Roofdierenverblijf Blijdorp
02:01
10-12-2018

Roofdierenverblijf Blijdorp, Rotterdam

Roofdierenverblijf Blijdorp na restauratie weer authentiek

Het roofdierenverblijf van Diergaarde Blijdorp, een rijksmonument, is bij de restauratie zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Het gebouw krijgt met de gelada’s (expressieve apen uit Ethiopië) nieuwe bewoners. Om het monument daarvoor geschikt te maken, is het o.a. uitgebreid met een rotstunnel. Ook is over het verblijf een grote stalen constructie aangebracht, om ontsnapping te voorkomen. In het voormalige roofdierenverblijf kunnen twee groepen gelada’s worden gehuisvest: een familiegroep (aan de Noordzijde) en een vrijgezellengroep in het oude roofdierengebouw.

Het roofdierenverblijf is tussen 1939 en 1941 gebouwd naar een ontwerp van Sybold van

Tekst: Henk Geist
Beeld: Rob Doolaard
Projectinfo

Ronde vormen vragen om bijzondere bekisting
Voor de bijzondere vorm van de nieuwe publieksentree aan beide zijden van het apenverblijf op Diergaarde Blijdorp is de bekisting voor zowel fundering als wanden verzorgd door Everts Betonbekistingen. De slingerende vorm van deze gang, die aan één zijde ook een ronde bocht van 180 graden maakt, en de verschillende rondingen in de wanden maakten het project voor Everts tot een bijzondere klus. “Iets wat we niet dagelijks meemaken”, zegt Frans Schilthuizen van het bedrijf uit Ridderkerk.

De publieksgang, die schuilgaat onder de rotsconstructie die over deze entree is aangebracht, slingert zich naar het monument toe. Schilthuizen: “De licht hellende gang is een heel apart ontwerp met ovale en geknikte vormen en een scheluw dak. De vloer is gefundeerd op stalen buispalen waarop een laag van tempex en beton met wapening is aangebracht. De wanden hebben flauwe rondingen met 4 verschillende stralen, waarvoor we een speciale bekisting hebben toegepast. In die bekisting zijn ook uitsparingen gemaakt voor de ramen, waardoor het publiek zicht heeft op de apen buiten.”

Daarnaast heeft Everts, dat bij meerdere projecten met Koninklijke Woudenberg heeft samengewerkt, de fundering en bekisting gemaakt voor de bijzonder vormgegeven poeren met ankers waaraan de stalen kabels van de netconstructie over het apenverblijf zijn bevestigd. Schilthuizen: “De opstorting voor de poeren met rondingen hebben we gedaan met een speciale vormgevende mal, een Fratec creatieve bekisting van Max Frank. Voor de fundering van de poeren zijn stalen buispalen toegepast. De poeren zijn met fundatiebalken gekoppeld aan het gebouw en aan de gesegmenteerde buitenrand, waar daar weer op een ronde opstorting is gemaakt.” In het verblijf is de bekisting voor 2 stabiliteitswanden gemaakt en is de vloer deels geëgaliseerd met een druklaag. “Daardoor is er in het gebouw één niveau ontstaan waarin ook een hellingbaan is opgenomen.”

Roofdierenverblijf Blijdorp

Stedenbouw partners

Logistiek centrum HoogvlietStalen kooiconstructie