Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Sneller bouwen met prefab gevelelementen
Gevelbeeld woontoren Paasheuvelweg met akoestische glazen schermen.

Sneller bouwen met prefab gevelelementen

Minder transportbewegingen en geen opslag op de bouwplaats

Scheldebouw, onderdeel van de Permasteelisa Group, produceert prefab gevelelementen voor de bouwsector. Zo ook voor het project Paasheuvelweg in Amsterdam, waar de elementen zijn voorzien van hoogwaardige isolatie en triple glas.

“Wij maken voor ieder project een specifiek ontwerp op maat, op basis van de wensen van de klant en architect. Om klanten te ontzorgen, kunnen wij een volledige gebouwschil leveren inclusief deuren, ramen, poorten, entrees en draaideuren”, vertelt salesmanager Xavier Geurten van Scheldebouw.

Herbruikbare kratten met horizontaal getransporteerde elementen, compleet geprefabriceerd af-fabriek.

Het bedrijf heeft twee vestigingen in Nederland: een kantoor en eigen productiefaciliteit in Middelburg en een kantoorafdeling in Heerlen. Scheldebouw werkt door heel Europa aan grote, iconische projecten zoals The Shard, het hoogste gebouw van Londen en de Varso Tower in Warschau. “Het grote voordeel van werken met geprefabriceerde gevelelementen is dat de kwaliteit tijdens de fabricage beter gewaarborgd is”, vertelt Geurten. “Daarnaast neemt op de bouwplaats de bouwsnelheid toe en is het pand direct wind- en waterdicht, waardoor de binnenwerkzaamheden eerder kunnen starten. Een ander voordeel is dat je steigerloos kunt bouwen, omdat je de gevel zowel van buiten, maar ook van binnenuit kunt monteren. Dat is met name een goede oplossing voor binnenstedelijk bouwen, waar de ruimte op de bouwplaats beperkt is.”

Montage gevelelementen op verdieping 16.

Combinatie renovatie en nieuwbouw

Michel van Velsen is projectmanager van Scheldebouw voor het project op de Paasheuvelweg. “In dit project worden de elementen van buitenaf met een mobiele kraan gemonteerd. Wij voeren dit werk uit van A tot Z, inclusief montage en indien gewenst service en onderhoud na oplevering. Voor de montage werken we samen met een onderaannemer op de bouwplaats.”

Binnenaanzicht van de gevel over twee woningen. Afwerking aan binnenzijde nog uit te voeren.

Scheldebouw werkt gewoonlijk voornamelijk aan nieuwbouwprojecten en voerde recent ook enkele renovatie- en transitieprojecten in Nederland uit. De combinatie van nieuwbouw en renovatie zoals op de Paasheuvelweg maakt dit project op zijn eigen manier weer uniek. Van Velsen: “Voor de laagbouw leveren we losse ramen en plaatwerk- en roosterafwerkingen voor de parkeerdekken en een stuk gevelbekleding voor de autolift. Ons primaire werk in dit project is de elementengevel van de nieuwbouw en de hele façade voor de begane grond van de toren. Het is dus een vrij compleet project, waarbij wij de complete buitenkant wind- en waterdicht maken en een mooie uitstraling geven.”

Een gevelelement heeft de breedte van een volledige woning.

Van vloer tot vloer

Wat dit project interessant maakt, is de maat van de gevelpanelen. Die bestrijken hier telkens een compleet appartement: 3,60 meter breed en van vloer tot vloer. Hierdoor zijn er aan de binnenzijde van de appartementen geen geveldelingen. “En we kunnen ze verticaal vervoeren, wat logistieke voordelen oplevert”, aldus Van Velsen. “De gevelelementen komen verticaal uit de productie en worden zo acht stuks per vrachtwagen geladen. Er zijn minder handelingen nodig voor laden en lossen en dat scheelt tijd. Ze komen dan just-in-time aan op de bouw, waar ze met een kraan op de juiste plek worden gehesen. Vervolgens kan de aannemer direct aan de slag met de afwerking van de binnenzijde. Voor natuurlijke ventilatie worden de elementen aan de binnenzijde voorzien van een verticale ventilatiebox.”

Het logistieke proces is vooraf tot in detail uitgewerkt, ook omdat er op de bouwplaats geen ruimte is voor opslag. Dat vergde de nodige afstemming met hoofdaannemer Dura Vermeer. Geurten: “Bij dit project ligt voor ons het zwaartepunt bij de supply chain en het samenbouwen van de elementen. Op de bouwplaats zijn we met een kleiner team aan het werk. Voor het assembleren van de gevelpanelen is het zeer belangrijk om alle componenten tijdig in huis te hebben. Als er een schakel ontbreekt, kunnen wij het element niet in elkaar zetten. De voorbereidingstijd is dus een kritische stap in het proces. Met de huidige spanningen in de markt vraagt dit natuurlijk meer aandacht.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details