Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Thema's & Specials

Snel, efficiënt en weersonafhankelijk bouwen met prefab beton

Het aandeel prefab betonelementen in de bouwsector is in de afgelopen 10 jaar fors toegenomen. En dat is niet verwonderlijk,...

4 december 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het aandeel prefab betonelementen in de bouwsector is in de afgelopen 10 jaar fors toegenomen. En dat is niet verwonderlijk, volgens Theo Kool, Commercieel Directeur van Preco (voorheen: Cervix Beton). “Het aantal handjes op de bouw wordt steeds schaarser en doorlooptijden staan onder druk. Prefab betonproductie speelt hier optimaal op in. Het beton wordt onder de beste omstandigheden geproduceerd en weersomstandigheden hebben minder invloed op het stort- en uithardingsproces, waardoor we een optimale efficiëntie en kwaliteit kunnen borgen. De productietijd is aanzienlijk korter dan in het werk. Bovendien zijn in de fabriek de toleranties kleiner. Doordat we zoveel mogelijk materialen hergebruiken en water uit onze eigen grondwaterbron benutten, is ons prefab beton bovendien zeer duurzaam.”

Omdat de bestaande huurlocatie in Ede te klein was om in de groeiende vraag naar prefab betonproducten te voorzien, besloot Preco in 2018 om een nieuwe, eigen betoncentrale te bouwen met een geavanceerde, nieuwe machinerie. “In onze nieuwe betonfabriek in Apeldoorn kunnen we geheel zelfvoorzienend opereren en is voldoende ruimte om – onder één dak – een totaalconcept aan te bieden aan onze klanten. Van de engineering tot en met de productie en levering”, vertelt Kool. “Klanten kunnen bij ons terecht voor cascowanden, constructieve wanden, betonplinten, brandwanden, binnenwanden, kanaalplaatvloeren, balken en kolommen, balkons en galerijplaten, trappen en bordesplaten en dockelementen. Maar ook voor specials, zoals V-kolommen, reliëfwanden en wanden met een fotoafdruk.” 

Uitgekiend productieproces

Alle producten worden op maat gemaakt. “Op basis van de bouwkundige en constructietekeningen van onze klanten maakt onze interne tekenkamer de productietekeningen. Volledig in 3D/BIM, waarna de modellen via IFC worden ingeladen in ons ERP-systeem”, vertelt Kool. “Alle betonmengsels worden op basis van de klantwensen en voorgeschreven milieuklasse samengesteld door een gespecialiseerde betontechnoloog. Waar mogelijk produceren we de prefab betonproducten op tafels, waarbij de hoofdmaatvoeringen middels een speciale lasertechniek op de tafels worden geprojecteerd. Hierdoor kunnen we nog maatvaster produceren. Voordat onze prefab betonproducten de fabriek verlaten, ondergaan ze een strenge kwaliteitscontrole.”

Just-in-time logistiek

Preco beschikt over een interne transportplanner die in overleg met de klant de beste aflevermomenten bepaalt. “De prefab betonproducten worden doorgaans vervoerd op een slede”, vertelt Kool. “Hierdoor blijven de elementen optimaal beschermd tijdens het transport en wordt de kans op beschadigingen tot een minimum beperkt.” Naast het leveren van de prefab betonelementen kan Preco naar wens ook de montage verzorgen.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%