Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Romulus en Remus: Energieneutrale appartementen voor de sociale huur
De gevel van Romulus is aan de straatzijde uitgevoerd met Rockpanel-gevelbeplating en metselwerk aan de achtergevel.

Romulus en Remus: Energieneutrale appartementen voor de sociale huur

Het betreft een Nul-op-de-Meter-project, uniek voor een gebouw van zes woonlagen. Een terugblik met directeur Ron Brons over de uitdagingen en vooral ook het ‘goede gevoel’. “We hebben met een grote groep eigen medewerkers, woningcorporatie Portaal en architect OpZoom aan het project gewerkt en hebben het echt samen geklaard.”  

“Woningcorporatie Portaal heeft de nieuwbouw in een UAV-gc contract gegoten”, begint Brons. “Dat betekent dat wij als aannemer ook instaan voor het ontwerp en de haalbaarheid. De vraagstelling en uitwerking waren vooral functioneel beschreven, aan ons de taak om hier een passende invulling aan te geven. Niet alleen qua ontwerp, maar ook qua indeling van de appartementen in het plan, het creëren van ruimte voor de noodzakelijke zonnepanelen, et cetera. Een hele puzzel, ook planningstechnisch, aangezien het twee gebouwen betreft op afzonderlijke percelen met bestaande bebouwing en wegen ertussen.”

Alle appartementen in Remus en Romulus zijn zogenaamde Nul-op-de-Meter-woningen.

Ruimte voor zonnepanelen

Alle appartementen in Remus en Romulus zijn zogenaamde Nul-op-de-Meter-woningen. “Dit is uniek voor een gebouw van zes woonlagen”, weet Brons. “Het complex wordt verwarmd met duurzame stadswarmte uit een biowarmte-installatie van Eneco. Om genoeg ruimte te creëren voor de 1.100 zonnepanelen hebben we ervoor gekozen om de bergingen buiten het complex te brengen. Er liggen dus zonnepanelen zowel op het dak van beide appartementencomplexen als op de daken van alle ‘schuurtjes’. Daardoor heeft ieder appartement gemiddeld 9 zonnepanelen ter beschikking. In het westelijke gebouw zijn 70 appartementen gesitueerd en in het oostelijke gebouw 60 appartementen. Het zijn twee- en driekamerappartementen van respectievelijk 48 en 70 m². De duurzame en betaalbare huurappartementen zijn bestemd voor de sociale huur. De namen van beide appartementencomplexen – Remus en Romulus – zijn later bedacht en het resultaat van een prijsvraag door Portaal in de omgeving.”

Samen bouwen

Beide gebouwen zijn te herkennen aan een vrijwel identieke (gevel)afwerking. “De gevel van Romulus is aan de straatzijde uitgevoerd met Rockpanel-gevelbeplating en metselwerk aan de achtergevel”, legt Brons uit. “Bij Remus hebben we dat omgedraaid, aangezien de ‘voordeur’ zich hier aan de achterzijde bevindt.” Aanvankelijk was het de bedoeling om beide gebouwen gelijktijdig te bouwen, maar door omgevings- en vergunningsvraagstukken is de bouw van Remus met 3 maanden vertraging gestart. “Het terrein moest eerst gevrijwaard worden van kabels en leidingen. Dat heeft echter in de afbouwfase goed uitgepakt. In eerste instantie was het behoorlijk uitdagend om de afbouw gelijktijdig uit te voeren, gezien de veelheid aan appartementen. Door de vertraging in het voortraject liep de afbouw – het behangklaar opleveren – nu vlekkeloos in elkaar over. Planningstechnisch was het bovendien mogelijk een grote groep aan eigen personeel in te zetten. Goed voor het bedrijfsgevoel. Je maakt het immers toch samen.”

De namen van beide appartementencomplexen – Remus en Romulus – zijn later bedacht en het resultaat van een prijsvraag door Portaal in de omgeving.

Romulus is in juni 2020 opgeleverd en Remus in oktober van dit jaar. Ondanks het energiezuinige karakter en het hoge afwerkingsniveau wist Veluwezoom Verkerk in samenwerking met Portaal en architect OpZoom het project binnen de gestelde eisen én budget te realiseren.

Binnen Nederland is steeds meer behoefte aan conceptuele hoogbouw. Hiervoor hebben VolkerWessels en Veluwezoom Verkerk de beschikking over het concept PlusAppartementen en Plus²Appartementen, waarmee vrijwel elke binnenstedelijke opgave gerealiseerd kan worden.  

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details