Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Salt | Amsterdam

Salt | Amsterdam

Nieuw kantoorgebouw met authentieke, industriële sfeer

Het nieuwe kantoorgebouw van Salt in de Minervahaven in Amsterdam is nog maar net geopend. Toch krijg je het gevoel dat het gebouw er al jaren staat. Architectenbureau MVRDV gaf het kantoorgebouw een authentieke, industriële sfeer, bijna vergelijkbaar met de sfeer in de echte, oude fabriekshallen.

Het nieuwe kantoorgebouw van Salt staat op een perceel van 900 m² en telt vier verdiepingen. De begane grond is gedeeltelijk ingericht als kantoor en gedeeltelijk als parkeergarage. De ligging van het pand is uitermate gunstig. De medewerkers hebben een weids uitzicht over de Houthavens en het IJ. In de noordgevel van het vierkante gebouw laten de ranke kozijnen volop licht toe. In de zuidgevel zorgen extra brede balkongalerijen voor schaduw. Qua sfeer sluit het kantoorgebouw naadloos aan bij de andere gebouwen in de Minervahaven. 

Salt

Kenmerkend is de combinatie van forse betonelementen met smalle kozijnen.

Ruimte creëren
Hoewel het perceel groot is, moeten Barten Groep en haar onderaannemers passen en meten tijdens het bouwproces. Het gebouw bestrijkt het totale perceel, waardoor geen ruimte resteert voor het plaatsen van materieel en materialen. Aan de achterzijde bestaat de perceelgrens zelfs uit een sloot. “Om de 380-tonskraan te kunnen plaatsen die nodig is voor de kolossale gevelelementen (10 x 4,4 meter), hebben we in de sloot tijdelijk een duiker geplaatst, gevuld met zand en afgedekt met dragline-schotten”, vertelt Robin Vervoort van Barten Groep. “Na oplevering is de sloot weer in oude staat hersteld en voorzien van een loopbrug.” 

Slanke, aluminium profielen
Kenmerkend voor het pand zijn de forse betonnen gevelelementen, gecombineerd met opvallend smalle, aluminium kozijnen. “Oorspronkelijk waren de kozijnen getekend in staal”, licht Vervoort toe. “Dat is sterker, maar ook duurder. In overleg met de Gevel Design Beek BV is besloten om de stalen profielen te vervangen door smalle, aluminium profielen aan de voorzijde, en deze aan de achterzijde te verstevigen. Zo voldeden we aan de esthetische wensen van de architect, bespaarden we aanzienlijk en bleef het bouwtechnisch haalbaar.”

Gevelelementen
De sandwichpanelen waarmee de gevels worden opgebouwd zijn zwaar en fors. Omdat op de bouwplaats geen ruimte is de elementen op te slaan, worden ze op afroep per vrachtwagen naar de bouwplaats getransporteerd. Hier neemt de kraan het element over om het direct naar de plaats van bestemming te manoeuvreren. “Er moest behoorlijk wat geregeld worden om dit voor elkaar te krijgen. Denk maar aan vergunningen voor bijzonder transport, ontheffingen en meer.”

Salt

Monolithisch gestorte betonvloer
Ook voor de vloer heeft de opdrachtgever specifieke wensen. Bij een bezoek aan het kantoorgebouw van Barten Groep viel zijn oog op de vloer die Barten Groep in haar eigen kantoor heeft toegepast. Deze vloer wil hij ook voor het Salt-kantoor. Vervoort:    

“We hebben het dan over een kanaalplaatvloer met een monolithisch afgewerkte druklaag in kleur, vuilafstotend en gevlinderd. Kanttekening is dat je reeds in de ruwbouwfase een vloer moet afleveren met een fraaie afwerking, zodanig dat deze geschikt is als binnenvloer. Maar dat was voor ons dus een bekend kunstje.”

Snel bouwen
“Het is een uitdagend project”, besluit Vervoort. “De voorbereiding was intensief. Maar de constructie bestaat uit prefab beton, speciaal ontwikkeld voor snel bouwen. Dus de langere voorbereidingstijd hebben we alweer ingehaald. Bovendien is het een prachtig pand met een bijzondere uitstraling. Zelfs de achtergevel met de vluchttrap is mooi geworden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details