Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Romanov, Zaandam | Groene parel in Zaans stadshart

Romanov, Zaandam | Groene parel in Zaans stadshart

Zaandam staat bekend om zijn groene huisjes en wereldberoemde gebouwen als het Inntel Hotel en de trouwtoren van het stadhuis. Over enkele maanden wordt daar nog een pareltje aan toegevoegd. Middenin het Zaanse stadshart realiseert HSB Bouw namelijk het markante, stijlvolle appartementengebouw Romanov.   

Romanov is een eigen ontwikkeling van HSB (HSB Ontwikkeling) en vormt de kop van het stedenbouwkundig plan Noordsche Bos. Deze langgerekte locatie in het centrum van Zaandam wordt omgeven door een fraai ingericht gebied met onder meer bruggen en kades met winkels en terrassen. Noordsche Bos maakt op zijn beurt deel uit van het masterplan Inverdan van architect Sjoerd Soeters. Kenmerkend zijn onder meer de smalle straten, het terugbrengen van het water (grachten), de vele hoogteverschillen in bebouwing en de bijzondere zichtlijnen.

Eigentijdse vertaling Zaanse architectuur

Het ontwerp van Romanov sluit naadloos aan op het stedenbouwkundig plan en is afkomstig van architecte Neelu Boparai van Boparai Associates uit Oostzaan. De architecte bestudeerde de oud-Zaanse architectuur en vertaalde deze naar een subtiel, eigentijds en passend ontwerp voor Romanov. Zo worden de gevels uitgevoerd in drie tinten groen en voorzien van witte, pandsgewijze omlijstingen met hoekige halsgevels. In het midden en op de hoeken van het gebouw bevinden zich uitkragende balkons met klassieke hekwerken, die bijdragen aan het levendige gevelbeeld.

Constructief hoogstandje

“Het gebouw is niet alleen een architectonisch, maar ook een constructief hoogstandje”, zegt projectleider Arian van der Lee van HSB Bouw. “De onderste twee lagen van de toren zijn winkellagen. De onderste winkellaag ligt aan de kade en onder een winkelbrug, waar de tweede winkellaag naadloos op aansluit. Met behulp van BIM tekenden en rekenden we de constructie tot in detail uit. Ook voerden we knelpuntenchecks op locatie uit.” Bovenop de commerciële onderbouw, bestaande uit de begane grond en eerste verdieping, zijn twee aparte bouwvolumes gemaakt. Daartussen bevindt zich een gemeenschappelijke daktuin op de tweede verdieping. De bouwvolumes bestaan uit een laag kleinschalig volume met zeven studioappartementen (twee bouwlagen) en een hoofdvolume op de hoek met achttien appartementen (zeven bouwlagen op de onderbouw).

In het midden en op de hoeken van het gebouw bevinden zich uitkragende balkons met klassieke hekwerken, die bijdragen aan het levendige gevelbeeld.

 

Traditionele bouwwijze

Op 1 februari 2018 ging de bouw van Romanov van start. “We bouwen vrij traditioneel”, zegt Van der Lee. “Eerst brachten we DPA schroefpalen in de grond aan. Daarna plaatsten we de fundering van betonbalken en poeren. De begane grond bestaat uit kanaalplaatvloeren. Voor de winkelpui pasten we vijf meter hoge wanden toe. We vervaardigden de appartementen met behulp van traditionele stalen wandbekistingen en breedplaatvloeren. De liftkernen, trappen en balkons zijn prefab geleverd en gemonteerd.”

Afbouw in volle gang

Op 22 januari 2019 bereikte HSB Bouw het hoogste punt. Vanaf dat moment is de afbouw in volle gang. Van der Lee: “Van boven naar beneden maken we de gevels wind- en waterdicht. We voorzien twee zijden van houtskeletbouwelementen, met daarop verticale en horizontale onderhoudsarme geveldelen. De andere twee zijden zijn betongevels. Die voorzien we van een regelwerk waar de onderhoudsarme geveldelen op aangebracht worden. Op het dak komen bitumineuze dakbedekking en dakpannen.” Naast de gevels rondt HSB Bouw de appartementen ook aan de binnenzijde af. Vanaf de zomer worden de eerste appartementen opgeleverd.

Toplocatie met logistieke uitdaging

“Tijdens de uitvoering vormt de logistiek de grootste uitdaging”, vervolgt Van der Lee. “We bouwen op een krappe locatie middenin het centrum van Zaandam. Daarbij hebben we te maken met grote voetgangersstromen vanuit de nabijgelegen fietsenstalling richting het station. Om de openbare veiligheid te borgen, nemen we verschillende maatregelen. Onze steigers zijn bijvoorbeeld voorzien van wanddoeken. Ook hebben we een tijdelijke loopbrug voor voetgangers en passanten gerealiseerd, waar het vrachtverkeer onderdoor kan.” Ondanks de uitdagende logistiek is Van der Lee zeer te spreken over de locatie. “Voor de toekomstige bewoners is dit echt een topplek, een prachtig gebouw midden tussen de winkels, horeca en het openbaar vervoer. Alle appartementen en studio’s waren dan ook al voor de start van de bouw verkocht.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details