Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie

Ronde woontorens Bossa & Nova als sluitstuk van Aziëpark

Energiezuinige en gasloze appartementen

In het Aziëpark in het Haarlemse stadsdeel Schalkwijk nadert de bouw van de twee ronde woontorens Bossa & Nova zijn voltooiing. Iedere 7 werkdagen werd er een verdieping toegevoegd aan de 14- en 11-laagse torens, inclusief gevelsluiting en plaatsing van de balkons. De 142 energiezuinige en gasloze appartementen zijn allemaal verkocht. De torens vallen op door hun bronskleurige aluminium gevels en ruime balkons.

Artist impression van de eindsituatie. (Beeld: Hillen & Roosen)

In opdracht van ontwikkelaar VORM wordt de bouw uitgevoerd door aannemer Hillen & Roosen. “Wij hebben het ontwerp overgenomen van VORM en verder uitgeëngineerd, in overleg met Geurst & Schulze Architecten. Daarbij hebben we meteen de wensen van de 142 kopers meegenomen”, zegt Ronald Brink, projectleider bij Hillen & Roosen. “Onze inzet was om de bouwcyclus per verdieping zo kort mogelijk te houden en de gevels zo snel mogelijk te sluiten.”

De torens hebben een prefab betonnen kern met liftschacht en trappenhuis die per verdieping in een dag werd opgebouwd. Elke verdieping kent 12 segmenten waarvan er per dag 2 in tunnelbouw werden gestort. Daarbij werd gebruik gemaakt van inschuifsteigers. Die ontbraken juist bij de 2 segmenten daar tegenover, wat het mogelijk maakte om daar de prefab balkons, die op de grond al voorzien waren van hekwerk, aan de gevel te monteren. Hierna werden de inschuifsteigers opgeschoven voor het storten van de volgende 2 segmenten. Deze werkzaamheden zijn door dochtermaatschappij Hillen & Roosen Beton verzorgd.

De stort van de vloer van de parkeerkelder. (Beeld: Hillen & Roosen)

Goede logistieke afstemming

De gevels zijn afgesloten met een HSB-frame en een aluminium pui, onderdelen die op afzonderlijke locaties zijn vervaardigd en daarna zijn samengevoegd en naar de bouwplaats zijn vervoerd. Brink: “Dat vroeg om een goede logistieke afstemming met onze ketenpartners, maar daardoor waren we wel in staat om de ruwbouw van 2 torens in 35 weken tijd af te ronden. Inclusief een wind- en waterdichte gevel ten behoeve van de afbouw.”

Parkeergarage

Naast de 2 torens is een grote ondergrondse parkeergarage met 2 lagen gebouwd, goed voor het stallen van 214 auto’s. De garage is door een tunnel verbonden met de torens. Brink: “De torens en de garage zijn gefundeerd op 600 heipalen en de garage worden door 500 trekankers gezekerd. Een constructieve uitdaging lag bij de aansluiting van de garage op de torens, want de torens hebben de neiging om te zakken terwijl de garage door de opwaartse druk juist omhoog wil komen. Die dilatatie moet je opvangen.” Bovenop de garage wordt nu het Aziëpark aangelegd. De torens vormen het sluitstuk van de woningbouw in dit nieuwe park.

Diversiteit

Bossa, de hoogste toren, telt 78 woningen. Nova krijgt 64 appartementen. De woningen zijn met een EPC-score van 0,11 zeer energiezuinig en voorzien van een WKO-installatie, optimale isolatie en zonnepanelen. De torens bieden ruimte voor een diversiteit aan doelgroepen. Met woningen in diverse afmetingen, van circa 50 tot 130 m2, is er ruimte voor alleenstaanden, starters en doorstromers. De appartementen hebben 3 of 4 kamers, een grote buitenruimte van maximaal 15 m2 en dankzij de grote ramen is er veel lichtinval. Ze zijn daarnaast uitgerust met vloerverwarming en worden opgeleverd met een compleet ingerichte badkamer, keuken en toilet. Ook is het smart ready concept toegepast. Dat betekent dat bij oplevering al voorzieningen zijn aangelegd om in de toekomst bijvoorbeeld verlichting, verwarming en beveiliging op afstand te regelen.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever VORM Ontwikkeling, Papendrech
  • Uitvoering Hillen & Roosen, Amsterdam
  • Ontwerp Geurst & Schulze, Den Haag
  • Constructeur Pieters Bouwtechniek, Haarlem
  • Installaties Hemubo W, Klimaatgarant en Verweij
  • Bouwperiode april 2021 – september 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details