Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Seniorenflat ondergaat metamorfose in het belang van de bewoners

VAN-SPEIJKFLAT2_IMG_4671
De turkooizen kozijnen en gele metselstenen uit de jaren ’80 maakten plaats voor een eigentijdse look.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | VIOS Bouw

21 juni 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

100% draagvlak voor verduurzamingsproject

De Van Speijkflat in Hilversum, een seniorencomplex met 54 appartementen van woningcorporatie Dudok Wonen, werd grondig gerenoveerd en verduurzaamd. HP Architecten tekende de plannen en hoofdaannemer VIOS Bouw stond samen met haar co-makers in voor de realisatie. De bewoners waren via een klankbordgroep vanaf ontwerp tot oplevering bij het project betrokken en schaarden zich unaniem achter de verduurzamingsplannen. Na de bouwvak in 2021 zijn de werkzaamheden gestart en recent werd de seniorenflat opgeleverd.

Gevels, wanden en vloeren werden beter geïsoleerd en overal werden nieuwe aluminium raampartijen met hoogrendementsbeglazing geïntegreerd.

De laatste jaren werd de wijk rond de Van Speijk­flat grondig vernieuwd. Het zorgappartementencomplex uit de jaren ’80 – door Dudok Wonen omgezet naar een seniorenflat – paste dan ook niet echt meer bij de buurt. Bovendien was het gebouw verouderd en waren er regelmatig klachten van bewoners over koude voeten, tocht en hoge energierekeningen. Daarom besloot de woningcorporatie in 2019 om het gebouw grondig te renoveren en verduurzamen met als doel om het comfort voor de senioren te verbeteren. “Drie aannemers kregen de vraag om een prijsofferte en een Plan van Aanpak voor te leggen, op basis van een schetsontwerp van HP Architecten en een energieconcept”, stelt projectleider Jasper Versteeg van VIOS Bouw. “Met een duidelijke visie rond de verduurzaming en renovatie van appartementen in bewoonde staat én met onze ideeën rond de mogelijke optopping van het gebouw met 1 of 2 bouwlagen konden we de opdrachtgevers overtuigen.”   

Verduurzamen én een nieuwe look

VIOS Bouw kreeg in februari de opdracht. Samen met haar adviseurs en co-makers, de opdrachtgever en de architect werden de plannen in bouwteam verder uitgewerkt. De optopping werd als een apart project beschouwd, maar er werd binnen het complete verduurzamingsconcept wel al rekening mee gehouden. “Na de bouwvak van 2021 zijn we met de werkzaamheden gestart. Gevels, wanden en vloeren werden beter geïsoleerd en overal werden nieuwe aluminium raampartijen met hoogrendementsbeglazing geïntegreerd. De oude radiatoren in de appartementen zijn vervangen door innovatieve systemen, die verwarming en ventilatie combineren. Er werden extra afvoerpunten voor vervuilde lucht in de keuken en badkamer voorzien en een CO2-sensor bepaalt op elk moment het noodzakelijke ventilatiedebiet. Waar nodig, en enkel als de bewoners het ook zelf wilden, zijn ook keukens en badkamers gerenoveerd”, licht de projectleider toe. “De bewoners bleven tijdens het volledige traject in hun woningen. We hadden hen wel beloofd dat we de overlast tot een minimum zouden beperken én dat ze het in de winter warm zouden hebben. Voor de kerstperiode moesten de verduurzamingswerkzaamheden dus afgerond zijn en dat is ons ook gelukt. In een laatste fase tot eind maart 2022 kregen de entree, de trappenhuizen, de gangen en de balkons hun facelift en maakten de turkooizen kozijnen en gele metselstenen uit de jaren ’80 plaats voor een eigentijdse look.”

De wanden, deuren en plafonds in entrees, gangen, gemeenschappelijke ruimtes en trappenhuizen werden grondig aangepakt.

Bewoner steeds centraal

Al deze werkzaamheden werden uitgevoerd in het belang van de bewoners, allemaal senioren tussen de 55 en 96 jaar oud, die vaak niet zo goed meer te been zijn. De 54 huishoudens werden door middel van hun klankbordgroep door Dudok Wonen en VIOS Bouw bij elke fase van het project betrokken. “We hebben de bewoners vooraf geïnformeerd en hun input werd gebruikt om de originele ontwerpen verder te optimaliseren. Alle inwoners schaarden zich unaniem achter de plannen, duidelijk meer dan de 70% die volgens de wet voorgeschreven is”, sluit Versteeg af. “We hebben ook tijdens de werkzaamheden continu naar hen geluisterd en bijgestuurd, waar nodig, om het comfort verder te verbeteren en de overlast verder te beperken. Het doet ons deugd te horen dat ze ons tijdens het project als een vriend zijn gaan beschouwen.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details