Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Snel en slim de hoogte in met tunnelbouw
In project De Ananas in Leiden is de tunnelbouw van alle drie de fasen in een aaneengesloten stroom van twee jaar en drie maanden voltooid. Opdrachtgever: De Raad Bouw BV.

Snel en slim de hoogte in met tunnelbouw

De skyline van Nederland verandert in rap tempo. Door het enorme woningtekort én de schaars beschikbare bouwgrond in onze steden kiezen steeds meer projectontwikkelaars, beleggers en ontwikkelende bouwers ervoor om de hoogte in te gaan. Ambitieuze plannen met woontorens met honderden woningen zijn inmiddels geen uitzondering meer. Maar daarmee zijn de problemen niet opgelost, aldus Jan Hokse, directeur van Casco Bouw Nederland B.V. “We moeten niet alleen meer, maar ook sneller én slimmer bouwen. Tunnelbouw kan hierbij het verschil maken. De bouwmethode is al interessant vanaf circa 40-60 woningen.”

Optimale procesbeheersing, minimale bouwtijd

Begonnen in 2003 als gespecialiseerde tunnelbouwer, heeft Casco Bouw Nederland B.V. zich ontwikkeld tot een onafhankelijke en allround betonbouwer voor woning- en utiliteitsbouw. “Toch hebben wij nog altijd een voorliefde voor tunnelbouw”, aldus Hokse. “We zijn er namelijk van overtuigd dat tunnelbouw hét bouwsysteem is dat de meeste zekerheid geeft in planning en voortgang. De procesbeheersing bij tunnelbouw is maximaal, bij een minimale bouwtijd. Doordat alle beton just-in-time wordt aangeleverd op de bouwplaats, kunnen we verzekeren dat de kist aan het eind van de werkdag ‘vol’ zit. Per dag maken we minimaal twee wanden en een vloer. Oftewel: een complete beuk, die een dag later al ontkist kan worden. De vloeren zijn direct na het ontkisten al vrijdragend. Hierdoor kan de interval tussen de ruwbouwwerkzaamheden en alle navolgende activiteiten tot een minimum beperkt worden. HSB-elementen kunnen een dag na de stort al geplaatst worden, En ook de afbouwpakketten kunnen al in de ruwbouwcyclus worden meegenomen. Doordat de verharding van het beton optimaal te sturen én te monitoren is, wordt een hoge kwaliteit geborgd.”

De studentenwoontoren aan de Vrydemalaan in Groningen is vanaf de eerste verdiepingsvloer uitgevoerd in tunnelbouw. Opdrachtgever: bouwcombinatie Friso-Koopmans.

De Ananas in Leiden: als een speer de hoogte in

Vanuit het Overijsselse Staphorst bedient Casco Bouw Nederland B.V. opdrachtgevers in heel Nederland. “Veelal zijn dit de grote en middelgrote bouwbedrijven, die wij ondersteunen met tunnelbouw en wanden/breedplaat”, aldus Hokse. “Wij draaien onze hand niet om voor grootschalige en complexe projecten, waarin (lean) planning, logistiek, bouwplaatsinrichting en organisatie van het bouwproces tot in detail moeten kloppen. Een mooi voorbeeld in dit kader is De Ananas in Leiden, waarvan de tunnelbouw van alle drie de fasen in een aaneengesloten stroom van twee jaar en drie maanden is voltooid. Samen met De Raad Bouw BV hebben wij het project in enkele jaren doorontwikkeld en ‘tunnelbaar’ gemaakt, met optimale stramienmaten en indelingen van appartementen en trappenhuizen, een uitgekiende bouwvolgorde en bouwplaatsinrichting, et cetera. Bovendien hebben we de werkzaamheden nauwkeurig afgestemd met de constructeur en installateurs, waardoor de tunnelbouw heel voortvarend is verlopen. De toren ging als een speer de hoogte in. En doordat de HSB-gevelelementen direct geplaatst konden worden, was het gebouw ook snel wind- en waterdicht.”

Vanaf het prille begin betrokken

Behalve het compleet realiseren van tunnelbouwprojecten, kan Casco Bouw Nederland B.V. ook volledige prefab casco’s en andere modulaire prefab bouwsystemen monteren. “Ook verzorgen wij graag de funderingen, poeren, liftputten, kelders en commerciële ruimtes”, aldus Hokse. “Wij denken graag vanaf de prille beginfase mee in projecten, om tot het meest optimale bouwproces te komen. Belangrijk hierbij is dat wij klanten volledig kunnen ontzorgen. Bijvoorbeeld door het complete pakket uit handen te nemen, inclusief beton, wapening, bekistingen, ondersteuningen, kraan en alle verbruiksmaterialen.”

Aandacht voor duurzaamheid en CO2

Beton is anno 2022 nog altijd één van de meest gebruikte materialen ter wereld. Het materiaal heeft zijn kracht ruimschoots bewezen; ook in de tunnelbouw. Toch ligt de toepassing onder vuur, omdat het vervuilend en niet milieuvriendelijk zou zijn. “Om het imago te herstellen, zal de CO2-uitstoot omlaag moeten”, weet Hokse. “Bijvoorbeeld door te investeren in verantwoord en circulair beton. Ook Casco Bouw Nederland B.V. gaat hierin mee. We hebben volop aandacht voor de ontwikkelingen en dragen waar mogelijk ons steentje bij, zodat de kracht van beton ook voor de toekomst behouden blijft.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details