Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Simonshaven | Rotterdam

Simonshaven | Rotterdam

Upgrade Rotterdamse portiekwoningen ‘loopt als een trein’

In de wijk Simonshaven te Rotterdam-Zuid ondergaan 490 portiekwoningen een esthetische, energetische en onderhoudstechnische upgrade. Willems Vastgoedonderhoud leidt dit project in goede banen, als een van de vaste onderhoudspartners van woningcorporatie Woonstad.

“We voeren dit werk uit in het kader van Resultaatgericht Samenwerken”, vertelt Tim Willems, Directeur Planmatig Onderhoud bij Willems Vastgoedonderhoud. “Wij zijn van begin tot eind betrokken bij diverse onderhoudsprojecten van Woonstad en denken mee in haalbare oplossingen. Omdat we al jaren samenwerken, weten we precies wat we aan elkaar hebben. We hoeven het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden.”

Simonshaven

Energiebesparing
De verbetering van Simonshaven is een van de Woonstad-projecten in de portefeuille van Willems Vastgoedonderhoud. Eind 2017 startte de voorbereiding van dit grootschalige project, bestaande uit 490 portiekwoningen verdeeld over twaalf complexen. Willems: “Het uitgangspunt van dit project was het visiedocument van Woonstad. Energiebesparing is een van de speerpunten in dit document. Op basis daarvan brachten we de conditie van de complexen in kaart en adviseerden we een aantal scenario’s. Het voorkeursscenario van Woonstad voeren we nu uit.”

Blok voor blok
Met inzet van twee uitvoerders pakt Willems Vastgoedonderhoud de werkzaamheden blok voor blok aan. Een groot deel van de werkzaamheden wordt, in nauwe afstemming met de co-makers, als effectieve trein uitgevoerd. “Op de eerste dag vervangen we het metselvoegwerk”, zegt Willems. “Waar nodig, repareren we ook houtrot. Op dag twee vervangen we het oude isolatie­glas door HR++ glas. Ook vervangen we diverse draaiende delen. Op de derde dag voeren we het schilderwerk uit. Mede door het repeterende karakter halen we een hoge bouwsnelheid.” Naast de genoemde werkzaamheden worden betonreparaties uitgevoerd, vloeren gecoat en hemelwaterafvoeren vervangen.

Simonshaven

Bewoners betrekken
Om de bewoners met raad en daad bij te staan, zette Willems Vastgoedonderhoud in de eerste fase van de uitvoering een sociaal begeleider in. Toen de eerste woonblokken eenmaal opgeleverd waren, en de bewoners konden zien wat zij konden verwachten, was dit niet meer nodig. “We hebben op meerdere momenten contact met de bewoners”, zegt Willems. “Ruim voor de start van de werkzaamheden informeren we iedereen in het algemeen. Om de bewoners een idee te geven van het eindresultaat, hebben we een modelwoning ingericht. En voor specifieke vragen is er een inloopspreekuur. Enkele weken voor de start van de werkzaamheden bezoeken we alle bewoners voor de warme opname. We leggen dan precies uit wat de bedoeling is en beantwoorden eventuele vragen.”

Simonshaven

Willems Vastgoedonderhoud verbetert 490 portiekwoningen in Simonshaven.

Goede afstemming
Voor de logistieke begeleiding van het project houdt één medewerker van Willems Vastgoedonderhoud zich fulltime bezig met de bevoorrading en het verticale transport op de bouwlocatie. Gezien de beperkte bouwruimte moeten de leveringen strak georganiseerd en op elkaar afgestemd worden. Willems: “We laten vrijwel alle materialen just-in-time leveren, zodat we ze meteen kunnen verwerken. Het kleine beetje opslagruimte dat we hebben, gebruiken we voor steigermateriaal.” Ook in de planning is onderlinge afstemming cruciaal. “In het voortraject hebben we met alle co-makers een gezamenlijke lean-planning opgesteld. Hierdoor hebben we in gedachten het werk al een keer gemaakt. Dat werpt zijn vruchten af. We zitten geheel volgens planning op ruim 70% van de werkzaamheden. In april volgend jaar leveren we naar verwachting op.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details