Renovatie Huslyflat Rotterdam
02:22
03-10-2017

Rotterdam | Renovatie Huslyflat: In 10 dagen zijn de woningen in goede conditie en toekomstbestendig

Woonstad Rotterdam geeft de Huslyflat een rigoureuze renovatieslag. De 156 woningen worden energiezuiniger gemaakt, de bestaande gasgestookte blokverwarming wordt vervangen door individuele aansluitingen op de stadsverwarming en de woningen krijgen weer een frisse, eigentijdse uitstraling. Tijdens het renovatieproces blijven de bewoners in hun appartement wonen.

In november 2016 legt Woonstad Rotterdam de plannen voor het eerst voor aan de bewoners. Als meer dan zeventig procent van de bewoners hiermee instemt, wordt het project aanbesteed en gegund aan Smits Vastgoedzorg. Woonstad Rotterdam neemt dan een reeks maatregelen die de woningen weer in goede conditie brengt en toekomstbestendig maakt. Ook de wensen van de bewoners worden in de reeks meegenomen.

Verbeterde isolatie en uitstraling
Aan de buitenzijde wordt het dak voorzien van een nieuw isolatiepakket, waarna de dakbedekking wordt vervangen. De kopgevels worden voorzien van extra buitengevelisolatie en een fraaie afwerking met steenstrips en prefab betonbalken. De entree wordt veiliger en overzichtelijker door de inzet van meer glas en in de algemene bergingsgangen komt LED-verlichting met bewegingsdetectoren. De woningen op de eerste etage worden beter geïsoleerd door de plafonds van de bergingen te isoleren. Witte hekken op de galerij en het balkon verbeteren de uitstraling.

Werken in bewoonde toestand
Om de maatregelen in de woning snel uit te kunnen voeren, met minimale overlast voor de bewoners, besteedt Smits Vastgoedzorg veel aandacht aan de voorbereiding. Het hele project wordt tevoren geëngineerd en in een proefwoning wordt onderzocht hoe de werkzaamheden optimaal kunnen worden opgepakt. “Het is een uitdaging om de werkzaamheden uit te voeren in bewoonde staat”, vertelt Ad Hoogvliet, projectleider van Smits Vastgoedzorg. “Om mee te kunnen werken, moeten de bewoners precies weten wat hun te wachten staat.”

Deze taak neemt Woonstad Rotterdam op zich. Met bewonersbrieven informeert zij de bewoners over  alles wat komen gaat. De bewoners krijgen bovendien bezoek van de bewonerscoördinatrice van Smits Vastgoedzorg, die hulpmiddelen aanbiedt waar nodig. Hiervan wordt veelvuldig gebruik gemaakt. Hoogvliet: “Denk hierbij maar aan dozen, afdekmateralen, sanitaire voorzieningen en eventueel een noodkeuken.”

Renovatie Huslyflat Smits Vastgoedbouw

Aansluitende werkzaamheden
Voor een vlot verloop sluiten de werkzaamheden in de woning naadloos op elkaar aan. Als eerste begint de asbestsaneerder. Deze verwijdert het asbest in de beglazingskit en soms in het asbesthoudende zeil. Daarop volgt de sloper, die sanitair, keuken en tegelwerk verwijdert. Vervolgens worden de installaties aangelegd, waarna de stukadoor en de tegelzetter het appartement weer mooi strak maken. “Elke twee dagen beginnen we in twee woningen tegelijk”, vertelt Hoogvliet. “Na tien dagen zijn deze woningen klaar. We werken dus steeds in twintig woningen tegelijk.”

Nieuw en energiezuinig
Met al deze maatregelen stijgt het energielabel van de woningen van E/ F- naar het beoogde B/A-niveau. “De eerste woningen zijn nu opgeleverd. Ze zien er weer mooi en eigentijds uit. In november van dit jaar is het hele project afgerond. De bewoners hebben dan een nieuwe, energiezuinige woning in een aantrekkelijke omgeving.”

Tekst | Liliane Verwoolde  Beeld | Smits Vastgoed Zorg

i-project-infov3Projectinfo

Toekomstbestendig

Woonstad Rotterdam wil haar woningen in goede conditie houden en toekomstbestendig maken. Op basis van diverse onderzoeken is besloten om onder meer de Huslyflat op te knappen. De werkzaamheden zijn inmiddels begonnen. Ook voor Alhra Glas BV, vertelt directeur/eigenaar Ferrie van Heusden.

“Na een voorbereidingsperiode waarin we een proefwoning hebben gemaakt, zijn de denkbeeldige puntjes op de ‘i’ gezet en zijn we begin mei met de uitvoering begonnen. Dat doen we in een tempo van twee woningen per dag. In de 156 woningen plaatsen we 780 stuks PKVW hardglazen geïsoleerde klepramen, 2300 m2 HR++ isolatieglas en 468 stuks ventilatieroosters. Daarnaast reinigen wij 468 stuks bestaande geluidswerende roosters. De toegepaste glaslatten zijn natuurlijk voorzien van het FSC-certificaat.”

Het zijn voor zijn bedrijf regelmatig terugkerende werkzaamheden, geeft Van Heusden aan. Hij legt uit dat een andere partij eerst het oude glas met asbesthoudende kit verwijdert. “Daarna komen onze mannen in actie.” Omdat de woningen tijdens de renovatie bewoond blijven, zijn er beschermende maatregelen genomen. Verder zijn er enkele rustwoningen ingericht. Volgens planning moet het werk 22 september klaar zijn, aldus Van Heusden. “Er is bewust gekozen voor de periode mei-september, vanwege het weer. Smits Vastgoedzorg heeft de planning in onderling overleg goed geregeld dus ik verwacht dat we zonder problemen kunnen vasthouden aan de geplande opleverdatum.”


Bouwinfo

Opdrachtgever
Woonstad Rotterdam

Architect
A3 Architecten Rotterdam

W-installaties
Zondervan Groep, Rhoon

E-installaties
Hinfelaar Elektrotechniek, Den Haag

Bouwsom
€ 7 miljoen

Bouwperiode
Mei – november 2017

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Ontwerp Polderzoom AalsmeerRenovatie Wilheminahof