Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Schoolvoorbeeld van integrale samenwerking
De gevels zijn voorzien van aluminium kozijnen en architectonische gevelbeplating.

Schoolvoorbeeld van integrale samenwerking

Zeer toepasselijk voor dit hoogwaardige gebouw, waarin de positieve onderwijsvisie van de school volledig tot uiting komt.

Opdrachtgever Stichting Achterhoek VO gunde de realisatie van het Almende College Laudis als UAV-gc opdracht aan Binx Smartility. Het integrale bouw- en installatiebedrijf was verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het vmbo-gebouw en draagt nog vijftien jaar zorg voor het onderhoud. In samenwerking met Architekten Groep Gelderland (AGG) en RoosRos Architecten werd invulling gegeven aan de vraagspecificatie en het taakstellend budget.

Binnen daagt de vide, die tot de bovenste etage loopt, je uit om het gebouw van top tot teen in je op te nemen.

Integrale aanpak

“Vanuit onze integrale visie op bouwen stemden wij het bouwkundige en installatietechnische deel van het gebouw vanaf het ontwerpstadium op elkaar af”, zegt teamleider Frank Haarlink van Binx Smartility. “We werkten het ontwerp in 3D Revit uit. Onze onderaannemers waren hier nauw bij betrokken. Zij dachten vanuit hun kennis en expertise mee in kwalitatief hoogwaardige oplossingen die het best aansloten op de wensen van de opdrachtgever.” Ook de medewerkers van het Almende College werden zo veel mogelijk meegenomen in de totstandkoming van hun gebouw. Haarlink licht toe: “Aan de hand van de 3D-ontwerpen liepen we virtueel met hen door de school. Dat droeg enorm bij aan de beeldvorming en een optimale invulling van de lokalen en praktijkruimten. De indeling van de grootkeuken is bijvoorbeeld tot stand gekomen na meerdere ontwerpsessies met de betreffende docent.”

Open en transparant

Het Almende College Laudis is ontworpen als een open en transparant gebouw, fraai ingebed in het groenrijke landschap. “Sober, maar zeker niet saai”, benadrukt Haarlink. “De ligging boven het maaiveld en de podiumtrappen geven het gebouw extra cachet. Binnen daagt de vide, die tot de bovenste etage loopt, je uit om het gebouw van top tot teen in je op te nemen. De open indeling met veel glas, de leerpleinen en het atrium als verbindend element dragen uit waar het Almende College voor staat: een fijne leeromgeving, waarin de leerlingen alle ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Zelfstandig en projectmatig werken staat hierin centraal.”

Zelfstandig en projectmatig werken staat hier centraal.

Soepel bouwtraject

In oktober 2019, na een intensief omgevingsmanagementtraject, startte de bouw van het Almende College Laudis. Het gebouw is gefundeerd op boorpalen, met daarop een balkenfundering en kanaalplaatvloeren. De constructie is opgetrokken uit staal met eveneens kanaalplaatvloeren en prefab schachten. De gevels zijn voorzien van aluminium kozijnen en architectonische gevelbeplating. Haarlink: “Door de integrale samenwerking in het voortraject verliep de bouw zeer soepel. Eventuele raakvlakken tussen de verschillende disciplines hadden we in de ontwerpfase al gesignaleerd en opgelost. En wat ook heel belangrijk is: door die integrale aanpak was er oog en respect voor elkaars werk.”

Hoge kwaliteit

“De duurzaamheid van het gebouw zit onder meer in de zonnepanelen op het dak en de luchtverwarming”, vervolgt Haarlink. “Maar ook in de hoge kwaliteit en onderhoudsvriendelijkheid van het gebouw. Zo kozen we bij de zonwering voor een motor die je van binnenuit kunt uitlezen. En in nauw overleg met medewerkers van de school selecteerden we een type vloerafwerking dat eenvoudig schoon te maken is.” Een deel van de leerlingen geniet al van de nieuwe leeromgeving. Sinds 5 januari 2021 worden de praktijkgerichte vakken gegeven. In september opent het gebouw zijn deuren voor alle vmbo’ers.  

Bouwinfo

Opdrachtgever
Stichting Achterhoek VO, Doetinchem

Architecten
Architektengroep Gelderland, Zelhem en RoosRos, Oud-Beijerland

Ontwerp, bouw en onderhoud
Binx Smartility, Groenlo

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details