Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Slimmer verduurzamen: ‘De tijd dringt’

Slimmer verduurzamen: ‘De tijd dringt’

Wim van den Pol, directeur van Van den Pol Elektrotechniek, ziet de verduurzaming van vastgoed versnellen. “We zijn door de early adaptorfase heen en de early majority is volop bezig. Het gaat steeds harder”, vertelt hij. Dat zorgt voor grote drukte bij installatiebedrijven, met het verplichte energielabel C per 2023 als extra trigger. “Ik verwacht een run op maatregelen en certificeringen.”

Erkende duurzaamheidsmaatregelen met een terugverdientijd tot vijf jaar zijn verplicht in gebouwen met een verbruik boven de 50.000 kWh. “De omgevingsdienst handhaaft steeds vaker”, zegt Van den Pol.

Aantrekkelijk rendement

Het verplichte energielabel C voor kantoren per 2023 is een volgende belangrijke stap. “Ook los van de verplichtingen komen steeds meer organisaties in actie vanuit een intrinsieke motivatie.” Wat de drijfveer ook is, verduurzamen is volgens Van den Pol altijd verstandig. “En gezien het aantrekkelijke rendement ook bedrijfseconomisch slim. De rente is laag, de meeste banken financieren graag.”

Online duurzaamheidstool

Slimme verduurzaming is gebaseerd op betrouwbare informatie. “Ons Green Team geeft klanten snel inzicht in de meest kansrijke opties, zowel technisch als in euro’s. Daarbij is onze online duurzaamheidstool een waardevol hulpmiddel.” Alleen als het vertrekpunt Energielabel G of H is, zijn bouwkundige maatregelen nodig. “Vaak is met LED-verlichting en het beter inregelen van installaties label C relatief eenvoudig haalbaar. Wek je ook zelf energie op, dan komen B en zelfs A al snel in beeld.”

Veilige PV-systemen

Van den Pol is al 25 jaar specialist in zonne-energiesystemen. “De veiligheid van PV-installaties laat vaak te wensen over. Verzekeraars eisen in toenemende mate een SCIOS scope 12-inspectie. Hiermee worden kwaliteit en veiligheid van zonne-energiesystemen gecontroleerd.” EVI Montfoort, de zelfstandige inspectietak van Van den Pol voert deze scope 12-inspecties uit. “De vraag hiernaar neemt sterk toe. Ook combineren klanten scope 10 en 12. Zo zijn ze er zeker van dat hun complete installatie veilig is.”

Duurzame eyecatcher

Als de opbrengst van zonnepanelen het laagst is, levert wind juist het meeste rendement. “Daarom zijn wij sinds kort dealer van de Windwokkel. Met deze compacte windmolen maken klanten optimaal gebruik van natuurlijke energiebronnen. En niet onbelangrijk: de Windwokkel is een echte duurzame eyecatcher.”

Smart grids

Gebouwen zijn alsmaar slimmer. “Monitoring wordt uitgebreider en nauwkeuriger”, zegt Van den Pol. “Klanten zien precies wat er op energiegebied met hun pand gebeurt. Ook onze prestaties zijn transparant; maken we waar wat we beloven als het gaat om besparen en opwekken?”

Belangrijk is ook de ontwikkeling van smart grids. “Daarmee wordt het energiegebruik automatisch afgestemd op de beschikbaarheid van groene stroom, bijvoorbeeld door extra te verwarmen of te koelen. Ook de stroomafgifte van slimme laadpalen beweegt mee.”

Kom in actie

De versnellende verduurzaming zorgt voor grote drukte bij de installatiesector. “De tijd dringt bij het verplichte energielabel C per 2023”, stelt Van den Pol. “Zowel voor gebouwen die nog labelstappen moeten zetten als voor het grote aantal panden zonder label. Ik verwacht een run op maatregelen en certificeringen.” Daarom ook het nadrukkelijke advies: kom snel in actie. “En als je verduurzaamt, ga dan direct voor label A. Dan is een gebouw echt duurzaam en ben je ook klaar voor na 2030, als dat label verplicht wordt.”  

PRACTISE WHAT YOU PREACH
Het Van den Pol-bedrijfspand in Montfoort is in 2010 met bouwkundige en installatietechnische maatregelen van energielabel D naar A verbeterd. In 2021 verloopt het label; tijd voor een volgende verduurzamingsslag. Door LED-verlichting, een nieuw zonne-energiesysteem en een hybride luchtwarmtepomp is het label A+++ behaald. Terwijl nu volop elektrische bedrijfsauto’s worden geladen, ligt het energieverbruik 66% lager dan tien jaar geleden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details