Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Slanke vloerliggers,  hoge kwaliteit staal

Slanke vloerliggers, hoge kwaliteit staal

De staalconstructie van de nieuwbouw voor RIVM/CBG is geleverd door Ferross Staalbouw. In totaal heeft Ferross 220 ton staal geleverd: SFB-liggers voor de verdiepingsvloeren en ondersteunende elementen, just-in-time, voor de eerste tot en met de vijftiende verdieping. Consortium MEET ontwerpt, bouwt, financiert, onderhoudt en exploiteert de nieuwbouw voor de duur van 25 jaar in PPS. Het ontwerp heeft de hoogste score behaald op het gebied van duurzaamheid (BREEAM ‘Outstanding’).

De nieuwbouw voor RIVM/CBG wordt in het najaar van 2021 opgeleverd. Ferross is leverancier van al het constructieve en bouwkundige staal, in opdracht van prefab betonbouwer Byldis. “Een uitstekende samenwerking, die projectoverstijgend is”, zegt projectleider Johan Langendonk van Ferross. “Wij leveren voor dit project, naast ondersteunende onderdelen, alle stalen liggers voor de verdiepingsvloeren, een just-in-time levering die in de montagefase door Byldis wordt overgenomen. Dat laatste is iets arbeidsintensiever dan met eigen monteurs, maar in dit project logistiek de beste keuze.”

Het repetitieve karakter zorgde voor snelheid tijdens de verdiepingsbouw.

De staalbouwer verzorgt de detailengineering binnen een uitgewerkt constructie-ontwerp, waarbij slanke vloerliggers worden gebruikt in combinatie met prefab betonvloeren. De afkorting SFB staat voor ‘Slim Floor Beam’. Deze liggers zijn eenvoudiger te fabriceren dan hoed- of petliggers. Men vormt ze door een brede strook staal onder een standaard warmgewalst profiel te lassen. De koppen van de kanaalplaten sluiten aan de zijkant tegen de flenzen van het profiel en de holle ruimten aan weerszijden in het profiel kunnen worden gevuld met beton.

Maatwerk

SFB-liggers worden vaak gekozen vanwege het lichte constructiegewicht (belangrijk in het kader van de BREEAM-systematiek) en de bouwsnelheid. “De aangelaste staalplaat zorgt voor voldoende constructiesterkte. Omdat hier een hoge kwaliteit staal wordt gebruikt, S355, is het mogelijk om de juiste overspanningen te halen. Een just-in-time levering van materialen in een project van dit formaat kan alleen als de samenwerking goed verloopt. De samenwerking tussen Ferross en Byldis was uitstekend. Dat is van groot belang: de coördinatie van zo’n project, ook als het gaat om laatste wijzigingen, blijft in eigen hand, waardoor snel geschakeld kan worden zonder dat de ene partij op de andere moet wachten. Wij merkten tijdens de verdiepingsbouw dat het repetitieve karakter voor snelheid zorgde.”

RIVM/CBG is uitvoerig getoetst door de opdrachtgever. Dat hield in dat een CE-markering voor de producten moest worden overlegd. “Hoewel dit voor ons een levering is zonder montage op basis van een uitgewerkt constructie-ontwerp, is het wel degelijk maatwerk op basis van detailengineering en montagemethode, uiteraard in samenwerking met Byldis. Voor een hybride constructie als deze is dat een prima samenwerkingsvorm.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details