Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Rots in de branding
Trespa gevelbekleding zorgt voor dynamisch gevelbeeld.

Rots in de branding

Directeur Peter Wielaart was vastbesloten: binnen twee jaar moest De Boetzelaer er weer staan. Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan het schitterende nieuwe zwembadcomplex, dat zich letterlijk en figuurlijk als rots in de branding manifesteert.  

Om de ambitie van De Boetzelaer waar te maken, was een bouwteam nodig dat efficiënt handelt en onderling snel schakelt. BAS1S Architecten, De Vries en Verburg Bouw, installateur Hellebrekers en adviesbureau B.S.A. sloegen de handen ineen. In nauwe samenwerking met De Boetzelaer geven zij de inwoners uit de gehele regio hun vertrouwde zwembad terug.

Het exterieur doet denken aan een rotsformatie.

Caraïbische sferen

Qua functies is de nieuwbouw nagenoeg hetzelfde als de oude Boetzelaer. Het zwembad heeft een recreatiebad, een peuterbad, een zwemlesbad, een glijbaan en een whirlpool. Verder biedt het gebouw ruimte aan een tribune, een horecagedeelte, een polyvalente zaal en natuurlijk kleedruimtes en kantoren. “Het alom bekende thema van De Boetzelaer, namelijk piraten, moest eveneens gehandhaafd blijven”, vertelt architect Siu Kin Shek van BAS1S Architecten. “Wij hadden eerder al werkzaamheden voor De Boetzelaer uitgevoerd en werden gevraagd om aan dit thema invulling te geven. Daarin kregen we de vrije hand. Geïnspireerd op het Caraïbisch gebied kozen we qua exterieur voor een abstracte weergave van een rots. Het interieur hielden we in de basis ingetogen, zodat met de aankleding uitgepakt kon worden. Door de palmbomen, rotsformaties en kleurrijke kunstwerken wanen de bezoekers zich straks in Caraïbische sferen.”

Ervaring met zwembaden

Binnen het bouwteam dacht De Vries en Verburg mee over de uitvoering van de plannen en ontwerpen voor De Boetzelaer. “Wij bouwen jaarlijks meerdere zwembaden en weten dus wat er allemaal bij komt kijken”, zegt projectleider Ronald van Klaren van De Vries en Verburg. “Je hebt te maken met chloor, vocht en specifieke constructies, zoals een kruipruimte en een omloopgoot van het zwembad. Tegelijkertijd bevat een zwembad veel installatietechniek, die je moet afstemmen op het bouwkundige deel. Bovendien moet je zorgen voor een goede bouwvolgorde, zodat de werkzaamheden als een rijdende trein verlopen. Belangrijke mijlpalen in het proces zijn onder meer het vullen van het bad na het betonwerk en het inregelen en keuren van de installaties.” 

Het recreatiebad in aanbouw.

Dynamisch gevelbeeld

In december 2019 startte het heiwerk voor De Boetzelaer, gevolgd door de ruwbouw van de betonnen zwembadvloeren. Van Klaren: “Omdat de baden verschillende diepten hebben, voerden we de ruwbouw in meerdere fasen uit. Hierbij hergebruikten we een deel van de bestaande zwembadbak. In juni 2020 startten we met de bouw van de staalconstructie voor de bovenbouw.” Shek voegt toe: “De staalconstructie is voorzien van cellenbeton, een isolatielaag en een buitenschil. In samenspraak met De Vries en Verburg is die buitenlaag uitgevoerd in trespa. Enerzijds omdat dit materiaal goed en snel te bevestigen is, maar ook omdat het de beoogde uitstraling geeft. Het trespa is gemaakt in één metallic kleur. Afhankelijk van de positionering en lichtinval lijkt het echter alsof de platen verschillende kleuren hebben. Dat zorgt voor een dynamisch gevelbeeld.”

De baden hebben verschillende diepten.

Snel schakelen

Sinds november 2020 is de afbouw van De Boetzelaer in volle gang. Tegels worden gezet en wanden, vloeren en deuren geplaatst. Er wordt geschilderd, kantoren worden aangekleed en de installaties worden ingeregeld. Met de oplevering nabij blikt Van Klaren terug op een goed verlopen bouwproces. “Omdat we snel van start gingen, moesten we tijdens de uitvoering nog bepaalde beslissingen nemen. Dat verliep soepel. Zowel met de opdrachtgever als met de andere partijen konden we snel schakelen.” Shek is het daarmee eens: “Normaal gesproken duurt een ontwerp- en bouwtraject als dit minimaal drie jaar. Nu doen we er iets meer dan twee jaar over. Omdat we aan de voorkant iets minder hadden uitgewerkt, hadden we regelmatig overleg met de partijen op locatie. Die samenwerking verliep heel prettig. Met elkaar hebben we een steengoed gebouw neergezet.”

Bouwinfo

Opdrachtgever De Boetzelaer, Monster
Architect BAS1S Architecten, Poeldijk
Aannemer De Vries en Verburg Bouw, Stolwijk
Engineer wanden Xella Nederland
Brandwerende gevel Hebel Cellenbeton

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details