Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Sluishuis: puzzelen met 5.000 ton wapeningsstaal

IMG_0935 kopiëren
Werkvoorbereiding: Barry van Loevesijn (links) en Dave Balvert (rechts).

Tekst | Tekst | Lieke van Zuilekom Beeld | Balvert Betonstaal

21 januari 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In totaal gaat het om circa 5.000 ton wapeningsstaal, dat in opdracht van bouwcombinatie VORM en BESIX wordt geproduceerd, geleverd en verwerkt door Balvert Betonstaal.

“Vanwege de speciale gebouwvorm (schuine zijdes, overkraag) vereist dit project een nauwe samenwerking en goed werkoverleg”, vertelt Barry van Loevesijn, werkvoorbereider bij Balvert Betonstaal. “Dit betekent wekelijks intensief contact op de bouwplaats met de uitvoering en werkvoorbereiders van VORM Bouw/BESIX en de voormannen van Balvert. De uitdaging zit voornamelijk in de vele trekkrachtwapening, die verwerkt zit in de (hoofd)corridorwanden en zorgt dat de (schuine) cantileverwanden niet doorbuigen. Bovendien lopen verschillende leidingen door zwaar gewapende gebieden, waar we te maken hebben met vele knelpunten. Voor de start van elke nieuwe verdieping wordt nadrukkelijk gekeken naar de wapeningstekeningen van constructeur Van Rossum, waarover wij advies uitbrengen. Bijvoorbeeld om de manier van produceren en verwerken te optimaliseren. Het aandeel wapeningsstaal is ± 300 kg per m³. Alle betonwapening wordt just-in-time op de bouw aangeleverd en direct verwerkt.”

De uitdaging zit voornamelijk in de vele trekkrachtwapening, die verwerkt zit in de (hoofd)corridorwanden en zorgt dat de (schuine) cantileverwanden niet doorbuigen.

Vaste werkvolgorde

“Op de bouw worden de in het werk te storten vloeren ondersteund en uitgetimmerd”, vertelt John van der Veen, Voorman bij Balvert Betonstaal. “In dit specifieke project wordt gewerkt met tafelbekistingen. Op basis van onze uitvoeringstekeningen verwerken wij het wapeningsstaal, waarna de randkist wordt aangebracht en wij starten met het aanbrengen van de wapening. Alle werkzaamheden worden door onszelf én door de opzichter gekeurd, waarna de beton wordt gestort. Een dag later volgen de wanden, waarbij achtereenvolgens het wapeningsstaal wordt verwerkt, bekistingen worden geplaatst en beton wordt gestort. Dagelijks zijn 20 betonstaalverwerkers van Balvert Betonstaal op de bouw actief om dit proces in goede banen te leiden. Een flinke uitdaging, bijvoorbeeld vanwege de schuine vorm van het gebouw.”

Over Balvert Betonstaal

Balvert Betonstaal is gespecialiseerd in beton­staalconstructies voor zowel woning- en utiliteitsbouw, infra- en industriewerken en weg- en waterbouw. Inmiddels is de derde generatie Balvert werkzaam binnen het familiebedrijf. “We beschikken over een betrokken en hecht team van ca. 85 medewerkers én een flexibele schil, waarmee we de meest uitdagende projecten kunnen realiseren”, vertelt Hoofd Werkvoorbereiding en Inkoper Dave Balvert. “Sluishuis is hiervan een sprekend voorbeeld. Vanuit onze modern uitgeruste wapeningscentrale in Nieuwkoop (Zuid-Holland) produceren wij geknipt/gebogen betonstaal, prefab elementen en betonstaal op handelslengte. Daarnaast leveren en verwerken wij diverse soorten bouwstaalstaalmatten en hulpwapening.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details