Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Sociale huurwoningen met zonnepanelen. Beschermd stadsgezicht met modern comfort
Bosleeuw Blok 3 is het laatste blok in Bosleeuw Midden dat wordt aangepakt.

Sociale huurwoningen met zonnepanelen. Beschermd stadsgezicht met modern comfort

In de Amsterdamse wijk Bos en Lommer verduurzaamt Hemubo in opdracht van woningbouwvereniging Stadgenoot 170 sociale huurwoningen en vijf bedrijfsruimtes. Het project met de naam Bosleeuw Blok 3 is het laatste blok in Bosleeuw Midden dat wordt aangepakt.

Tijdens de werkzaamheden gaan de bewoners hun huis uit. Ze kunnen ervoor kiezen om tijdelijk in een wisselwoning te wonen of om te verhuizen naar een andere woning in of buiten het complex. “Blijven wonen tijdens de verbouwing was geen optie”, vertelt David Rinaldi, projectleider bij hoofdaannemer Hemubo. “We halen de woning helemaal leeg, tot aan het casco. Ook scheidingswanden, deuren, binnen- en buitenkozijnen gaan eruit. Het pand is beschermd stadsgezicht, dus we mogen er niet zomaar van alles mee doen. De portiekwoningen zijn begin vorige eeuw gebouwd vanuit een bepaalde architectuur.” Concreet betekent dit dat de kunststof kozijnen aan de straatzijde vervangen zijn door houten kozijnen in dezelfde afmeting en overeenkomstig met het originele ontwerp. Aan de achterzijde worden de kozijnen vervangen door onderhoudsarme kunststof kozijnen.

De bewoners krijgen de mogelijkheid om zonnepanelen te huren.

Binnen de appartementen werd gekozen voor een doos-in-doossysteem, met zwevende vloeren, voorzetwanden voorzien van geluid- en warmte-isolatie en brandwerende en akoestische plafonds. “Als de woningen weer worden opgeleverd, zijn ze volledig nieuw. Ze krijgen een compleet nieuwe installatie, zijn aangesloten op stadsverwarming en volledig gasloos. Er komen nieuwe keukens in, evenals nieuwe badkamers en toiletten”, aldus Rinaldi.

Goede communicatie

Om te kunnen starten met zo’n project, moet zeventig procent van de bewoners instemmen met de werkzaamheden. Bij dit project werd dat percentage ruimschoots gehaald. Ook door de goede communicatie naar de bewoners, meent Rinaldi. “In samenwerking met de woningbouwvereniging blijven we continu in contact met de bewoners. We nemen hen stap voor stap mee in het hele traject en zij worden goed begeleid. De verbouwing van een portiek met acht woningen duurt in totaal veertien weken. In die periode verblijven de bewoners in een wisselwoning om de hoek.”

Binnenzijde Bosleeuw Blok 3.

Duurzaam en circulair

Duurzaamheid en circulariteit spelen een grote rol in dit project. De kwaliteit van de woningen was echter dermate slecht dat er niet veel hergebruikt kon worden. Toch werd er goed gekeken naar wat wèl kon. Rinaldi: “Alle cv-ketels die jong genoeg zijn, worden gedemonteerd en opgehaald door installatiebedrijf Feenstra om elders in te zetten in huurwoningen. Het bedrijf Re-use haalt de nog bruikbare toiletpotten, kranen, wastafels en sloten op voor hergebruik. Daarnaast hebben we vier woningen uitgerust met circulaire houten kozijnen. We gaan de komende jaren monitoren hoe dat zich gaat ontwikkelen, zodat we dat ook kunnen toepassen in andere projecten. Deze kozijnen zijn voorzien van circulair glas via GSF Glasgroep. Dit glas wordt geproduceerd van oud dubbel glas.”

De woningen zijn volledig vernieuwd.

Erg bijzonder voor een sociaal woningbouwproject is dat bewoners de mogelijkheid krijgen om op het dak van de gebouwen zonnepanelen te huren. Rinaldi: “Het oude dak was te zwak voor een belasting met zonnepanelen, daarom heeft de woningbouwvereniging geïnvesteerd in een nieuwe staalconstructie op het dak. Bewoners kunnen ervoor kiezen om de zonnepanelen te huren en daarmee hun eigen stroom op te wekken.” 

Geen opleverpunten

Tot slot worden de gevels gereinigd, scheuren in het metselwerk hersteld en komen er nieuwe balkonhekken en nieuwe dakbedekking. “Als wij klaar zijn, kunnen de woningen er weer jaren tegenaan. De eerste oplevering is inmiddels achter de rug en daar waren nul opleverpunten. Daar zijn we trots op. De bewoners zijn ook erg blij met het eindresultaat.”

Naar verwachting zijn in maart 2023 alle woningen opgeleverd. Rinaldi: “We werken met een lean planning en houden veel in eigen hand door gebruik te maken van onze dochterbedrijven en ketenpartijen die we goed kennen en waarmee we al jaren samenwerken. We willen voorkomen dat het project uitloopt door bijvoorbeeld materiaalschaarste. Door goed te sturen op de lean planning en goed in contact te zijn met onze ketenpartners kunnen wij vroegtijdig bijsturen bij mogelijke problemen. Ook de samenwerking met Stadgenoot is prettig. We zijn echt een bouwteam. Schouders eronder en gaan!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details