02:47
12-03-2015

Rotterdam | Oude Luxor

In 2017 bestaat het Oude Luxor honderd jaar. Een bijzonder jubileum, temeer omdat het er even op leek dat voor dit Rotterdamse theater het doek zou vallen. De sloopplannen, die voor velen voorbij het voorstellingsvermogen gingen, werden renovatieplannen. En terecht. Vernieuwd in oude stijl en pal naast COOL63 levert het Oude Luxor nog altijd een unieke bijdrage aan de Rotterdamse binnenstad.

Het Oude Luxor dateert uit 1917 en is een van de weinige Rotterdamse gebouwen die het bombardement overleefde. Kenmerkend voor het oorspronkelijke gebouw waren de markante gevels met specifieke metseldetails en de lichttoren boven de entree. Na diverse verbouwingen verdween een groot deel van deze karakteristieken. Nu, bijna honderd jaar nadat het Oude Luxor zijn deuren opende, wordt het gebouw gerenoveerd. De oude gevel wordt hersteld, de algemene ruimten worden gesloopt en opnieuw opgebouwd en boven de foyer komt een tweelaagse opbouw. Eind 2013 besteedde de gemeente Rotterdam de renovatie aan, IBB Kondor kreeg de opdracht gegund.

Oude glorie
Aude de Broissia Architecture Design was verantwoordelijk voor het ontwerp van de renovatie en herstelde het Oude Luxortheater in zijn oude glorie. De klassieke natuurstenen plint met zijn duidelijk herkenbare ingang, het traditionele metselwerk en de lichttoren: alles wat doet herinneren aan het Oude Luxor van 1917, is in het nieuwe ontwerp opgenomen. Projectleider Jan Holleman van IBB Kondor: “Om dit beeld te realiseren, braken we de bestaande zwarte gevel open. Ook reinigden we de gevel, zodat je weer tegen het oorspronkelijke metselwerk aankijkt. Het natuursteen hebben we gerestaureerd.”

Verrassingen
In april 2014 gingen de renovatiewerkzaamheden van start. Een groot deel bestond uit sloopwerk. De kelder, foyer en kantoren werden volledig gestript en open gebroken, om vervolgens opnieuw opgebouwd te worden. “Tijdens het slopen kwamen we voor diverse verrassingen te staan”, aldus Holleman. “Gezien de leeftijd van het theater en de vele verbouwingen kwamen de tekeningen niet altijd overeen met de werkelijkheid. Staalconstructies liepen bijvoorbeeld anders en sommige muren konden niet gesloopt worden omdat ze dragend bleken. Onregelmatigheden en gaten in wanden zorgden voor de nodige verrassingen tijdens de afbouw.”

Onder COOL63 door
Bovenop de foyer, die naast het theatergebouw ligt, bouwde IBB Kondor een nieuw theatercafé over twee lagen. Een uitdagende klus, omdat het direct daarnaast gelegen nieuwbouwproject COOL63 over dit nieuwbouwdeel heen gebouwd werd. En omdat de bouw van COOL63 qua planning voorliep, moest het theatercafé eronderdoor gebouwd worden. “Een lastige opgave”, blikt Holleman terug. “Met portaalkraantjes bouwden we de staalconstructie van het nieuwbouwdeel op. Voor het realiseren van de nieuwe lift en trap moesten we diverse vloeren doorbreken en, ter plaatse van de tribune, een opvangconstructie neerzetten.”

Geen uitstel
De beperkte bouwruimte en complexe logistiek, in combinatie met de vele betrokken partijen en korte bouwtijd maakten de renovatie van het Oude Luxor tot een uitdagend maar interessant werk. “De planning lag behoorlijk onder druk”, aldus Holleman. “Bovendien was uitstel niet mogelijk, aangezien op de dag van oplevering de eerste voorstelling gepland stond! Het team heeft alles op alles gezet om de planning te halen. En met succes. Op 27 november 2014 hield Paul de Leeuw de eerste voorstelling in het geheel vernieuwde Oude Luxor.”

Tekst: Patricia van der Beek Beeld: Solitas e.a.

project-info

Staalplaat betonvloeren voor tussenverdieping
Als montagebedrijf verzorgt JG Staalplaat betonvloeren sinds 2002 de levering en montage van diverse typen staalplaat betonvloeren, waaronder Comflor, Hoesch Additiv Decke, Hody/Lewis, Op-Deck, en Cofraplus.

“Bij dit project heeft de hoofdconstructeur een keuze gemaakt voor Comflor 100 in een staaldikte van 1,20 millimeter, met een vloerdikte van 168 millimeter om de overspanningen van 4.300 millimeter stempelvrij uit te voeren. De in totaal 275 m2 geleverde en aangebrachte vloerplaten (verdeeld over twee bouwlagen)moesten in een lange te bouwen gang naar binnen worden gedraaid. De aanvoer moest in nauw overleg worden afgestemd met aannemer IBB Kondor, en ging gelijk op met de realisatie in fasen van de staalconstructie.”


STOFFEREN MET TAPIJT EN HOUT
Als Solitas aan de slag gaat met de stoffering van het gerenoveerde Luxor-theater in Rotterdam, liggen de materialen vast. Architect Aude de Broissia heeft gekozen voor Shaw-tapijttegels van het type Dye Lab in twee kleuren. Op meerdere plaatsen in het Luxor sluiten de tapijttegels naadloos aan op het parket.

De variëteit van materialen maakt het voor Solitas tot een uitdagende klus. Maar ook de kwaliteit van de vloeren doet een duit in het zakje.

“Op sommige plaatsen was de vloer behoorlijk gehavend”, vertelt Gert-Jan Beltman, directeur-eigenaar van Solitas. “De ene keer hebben we de oneffenheden en gaten weggewerkt door eerst een spaanplaat ondervloer te leggen. De andere keer hebben we de vloer vlak gemaakt met een speciale mortel.” De twee trappen tussen de kelder en de begane grond bekleedt Solitas met Shaw-tapijt en Scepter II kleur 43220-hout. Het plafond van het restaurant op de eerste verdieping betimmert zij met hout. Dit plafond valt in het oog, omdat het via de balustrade zichtbaar is.

Beltman: “Ik moet bekennen dat ik aanvankelijk twijfels had bij de keuze van de materialen. Maar het rustieke Europese eiken matcht perfect met de tapijttegels. De materialen vormen één fraai en stijlvol geheel. Deze stoffering bezorgt het oude Luxor-theater weer een warme uitstraling.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: Luxor , Monumenten , rotterdam , Theater

Stedenbouw partners