Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Slimme nieuwbouw voor Stedelijk College Eindhoven
De betonnen gevelelementen zijn bij de ramen voorzien van steenstrips.

Slimme nieuwbouw voor Stedelijk College Eindhoven

De eerste fase, een onderwijsgebouw van vier lagen hoog en geschikt voor 1.500 leerlingen, nadert zijn voltooiing. Daarna volgt nog de bouw van een sporthal, die in de derde fase wordt uitgebreid met leslokalen. Het resultaat is een ‘slim’ en toekomstbestendig onderwijscomplex met een zeer flexibele indeling en Nul-op-de-Meter.

Na een aanbesteding werd de uitvoering van het project toegekend aan Binx Smartility. “Onze manier van werken sluit erg aan bij wat de opdrachtgever voor ogen heeft. Wij werken anders dan een traditioneel bouwbedrijf en zijn eigenlijk een eigenwijze club bouwers”, stelt projectleider Rik van Laar. “Binx is een integraal bouw- én installatiebedrijf. Bij ons werken de bouwers en installateurs op hetzelfde niveau samen, in één projectteam. Die integraliteit, ook in relatie tot de exploitatie, is wat ons uniek maakt.”

Vogelvlucht van het nieuw ingerichte onderwijsterrein met lesgebouw en sporthal (fase 1 en 2).

Oog voor toekomstig onderhoud

Binx is niet alleen verantwoordelijk voor de uitwerking van het voorlopig ontwerp van DP6 Architectuurstudio tot een uitvoeringsgereed ontwerp. Het bedrijf neemt ook de sloop van het bestaande schoolgebouw, de realisatie van de nieuwbouw, het omliggende terrein met sportfaciliteiten en het onderhoud en de schoonmaak van het complex voor de komende twintig jaar voor zijn rekening. Van Laar: “Bij de uitengineering van het voorlopig ontwerp kunnen wij keuzes maken die gunstig zijn voor het toekomstig onderhoud van het gebouw. Bijvoorbeeld als het gaat om materialisering: als je voor goedkope materialen kiest, weet je dat die ook sneller kunnen vervuilen. De uitwerking van het definitief en uitvoeringsgereed ontwerp doen wij in overleg met de opdrachtgever en met onze eigen Binx-makers, adviseurs en eigen architect, die de esthetische kwaliteit bewaakt.”

Flexibele indeling

Het onderwijsgebouw, geheel opgetrokken uit prefab betonelementen, kent een flexibele indeling met open vides en lichtstraten waardoor dwars door het gebouw kan worden gekeken. Van Laar: “Het onderwijsgebouw en de sporthal hebben een modulaire opzet van het casco, zodat de indelingen door de school zelf gemaakt en gewijzigd kunnen worden. Deze flexibiliteit binnen het casco is integraal met constructie en installaties tot in detail doorgezet: een grid van 2.40 meter zorgt ervoor dat op diverse manieren ruimten kunnen worden gemaakt en onderwijskundige ideeën kunnen worden geïmplementeerd. Tijdens het ontwerp, maar ook in de toekomst.”     

Een flexibele indeling van het onderwijsgebouw is mogelijk.

Nul-op-de-Meter

Dankzij zonnepanelen, een warmtepomp en een WKO-installatie functioneert het complex straks Nul-op-de-Meter. Van Laar: “Het klimaat binnen het gebouw is per lokaal te regelen. Het gebouw zit vol met slimme toepassingen. Zo geven sensoren bij de ramen aan of deze nog open staan en wordt automatisch geregistreerd of een lokaal is gebruikt. Want als er niemand in een lokaal is geweest, hoef je er ook niet schoon te maken.”

In mei 2019 is gestart met de sloop van een deel van het oude onderkomen. Na de oplevering van het onderwijsgebouw in juni 2021 volgt de sloop van de resterende oudbouw. om de bouw van een sporthal met kantine, tribune en multifunctionele ruimten mogelijk te maken. In de transparante koppeling van de twee gebouwdelen zijn de entrees gesitueerd. De oplevering van de sporthal is voorzien in juli 2022.  

Projectinfo

Specialist in stalen liggers

Als specialist in het maken van hoed-, plaat- en raatliggers heeft Mouw Hoedliggers de stalen liggers geleverd voor de nieuwbouw van het Stedelijk College Eindhoven. De stalen liggers worden gebruikt als draagconstructie voor de verdiepingsvloeren en daken.

Voor het onderwijsgebouw zijn vooral zogeheten SFB-liggers geleverd. Deze liggers met een H-profiel maken het leggen van kanaalplaatvloeren eenvoudiger, mede omdat aan de onderzijde een brede bijkomende plaat, de onderflens, wordt gelast. Ook is een aantal hoedliggers geleverd, die meer dwarskracht kunnen opvangen, evenals een aantal PET-liggers. De productie van de liggers vindt plaats in de productiehallen in Ede. Met een CNC boor- en zaagstraat, CNC snijbank, toogbank en gecertificeerde volautomatische lasstraat levert Mouw Hoedliggers een goed product af, waarbij de machines met CAD/CAM-software worden aangestuurd. Het bedrijf heeft veel staal op voorraad en garandeert een korte levertijd, ook omdat het beschikt over eigen vrachtwagens die lengtes van 25 meter kunnen transporteren.

Bouwinfo

Opdrachtgever
Stichting Primair en Voortgezet Onderwijs Zuid-Nederland, Eindhoven

Ontwerp
DP6 Architectuurstudio, Delft

Adviseurs
IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam, Royal Haskoning DHV, Rotterdam, DGMR Raadgevende Ingenieurs, Den Haag

Uitvoering
Binx Smartility, Groenlo

Bouwperiode
mei 2019 – juli 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details