Stalen kooiconstructie
01:11
10-12-2018

Roofdierenverblijf Blijdorp, Rotterdam | Stalen kooiconstructie voor rijksmonument

Om te voorkomen dat de gelada’s ontsnappen uit hun nieuwe onderkomen in Diergaarde Blijdorp is over het roofdierenverblijf een stalen kooi geplaatst, die bestaat uit een grote boogvorminge staalconstructie waarover een stalen net is gespannen. Deze door Vic Obdam gemaakte en geplaatste constructie is opgebouwd uit 5 kleinere en 2 grote bogen.

De bogen konden vanwege hun grootte niet in hun geheel van Obdam naar Rotterdam worden getransporteerd en zijn daarom in onderdelen geproduceerd. De grootste boog kent van voet tot voet een overspanning van 65 meter en weegt ongeveer 10 ton. “Deze boog hebben we in 3 delen gemaakt. Met een door ons berekende boutverbinding zijn ze aan elkaar bevestigd, een verbinding die sterk genoeg is om de delen overeind te houden”, zegt projectleider Oscar Obdam. 

Deze boog is – net als de andere bogen – met drie kranen geplaatst, waarbij twee kranen de twee onderste delen op hun plek hielden en met de derde kraan het tussenstuk kon worden geplaatst. Een hulpconstructie ondersteunde de boog tijdelijk. Ook de andere bogen zijn in delen gemaakt en geplaatst, bij de 5 kleinere bogen was dat nodig vanwege de grote kromming van de bogen en omdat deze bogen elkaar soms kruisen. Over de boutverbindingen zijn uit esthetische overwegingen gewalste ronde kapjes aangebracht waardoor de bogen optisch één geheel vormen.

De bogen zijn aan het uiteinde voorzien van een massieve staaf met aan het uiteinde een stalen bol. Die rust op een kom van gegoten staal. Dit gietstalen deel is op hoogte gesteld in de betonconstructie. De bollen hebben een doorsnede van 120 mm en zijn in de werkplaats van Vic Obdam tot die vorm afgedraaid. Obdam: “Dit kogelgewricht houdt de boog op haar plek.” De bogen, gemaakt van constructiestaal, zijn voorzien van een 3 lagen natlaksysteem.

De zeven bogen, vier aan de noordkant en drie aan de zuidkant van het gebouw, werden in eerste instantie met tirfors op hun plek gehouden. Oscar Obdam: “De nettenbouwer heeft de permanente kabels tussen de bogen aangebracht. Deze kabels zijn ook verbonden met een door ons gemaakte inpandige staalconstructie onder het dak van het roofdierenverblijf. Het bestaande dak van dit rijksmonument kon de krachten van de kooi namelijk niet opvangen.”   

Tekst: Henk Geist
Beeld: Rob Doolaard

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Roofdierenverblijf BlijdorpBerchmanianum gebouw