Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Samenhangend, speels gevelbeeld met stucwerk en steenstrips

Buitengevelisolatie leent zich bij uitstek voor nieuwbouw. Dat bewijzen de onlangs opgeleverde woningen van Hart van Hoogvliet.

default
Zestien moderne rijwoningen met een fris uiterlijk.

Tekst | Patricia van der Beek

Beeld | IJsselmonde

1 juni 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

IJsselmonde voorzag de buitengevels van deze zestien moderne rijwoningen van een dik isolatiepakket met gepleisterde afwerking en accentvlakken in minerale steenstrips.

Hart van Hoogvliet is een ontwikkeling van Kalliste Woningbouwontwikkeling. HOYT Architecten & Bouwmanagers verzorgde het ontwerp, BM van Houwelingen de uitvoering. “Een fris, eigentijds project”, zegt architect Joris van Hoytema. “De buitengevels van de woningen manifesteren zich als een strak wit raster, waarbinnen de kopers zelf hun raamverdeling bepaalden. Zo ontstond een samenhangend en tegelijkertijd speels gevelbeeld. Dit liet zich het best realiseren met een buitengevelisolatiesysteem voorzien van stucwerk en minerale steenstrips.”

Esthetisch en efficiënt

IJsselmonde werd al in een vroeg stadium bij het nieuwbouwproject betrokken om, samen met de architect en aannemer, het esthetische gevelbeeld te vertalen naar een efficiënt uitvoerbaar systeem. “De woningen bestaan uit een betoncasco met prefab HSB-elementen op de voor- en achtergevel”, zegt projectleider Jan Buijk van BM van Houwelingen. “Elk element heeft een eigen verdeling van raam- en accentvlakken, conform de wensen van de koper en volgens een vastgestelde lagenmaat.” Jacco Oostenbrug van IJsselmonde voegt toe: “We voorzagen het betonnen casco en de accentvlakken van een buitengevelisolatiesysteem van Sto Isoned. Dit systeem is opgebouwd uit een lijmlaag, een isolatiepakket en een spanningsverdelende laag. We werkten de gevels af met stucwerk en de accentvlakken met steenstrips in verticaal verband.”

De gevel is afgewerkt met stucwerk, de accentvlakken met steenstrips.

Alles moet kloppen

“We brachten het isolatiepakket in verschillende dikten aan”, vervolgt Oostenbrug. “Op die manier realiseerden we de door de architect beoogde dieptewerking, waarbij de accentvlakken terugliggen in de gevel. Ook gaven we invulling aan diverse architectonische details, waaronder de verdiept in de gevel aangebrachte regenpijpen.” Buijk benadrukt dat de uitvoering van de gevels de nodige voorbereiding en afstemming vergde. “Als bouwer hebben we het specialisme van IJsselmonde nodig om dergelijke projecten succesvol, met zo min mogelijk faalkosten en volgens planning aan te pakken. Daarin zijn we goed geslaagd.” Ook Oostenbrug is tevreden: “De bouwsnelheid lag vrij hoog. Om die vast te houden, moest alles kloppen. Mede door de goede voorbereiding, maar zeker ook door de prettige samenwerking met BM van Houwelingen leverden we het werk op de dag nauwkeurig op.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details