Tree Installatieadvies
01:14
16-07-2019

Schoonschip | Installatie-ontwerpen Schoonschip: technisch realistisch en economisch effectief

Om te garanderen dat alle woninginstallaties in project Schoonschip voldoen aan het ambitieuze Programma van Eisen en maximaal scoren op vlak van comfort, efficiëntie, regelbaarheid en duurzaamheid, heeft onafhankelijk adviesbureau Tree Installatieadvies in opdracht van de bewoners de technische installatieontwerpen verzorgd.

“’Tree’ staat voor technisch realistisch en economisch effectief. Als onafhankelijk adviesbureau hebben wij niet alleen de wensen, eisen en mogelijke uitvoeringspartijen voor dit project bij elkaar gebracht, maar ook alle technische specificaties vertaald naar behapbare en objectieve informatie, zodat de bewoners weloverwogen installatiekeuzes konden maken”, vertelt Joep Brouwers, oprichter van Tree Installatieadvies. “In project Schoonschip hadden wij te maken met zestien particuliere opdrachtgevers, waarvoor zestien unieke ontwerpen zijn gemaakt. Conform de hand-out Duurzaam bouwen van de gemeente Amsterdam en aanvullende eisen omtrent duurzaam materiaalgebruik, waterbesparing en groene daken.”

Warmtepompen op oppervlaktewater
Een belangrijke eis betrof de toepassing van warmtepompen voor de klimatisering van de woningen. “In een bouwteam met de bewoners, architecten en constructeur hebben we een aantal concepten uitgewerkt en vergeleken”, vertelt Brouwers. “Van lucht/water-warmtepompen en warmtepompen op oppervlaktewater tot en met verticale bodemlussen, waarbij we hebben gefocust op comfort en een optimale energie- en kostenefficiëntie. Uiteindelijk bleek gebruik van oppervlaktewater het meest geschikt voor deze wijk. Om de warmte uit het oppervlaktewater te winnen, konden bewoners kiezen uit een compacte, drijvende ‘bol’ in een milieuvriendelijke kunststof behuizing of een warmtewisselaar die in de betonnen constructie van de waterkavels werd geïntegreerd.”

Efficiënte stroomopwekking, minimaal waterverbruik
Net als de warmtepompinstallaties zijn ook de ventilatievoorzieningen divers. “Waar sommige waterwoningen gebruikmaken van natuurlijke ventilatie en CO2-gestuurde afzuiging, kozen andere bewoners voor balansventilatie met mechanische aan- en afvoer van lucht, inclusief warmteterugwinning”, aldus Brouwers. “Voor een efficiënte stroomopwekking en -opslag hebben wij pv-panelen en lithium-accusystemen gekoppeld aan een smart grid. Tot slot hebben we waterbesparende vacuümtoiletten in ons ontwerp opgenomen.”

In navolging van deze opdracht heeft Tree Installatieadvies de Stichting Schoonschip geadviseerd over de installatievoorzieningen in de steiger. Van de elektravoorziening t/m het vuilwaterafvoer-leidingnet, het vacuüm-waternet en de telefonie- en databekabeling. Tijdens de uitvoering heeft het installatie-adviesbureau vooral een controlerende rol. Zodat alle opdrachtgevers bij de oplevering exact het comfort-, efficiëntie- en duurzaamheidsniveau ontvangen dat hen aan de voorkant is beloofd.

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Tree delft

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Duurzame houtskeletbouwcasco’s voor waterwoningen Schoonschip

Zeven waterwoningen in het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord zijn voorzien van een houtskeletbouw casco van Dragt Houtkonstruktie b.v.. “In opdracht van Bouwbedrijf van Middendorp hebben wij houten bouwelementen van FSC goedgekeurd vurenhout geleverd, gevuld met een hoogwaardig houtvezel-isolatiemateriaal”, vertelt Jopie Dragt, directeur-eigenaar bij Dragt Houtkonstruktie b.v.. “Hiermee komen wij uitstekend tegemoet aan de duurzaamheidsambitie in dit project.”

De HSB-wanden voldoen aan een Rc-waarde van 6,0 m².K/W, vertelt Dragt. “Alle houtskeletbouwelementen zijn geprefabriceerd in onze timmerfabriek in Langelille. Hierbij hebben wij gebruik gemaakt van de werktekeningen die in opdracht van de aannemer zijn gemaakt. Alle elementen zijn vervolgens op afroep aangeleverd op het project, waar een montagebedrijf de montage in het werk verzorgde.”

Dragt Houtkonstruktie b.v. heeft bijna 45 jaar ervaring in houtskeletbouwelementen. Van wand-, vloer- en dakelementen tot gordingdooskappen en dakkapellen, waarbij zoveel mogelijk wordt geprefabriceerd.


Waterwoningen Schoonschip krijgen duurzame gevel van bamboe

Project Schoonschip in Amsterdam-Noord moet de meest duurzame drijvende wijk van Europa worden. De bamboe gevelbekleding van MOSO® levert hier een belangrijke
bijdrage aan. 

“Bamboe heeft een hoge ecologische duurzaamheid. Het is geen hout, maar een snel groeiende grassoort die flinke hoeveelheden CO2 opneemt”, vertelt Paul Vriend, Salesmanager BeNeLux bij MOSO®. “Het materiaal bevat veel suiker. Voordat het als bouwmateriaal kan worden gebruikt, moet het onder hoge temperatuur en druk gemodificeerd worden. Voor de gevelplanken in dit project hebben we de bamboestrips uit de holle stam thermisch gemodificeerd en vervolgens gecomprimeerd. Hierdoor is een donkere, harde, goed verdichte en maatvaste plank ontstaan die met gemak 25 jaar meegaat.”

In opdracht van Bouwbedrijf van Middendorp en op voorschrijven van architectenbureau MTB Architecten heeft MOSO® bamboe planken met een lengte van 1,85 m, een hoogte van 137 mm en een dikte van 18 mm geleverd, waarmee de waterwoningen een natuurlijke én warme uitstraling krijgen.

Stedenbouw partners

Energie-opslagsystemenQUA-VAC BV