Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Sleutel in stedelijke bevoorrading
De stadshub heeft een eigen kade van 360 meter lengte.

Sleutel in stedelijke bevoorrading

In Amsterdam Havens-West wordt begin 2023 het innovatieve distributiecentrum CTPark Amsterdam Logistic Cityhub opgeleverd, met zowel logistieke als productieruimte. Hiermee is de bouw van Nederlands eerste grote stadshub met meerdere verdiepingen een feit. Bouwbedrijf Vrolijk is verantwoordelijk voor de turnkey realisatie (Design & Construct). “Vanuit CTPark Amsterdam City kan de Amsterdamse binnenstad op duurzame wijze worden bevoorraad”, vertelt projectleider Steffen Jansma.

Het gehele dak is belegd met zonnepanelen.

De stadshub is ontworpen om de stedelijke ‘last mile’ te verkorten, de laatste kilometers naar de eindbestemming; dat moet het hoofd bieden aan de toenemende drukte en het gebrek aan ruimte in en om de agglomeratie. Op een locatie aan het Noordzeekanaal en de ringweg A10 biedt CTPark Amsterdam City ruimte voor nieuwe vormen van ‘100% emissievrij transport over land en water’. CTPark Amsterdam City is volledig circulair en beschikt over een grote magazijnoppervlakte, mezzanine, hoogwaardige kantoorruimte en een tweelaagse distributiehal met 10,5 meter stapelhoogte. Deze is volledig bereikbaar met trucks. Daarnaast biedt het terrein in Havens-West ruimte aan circa 1.600 overdekte parkeerplaatsen, 200 los- en laaddocks en een eigen kade van 360 meter lengte.

‘Emissievrij transport’

De stadshub maakt snelle, schone logistiek mogelijk van en naar Amsterdam en is met name interessant voor de e-commercesector en pakketdiensten. Daarnaast biedt CTPark Amsterdam City onder meer productieruimte voor partijen in de bouw en offline retail. Met 220.000 m² aan ‘duurzame oplossingen hebben gebruikers alle vrijheid om de ruimte te kiezen die ze nodig hebben’, aldus de website. Voormalig eigenaar Wim Beelen van sloopgigant Beelen Groep ontwikkelde het 9 hectare grote, voormalige ADM-terrein en is tevens bedenker van de uitgevoerde last mile-oplossing. In april 2021 is de eerste paal geslagen, en de ingebruikname is aanstaande.

Bouwbedrijf Vrolijk heeft het project volgens Design & Construct aangenomen. “Dat houdt in dat CTPark Amsterdam City op basis van het ontwerp volledig is uitgewerkt en turnkey wordt opgeleverd”, vertelt Jansma. “Het feit dat CTPark Amsterdam City volledig tweelaags is, maakt dit project uniek. Verder is de planning uiterst strak, met een groot aandeel betonbouw. Om die reden hebben wij in de directe omgeving drie bouwhubs ingericht, waarmee de productie altijd twee weken vooruit kan. Er loopt zo’n 400 à 500 man op de bouwplaats, met een volledige staf van Bouwbedrijf Vrolijk – inclusief veiligheidskundigen. De basiswerkzaamheden zijn klaar. We zijn nu bezig met het inregelen van het gebouw en de
laatste puntjes.”

BREEAM ‘Excellent’

CTPark Amsterdam City bestaat uit een prefab betonnen onderbouw met boven de berijdbare tweede laag een staalconstructie. Ook het tweelaagse kantoordeel (met toegang tot een daktuin) is uitgevoerd in prefab beton. Jansma: “Er zijn daartoe 27 schepen met betonelementen aangevoerd. De gevelafwerking bestaat uit sandwich betonelementen, en verder uit sandwichpanelen afgewerkt met aluminium composiet.” Bijzonder is de voor logistiek vastgoed hoge duurzaamheidskwalificatie (BREEAM ‘Excellent’). “Op het dak komen circa 16.000 zonnepanelen en 10 windturbines; de daktuin wordt onder meer ingericht met bomen, planten, een parkje, een terras en een sportveld.”

Voor een zo energiezuinig mogelijk gebouw wordt gebruik gemaakt van een dynamisch gebouwbeheersysteem, dat functioneel is uit te splitsen over meerdere gebruikers. Ook worden combi-levellers gebruikt in de laaddocks, waardoor zowel kleine bedrijfswagens als grote trucks kunnen aanlanden. Tevens heeft het complex liften voor bakfietsen, alsmede oplaadpunten voor elektrische schepen en trucks. Zo voorziet de eigenaar dat CTPark Amsterdam City de hub wordt voor een multimodale, duurzame bevoorrading van de binnenstad van Amsterdam. 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever CTP/Larendael
  • Design & Construct Bouwbedrijf Vrolijk
  • Bouwperiode Q2 2021 – Q1 2023
  • Programma 220.000 m² logistiek vastgoed

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details