Salt
01:51
28-01-2019

Salt | Amsterdam

Nieuw kantoorgebouw met authentieke, industriële sfeer

Het nieuwe kantoorgebouw van Salt in de Minervahaven in Amsterdam is nog maar net geopend. Toch krijg je het gevoel dat het gebouw er al jaren staat. Architectenbureau MVRDV gaf het kantoorgebouw een authentieke, industriële sfeer, bijna vergelijkbaar met de sfeer in de echte, oude fabriekshallen.

Het nieuwe kantoorgebouw van Salt staat op een perceel van 900 m² en telt vier verdiepingen. De begane grond is gedeeltelijk ingericht als kantoor en gedeeltelijk als parkeergarage. De ligging van het pand is uitermate gunstig. De medewerkers hebben een weids uitzicht over de Houthavens en het IJ.

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Gevel Design Beek
Projectinfo

Subsidie voor extra zonnepanelen
De complete elektrotechnische installaties en de verwarming- en koelinstallaties in kantoorgebouw Salt zijn uitgevoerd door Denned. Deze installateur deed de scherpste prijsaanbieding. Voor de uitvoering werkte zij samen met Daikin, een A-fabrikant in warmtetechnieken. “Zodra de opdracht voor het werk binnen was, hebben we samen met de adviseur van de opdrachtgever de engineering ter hand genomen”, vertelt Dennis Scheffer, algemeen directeur van Denned. “En vervolgens de uitvoering.”

Tijdens de uitvoering van het werk kreeg Denned nog een aanvullende vraag. Zag zij mogelijkheden om de epc-waarde van het gebouw naar beneden te brengen, zodat de opdrachtgevers NIC RE/Development en StoneTwo in aanmerking zouden komen voor subsidie? Scheffer: “Hierop hebben we het advies gegeven om het aantal zonnepanelen uit te breiden en apparatuur aan te leggen waarmee het energieverbruik gemonitord kon worden. Dit resulteerde in een epc-waarde die lager was dan de voorgeschreven epc-waarde in het actueel geldende Bouwbesluit. De opdrachtgevers kwamen hiermee in aanmerking voor de subsidie, en – nog belangrijker – werden de eigenaar van een mooi ‘groen’ gebouw.”

Denned is thuis in loodgieterswerk, warmtepomptechnieken, elektrotechnische installaties, zonnepanelen en meer. Zij beschikt over een eigen meet-en-regelafdeling die de ontwerpen uitwerkt, de haalbaarheid onderzoekt en borg staat voor de uitvoering en nazorg. Scheffer: “Als totaalinstallateur kunnen we elke vraag op installatiegebied beantwoorden. Een groot voordeel voor opdrachtgevers, die tijdens de uitvoering van het werk tot nieuwe inzichten komen of specialistische vragen hebben. We kunnen hier onmiddellijk op inspelen en de werkzaamheden optimaal op elkaar afstemmen.”

Salt


Hoge esthetische en bouwtechnische eisen verenigd in markante gevel
De gevel van het kantoorgebouw van Salt bepaalt voor het overgrote gedeelte de uitstraling van het pand. De stoere betonelementen gecombineerd met de slanke aluminium profielen trekken onmiddellijk de aandacht. Het ontwerp kwam dan ook met vereende krachten tot stand.

“Vanaf de eerste schetsen van het pand, zijn we betrokken geweest bij het ontwerp”, vertelt Ton ten Brincke van Gevel Design Beek BV. “We hebben meerdere keren bouwteamoverleg gehad met de architect en de aannemer, en meegedacht over de mogelijkheden. Zo is stap voor stap de manier bedacht waarop de elementen gecombineerd konden worden.”

Profielen
Omdat de betonelementen groot en zwaar zijn (10 x 4,4 m) bestaat de kans dat zij door hun eigen gewicht enigszins gaan doorbuigen. In dat geval zouden problemen ontstaan in de aansluiting – en dus de afdichting – van het stelkozijn op de smalle aluminium profielen. “Dit hebben we ondervangen door een nieuw smal kaderprofiel te ontwikkelen met een brede aanslag”, vertelt Ten Brincke. Om de smalle aluminium tussenprofielen te versterken, hebben we deze aan de achterzijde voorzien van stalen kokerprofielen. Het kantoorgebouw van Salt heeft hierdoor een buitengewoon markante gevel gekregen.”

VMRG-eisen
“Projecten als deze halen het beste in ons naar boven”, vervolgt Ten Brincke. “We bundelen graag onze krachten met andere partijen, zoals bij Salt met architectenbureau MVRDV en de Barten Groep. We hebben inmiddels al veel gevels gerealiseerd waarbij esthetische, bouwtechnische en budgettaire eisen bij elkaar moesten worden gebracht. We blijven dan bij de les. Hoe mooi de gevel ook moet worden, hij moet hoe dan ook aan de VMRG-kwaliteitseisen voldoen. Dat is onze missie.” Naast de voor- en linker gevel, heeft Gevel Design Beek de achterzijde van het kantoorpand van Salt van een vliesgevel voorzien en daarbij het trappenhuisgedeelte brandwerend uitgevoerd.

Salt

Stoere betonelementen met slanke aluminium profielen.

Stedenbouw partners

Nieuw Hoog CatharijneAppèl belevingscentrum