Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Skelet en gevels Horizon College komen uit de fabriek

Skelet en gevels Horizon College komen uit de fabriek

Door twee bouwsystemen van Leebo toe te passen, heeft bouwbedrijf SMT het nieuwe gebouw van Horizon College in Purmerend prefab kunnen bouwen. “Op de bouwlocatie hoefden ze de verschillende onderdelen nog enkel in elkaar te klikken.”

Drie weken tijd, meer was er in het najaar van 2018 niet nodig om het nieuwe gebouw van Horizon College in het Noord-Hollandse Purmerend wind- en waterdicht te krijgen. Volgens Jan Couwenberg, hoofd calculatie en inkoop bij Leebo, is dit te danken aan het LeeFrame-gevelsysteem van het bouwbedrijf. “Het grote voordeel van dit prefabsysteem, met geïsoleerde spouwbladen in een stalen skeletbouw, is dat het eenvoudig op de bouwplaats in elkaar te zetten is. De verschillende prefab onderdelen worden in onze fabriek in Nieuwkuijk gemaakt en hoeven op de bouwplaats nog enkel in elkaar gezet te worden. Hierdoor zijn minder vakmannen nodig en in de tijd van de aanbesteding was hier een tekort aan.” Het gebruik van dit systeem heeft volgens hem veel invloed op het bouwteam. “Het systeem is leidend, waardoor we veel input hebben kunnen leveren in het bouwteam. Aangezien we al ruim vijftien jaar met dit systeem werken, heeft de architect, in dit geval JHK, veel mogelijkheden gekregen om dit gebouw te ontwerpen.”

LeeBrick is een droog bouwsysteem.

 

Droog bouwsysteem

Nadat de constructie van het LeeFrame-systeem wind- en waterdicht was gemaakt, werd ook het LeeBrick-gevelsysteem toegepast: dit zijn bakstenen gevels die zonder te voegen in allerlei verbanden gestapeld kunnen worden. “Dit gevelsysteem hangt aan de spouwbladen van het LeeFrame-systeem. We hebben in wezen dus de gevel in twee delen geknipt”, legt Couwenberg uit. “Daarnaast heeft het LeeBrick-systeem als voordeel dat het een droog bouwsysteem is: hierdoor krijgen de bakstenen geen witte uitslag.” Het bezoek aan de ROC van Almelo, waarvoor Leebo in 2004 ook het LeeBrick-systeem heeft gebruikt, gaf voor JHK en SMT de doorslag om hiermee verder te werken. Afgelopen september is het nieuwe schoolgebouw van Horizon College officieel in gebruik genomen. Dit betekent niet dat de klus voor Leebo al geklaard is. “Komend voorjaar gaan we nog een keer langs om te kijken wat de effecten van alle jaargetijden op het gebouw zijn geweest”, aldus Couwenberg.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details