hebben gemaakt van een speciale koudglazuur-techniek. Bovendien hebben we op verschillende plekken originele tegels schadevrij uitgenomen en grondig gereinigd, voor hergebruik op zichtlocaties. Om de ontbrekende tegels aan te vullen, hebben we met succes ons netwerk van historische bouwmaterialenleveranciers aangeboord. Hierdoor hoefden slechts enkele tegels te worden nagemaakt.”

Naast het tegelwerk op de verdiepingen heeft Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek ook het tegelwerk in het monumentale trappenhuis gerestaureerd en gecompleteerd. Als klapstuk heeft het familiebedrijf uit Harlingen de wand- en vloertegels voor het zwembad geleverd, dat bovenop het dak is aangelegd. “In opdracht van het Soho House leverden we tevens het tegelwerk voor het kookeiland en de bar van het restaurant op de 5e verdieping, waarvoor we nauw met de architect hebben samengewerkt.”

Bouwinfo

Login of registreer gratis om deze info te lezen...
Sauter NederlandStortkokersysteem