Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

Snel, efficiënt en weersonafhankelijk bouwen met houten gevelelementen: De ontwikkeling en toekomst van prefab

IMG_6633bw[1]
Onder andere isolerend vermogen, luchtdichting én waterdichting worden in de fabriek naar het allerhoogste niveau getild.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Vianen

23 november 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Eén adres en één verantwoordelijke partij voor de complete gevel. Maar ook: een flinke optimalisatie van processen. Volgens Oene Wassenaar, directeur van Vianen, is het niet verwonderlijk dat steeds meer prefab wordt gebouwd. Ook als het om houten gevelelementen gaat. “Arbeidskrachten worden steeds duurder en het aantal handjes op de bouw én in de fabrieken neemt snel af. Automatisering van processen is in dit geval noodzakelijk, waar onze fabriek zich uitstekend voor leent. In onze productiehallen in Montfoort worden alle gevelelementen onder de beste arbeids- en klimaatcondities geproduceerd, met een optimale efficiëntie en kwaliteit als resultaat. De productietijd is aanzienlijk korter dan in het werk. Bovendien zijn in de fabriek de toleranties kleiner….”

“Prefab biedt mogelijkheden om over de keten heen te automatiseren. Maar ook om onderdelen nog beter af te stemmen”, vertelt Wassenaar. “In de bouw wordt nog altijd gewerkt met vrij ruime toleranties. Bijvoorbeeld om kozijnen, kantstukken en/of puien goed in te passen in de gevelelementen. Als gevolg hiervan worden montagepartijen regelmatig geconfronteerd met ongewenste naden, kieren en afdichtingen. Prefab biedt hier een oplossing voor. In de fabriek kunnen processen beter worden afgestemd, waardoor toleranties kleiner én correcter worden. Onder andere isolerend vermogen, luchtdichting én waterdichting worden zo naar het allerhoogste niveau getild.”

De complete gevelelementen worden just-in-time naar de bouw vervoerd.

Één aanspreekpunt en één garantiepartij

“Een gebouw beschikt over een aantal cruciale componenten, zoals de fundering, het casco en de gevel”, aldus Wassenaar. “In de toekomst wil Vianen de rol van gevelbouwer volledig op zich nemen, zodat in ieder geval dit gebouwonderdeel excelleert. Zowel in uitstraling als in prestaties. Naast het ontwerp en de productie van prefab houten gevelelementen kunnen we in onze fabriek alle kozijnen, ramen, glaspuien en andere elementen integreren. Daarnaast nemen we graag de montage op de bouw voor onze rekening, zodat opdrachtgevers verzekerd zijn van één aanspreekpunt en één garantiepartij voor de complete gevel. Omdat de markt hier zichtbaar prijs op stelt, willen we deze dienstverlening de komende tijd verder uitbouwen. Zo zijn we op zoek naar partnerbedrijven, die samen met ons deze verantwoordelijkheid aan kunnen én durven gaan.”

Veiligheid, respect en vertrouwen

Het traditionele model van verkoop en inkoop zal de komende jaren steeds meer veranderen naar het uitwisselen van technieken en specificaties, verwacht Wassenaar. “Want alleen dan kunnen we als partners een kwalitatief hoogwaardig gebouw neerzetten. In dit kader zijn drie kernbegrippen essentieel: veiligheid, respect en vertrouwen. Veiligheid heeft niet alleen betrekking op de productie- en montageprocessen, maar ook op het sociale aspect. Zo moeten we verwachtingen en twijfels naar elkaar kunnen uitspreken, zonder dat dit consequenties heeft. De traditionele rol van klant en leverancier maakt plaats voor vergaande partnerships, waarin een ieder gelijkwaardig is én elkaar respecteert. Bovendien is afspraak altijd afspraak. Alleen als we hierop kunnen vertrouwen, kunnen we op lange termijn samenwerken, van elkaar leren én de beste producten samenstellen.”

Arbeidskrachten worden steeds duurder en het aantal handjes op de bouw én in de fabrieken neemt snel af. Automatisering van processen is in dit geval noodzakelijk.

Voor de beste prijs

Om prefab bouwen naar het allerhoogste niveau te kunnen tillen, hoopt Vianen nog eerder bij de belangrijkste partners aan tafel te komen. Liefst nog voor de plan- en prijsvorming, zodat niet voor de laagste maar voor de beste prijs ontworpen en gebouwd kan worden. “Het gevelontwerp wordt standaard door onze engineers uitgewerkt in Tekla/BIM”, vertelt Wassenaar. “Op dit moment vullen we onze BIM-bibliotheek met constructies en elementen die beproefd én goedgekeurd zijn. Hierdoor beschikken we op termijn over álle modulaire bouwstenen voor een optimaal presterende gevel.” Na akkoord wordt de complete productiestraat van Vianen vanuit het BIM-model aangestuurd, waardoor communicatieruis niet aan de orde is. “Vervolgens worden de complete gevelelementen just-in-time naar de bouw vervoerd, waar we ook onze verantwoordelijkheid nemen. Bijvoorbeeld door de lucht- en waterdichte montage te adviseren én verzorgen. Dit klinkt niet alleen veelbelovend, maar is het ook. Vianen loopt graag in deze trend voorop.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details