Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Schoonschip | Betonnen drijflichamen vormen de fundering van project Schoonschip

Schoonschip | Betonnen drijflichamen vormen de fundering van project Schoonschip

Iedere nieuwe woning, ark of kantoor op het water begint met een betonnen casco. Zo ook Schoonschip in het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord, dat de meest duurzame drijvende wijk van Europa moet worden. In opdracht van aannemingspartijen Bouwbedrijf van Middendorp, Bouwbedrijf Willem Beverloo, Balance d’eau en enkele particuliere opdrachtgevers realiseerde Hercules Floating Concrete praktisch alle betonnen drijflichamen voor de 30 waterkavels, die ruimte moeten bieden aan 46 huishoudens.

De drijflichamen bestaan uit dubbel gewapende betonnen vloeren en wanden, waarop door de aannemingspartijen de woningen zijn gebouwd. “Normaliter worden de drijflichamen in een droogdok gerealiseerd”, vertelt Marco Gieskens namens Hercules Floating Concrete. “In dit project zijn ze echter op het land naast het water gestort. Vanwege hun afmeting en gewicht pasten de drijflichamen namelijk niet in de droogdokken van de traditionele arkenbouwers. Bovendien werd de bouw voor de aannemingspartijen zo aanzienlijk vergemakkelijkt.”

Alle drijflichamen zijn, nadat de prefab wapening is aangebracht, in één keer gegoten. “Om aan de duurzaamheidseisen te voldoen, zijn de meeste woningen voorzien van een warmtepomp, die warmte (en koude) aan het kanaalwater onttrekt”, vertelt Gieskens. “De collector van de warmtepomp en alle bronleidingen zijn in de bodem van onze drijflichamen geïntegreerd.”

Net voor de kerst heeft Hercules Floating Concrete het laatste drijflichaam opgeleverd. De zwaarste woning – met een totaalgewicht van 340 ton – is begin mei in het water geplaatst.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details