Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Schoonschip | Installatie-ontwerpen Schoonschip: technisch realistisch en economisch effectief

Schoonschip | Installatie-ontwerpen Schoonschip: technisch realistisch en economisch effectief

Om te garanderen dat alle woninginstallaties in project Schoonschip voldoen aan het ambitieuze Programma van Eisen en maximaal scoren op vlak van comfort, efficiëntie, regelbaarheid en duurzaamheid, heeft onafhankelijk adviesbureau Tree Installatieadvies in opdracht van de bewoners de technische installatieontwerpen verzorgd.

“’Tree’ staat voor technisch realistisch en economisch effectief. Als onafhankelijk adviesbureau hebben wij niet alleen de wensen, eisen en mogelijke uitvoeringspartijen voor dit project bij elkaar gebracht, maar ook alle technische specificaties vertaald naar behapbare en objectieve informatie, zodat de bewoners weloverwogen installatiekeuzes konden maken”, vertelt Joep Brouwers, oprichter van Tree Installatieadvies. “In project Schoonschip hadden wij te maken met zestien particuliere opdrachtgevers, waarvoor zestien unieke ontwerpen zijn gemaakt. Conform de hand-out Duurzaam bouwen van de gemeente Amsterdam en aanvullende eisen omtrent duurzaam materiaalgebruik, waterbesparing en groene daken.”

Warmtepompen op oppervlaktewater
Een belangrijke eis betrof de toepassing van warmtepompen voor de klimatisering van de woningen. “In een bouwteam met de bewoners, architecten en constructeur hebben we een aantal concepten uitgewerkt en vergeleken”, vertelt Brouwers. “Van lucht/water-warmtepompen en warmtepompen op oppervlaktewater tot en met verticale bodemlussen, waarbij we hebben gefocust op comfort en een optimale energie- en kostenefficiëntie. Uiteindelijk bleek gebruik van oppervlaktewater het meest geschikt voor deze wijk. Om de warmte uit het oppervlaktewater te winnen, konden bewoners kiezen uit een compacte, drijvende ‘bol’ in een milieuvriendelijke kunststof behuizing of een warmtewisselaar die in de betonnen constructie van de waterkavels werd geïntegreerd.”

Efficiënte stroomopwekking, minimaal waterverbruik
Net als de warmtepompinstallaties zijn ook de ventilatievoorzieningen divers. “Waar sommige waterwoningen gebruikmaken van natuurlijke ventilatie en CO2-gestuurde afzuiging, kozen andere bewoners voor balansventilatie met mechanische aan- en afvoer van lucht, inclusief warmteterugwinning”, aldus Brouwers. “Voor een efficiënte stroomopwekking en -opslag hebben wij pv-panelen en lithium-accusystemen gekoppeld aan een smart grid. Tot slot hebben we waterbesparende vacuümtoiletten in ons ontwerp opgenomen.”

In navolging van deze opdracht heeft Tree Installatieadvies de Stichting Schoonschip geadviseerd over de installatievoorzieningen in de steiger. Van de elektravoorziening t/m het vuilwaterafvoer-leidingnet, het vacuüm-waternet en de telefonie- en databekabeling. Tijdens de uitvoering heeft het installatie-adviesbureau vooral een controlerende rol. Zodat alle opdrachtgevers bij de oplevering exact het comfort-, efficiëntie- en duurzaamheidsniveau ontvangen dat hen aan de voorkant is beloofd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details