Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Snel en flexibel bouwen met super circulair betoncasco
Van enkele unit tot groot wooncomplex: Circle is multi-inzetbaar.

Snel en flexibel bouwen met super circulair betoncasco

Naast starters begint de woningnood ook steeds meer doorstromers te raken. Hoewel zij over het algemeen meer te besteden hebben, ziet twee op de drie doorstromers hun verhuisplannen door de oververhitte woningmarkt helaas in het water vallen. En ook vluchtelingen, asielzoekers en arbeidsmigranten kunnen onmogelijk geschikte woonruimte vinden. “Om de wooncrisis het hoofd te bieden, zijn nú grote aantallen woningen nodig”, vindt Rob Hogendoorn, Commercieel Directeur van CascoTotaal. “Een ogenschijnlijk onmogelijke opgave, nu bouwlocaties schaarser worden, bouwkosten door het dak gaan, vergunningstrajecten te traag verlopen en stikstofnormen de bouw lijken te gijzelen. Circle biedt voor al deze uitdagingen een oplossing, waarbij ontwerpvrijheid, duurzaamheid, wooncomfort én circulariteit naar het hoogste niveau worden getild. En dat voor een betaalbare prijs.”

Het betoncasco voegt zich gemakkelijk naar de architectonische en inrichtingswensen.

Circle is een slim, modulair én circulair bouwsysteem met een maximale binnenafmeting van 9,6 x 3,6 meter (lxb) waarmee diverse soorten gebouwen en gebouwvormen gemaakt kunnen worden, vertelt Hogendoorn. “Met Circle bouw je een compacte starterswoning die je vervolgens kunt laten uitgroeien tot een ruime eengezinswoning, levensloopbestendige ouderenwoning of een appartementencomplex.” Het 100% circulaire betonnen bouwsysteem biedt een netto vloeroppervlak van 35 m² en is ‘triple flex’. “Het betoncasco voegt zich gemakkelijk naar de architectonische en inrichtingswensen, is als enkele unit of groot wooncomplex inzetbaar en is ook nog eens zeer levensloopbestendig.”

Duurzaamheid in cijfers 

Onderscheidend is de duurzaamheid van Circle. Het concept is zeer slim én circulair ontworpen. Zo wordt bij de productie 30% minder beton gebruikt dan bij andere bouwmethodes, waardoor ook de CO2-uitstoot met 30% wordt verminderd. Doordat de modules in één keer en compleet afgebouwd naar de bouw worden vervoerd, wordt bovendien flink bespaard op transportbewegingen. Daarnaast maakt de gestandaardiseerde module hoogwaardig hergebruik mogelijk. “Door de zorgvuldige scheiding van ruwbouwconstructie, afbouw en installaties kunnen onderdelen eenvoudig en goed gescheiden én hergebruikt worden”, vertelt Hogendoorn. “Circle heeft een zeer lage MPG van 0,14/m2 BVO en is daarmee, voor zover we nu weten, het meest circulaire casco van Nederland en waarschijnlijk zelfs van Europa.”

Doordat de modules in één keer en compleet afgebouwd naar de bouw worden vervoerd, wordt flink bespaard op transportbewegingen.

Permanente kwaliteit

De Circle modules zijn zowel geschikt voor permanente als tijdelijke bouw. Met name dat laatste is nu een uitkomst, omdat tijdelijke bouwvergunningen in theorie sneller worden verleend. En ook de bouw gaat aanzienlijk sneller, zonder in te boeten aan kwaliteit, aldus Hogendoorn. “Met Circle kunnen wij in slechts een paar dagen tijd tijdelijke bouw met een permanente bouwkwaliteit realiseren. In de ideale situatie worden de casco’s vandaag gestort, morgen ontkist en vervolgens in een paar dagen op maat afgewerkt. Door de casco’s op voorraad te nemen, brengen we deze bouwsnelheid naar het hoogste niveau.” Dankzij de hoge bouwkwaliteit kan na bijvoorbeeld 8 of 10 jaar alsnog een permanente bouwvergunning op de woningen verstrekt worden. “Gebeurt dat niet, dat kunnen de modules eenvoudig worden opgepakt en verplaatst naar een andere locatie.”

Lagere TCO

Het feit dat je de woningen kunt hergebruiken is met name voor beleggers interessant, omdat de afschrijving en Total Cost of Ownership flink wordt verlaagd, aldus Hogendoorn. “Naar wens kunnen de modules ook worden gestript, waarna de volledige casco’s in een nieuw project ingezet kunnen worden, met een nieuwe indeling en afwerking. Een geavanceerd boorprotocol en het ontbreken van instortvoorzieningen dragen hieraan bij.” Wordt er geen nieuwe bestemming gevonden, dan kan het beton weer worden verwerkt tot granulaat en opnieuw in het productieproces worden ingezet. “Hierdoor blijft de productketen volledig gesloten en is ons concept ‘circular to the bone’.”

Ultieme flexibiliteit 

Een Circle module is bruikbaar als tiny house of eengezinswoning, maar laat zich ook horizontaal koppelen en verticaal stapelen, tot maar liefst vijf lagen hoog. “Op die manier is het mogelijk om ook appartementengebouwen te realiseren. De inzetbaarheid als enkele unit (tiny house) of als gekoppelde en gestapelde woningen geeft beleggers en corporaties een grote mate van flexibiliteit. Latere aanpassingen zijn eenvoudig te realiseren door wanden weg te halen of juist bij te plaatsen. Dit is niet alleen een praktische, maar ook een duurzame oplossing in een tijd waarin grote behoefte is aan levensloopbestendige en starterswoningen.” Doordat het circulaire bouwconcept in samenwerking met KAAN Architecten en ingenieursbureau ABT is ontwikkeld, zijn architectonische en installatietechnische uitgangspunten maximaal meegenomen in het ontwerp. “Precies wat
we nu nodig hebben.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?