Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Schoonschip | ‘Houtskeletbouw elementen maken snelle en efficiënte woningbouw mogelijk’

Schoonschip | ‘Houtskeletbouw elementen maken snelle en efficiënte woningbouw mogelijk’

De waterwoningen van project Schoonschip in Amsterdam-Noord bestaan grofweg uit twee delen: een betonnen casco en een opbouw van houtskeletbouw elementen. De lichtgewicht houten wanden, verdiepingsvloeren, erkers, daken en dakkapellen zijn vooraf tot in detail uitgetekend, geprefabriceerd en vervolgens in handelbare delen naar de bouw vervoerd, waar de woningcasco’s in rap tempo zijn opgebouwd. In opdracht van Bouwbedrijf van Middendorp heeft Van der Kolk Gorinchem B.V. de houtskeletbouw constructies voor twaalf waterwoningen uitgewerkt. Bovendien heeft het bedrijf de stuklijsten, aansturingsbestanden, werktekeningen en overzichtstekeningen verzorgd, met een snelle en soepele productie én assemblage als resultaat.

Houtskeletbouw

“We hebben ook overzichtstekeningen gemaakt voor de bouwplaats, waar de elementen voor de wanden, verdiepingsvloeren, erkers, daken en dakkapellen zonder problemen zijn samengevoegd.”

Bij de bouw van Schoonschip zijn 48 families en diverse bouwbedrijven en adviesbureaus betrokken. Tien architecten staan in voor het esthetische ontwerp van de waterwoningen. “Op basis van deze ontwerpen en in nauwe samenwerking met Bouwbedrijf van Middendorp, advies- en projectmanagementbureau Dutch Lotus en constructeur IBT BV hebben wij de productietekeningen voor de waterkavels gemaakt”, vertellen André van Heun en Erik Wolfs, beiden Tekenaar en Werkvoorbereider bij Van der Kolk Gorinchem B.V.. “We hebben de constructies van de waterwoningen uitgewerkt in 3D, waarbij we alle elementen tot op de laatste schroef hebben uitgedetailleerd. Bepaald geen sinecure, want de diversiteit aan woningvormen en afwerkingen was enorm. Bovendien hadden de bewoners veel inspraak, waardoor we elk kavelontwerp apart moesten opzetten en uitwerken.”

Inzicht in onderdelen, hoeveelheden en afmetingen
De 3D-modellen zijn gedeeld met de diverse ketenpartners en bewoners. “Vervolgens zijn nog enkele optimalisaties doorgevoerd, om alle elementen perfect te laten aansluiten, een optimaal ontwerp te borgen en een goede en efficiënte productie en assemblage mogelijk te maken”, vertelt Van Heun. “Na akkoord hebben we uit alle modellen de bestellijsten/stuklijsten gegenereerd, zodat de timmerfabriek perfect inzichtelijk had welke onderdelen, hoeveelheden en afmetingen besteld moesten worden.” Wolfs: “Alle artikelen zijn gepakketteerd in de timmerfabriek aangeleverd, waar de elementen als een bouwpakket zijn samengebouwd. In handelbare elementen en op basis van onze werktekeningen. Ook hebben we overzichtstekeningen gemaakt voor de bouwplaats, waar de elementen voor de wanden, verdiepingsvloeren, erkers, daken en dakkapellen zonder problemen zijn samengevoegd.”

Houtskeletbouw

“We hebben de constructies van de waterwoningen uitgewerkt in 3D, waarbij we alle elementen tot op de laatste schroef hebben uitgedetailleerd.”


Productiebril
Schoonschip is het eerste project dat Van der Kolk Gorinchem B.V. in opdracht van Bouwbedrijf van Middendorp heeft uitgevoerd. “We zijn aangeschoven toen de plannen concreet werden”, vertelt Van Heun. “De basisontwerpen waren toen al grotendeels gereed. Echter hebben wij nog een aantal aanpassingen in de detailleringen doorgevoerd. Waar architecten veelal met een esthetische bril naar hun gebouwen kijken, focussen wij op de maakbaarheid ervan. Ook in project Schoonschip heeft deze combinatie zich bewezen en geleid tot aansprekende, kwalitatief hoogwaardige en efficiënt te bouwen woningen. We zijn ontzettend trots dat we hieraan onze bijdrage mochten leveren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details