Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Romanov, Zaandam | Groene jas van ultradunne isolatie en esthetische schil

Romanov, Zaandam | Groene jas van ultradunne isolatie en esthetische schil

Appartementengebouw Romanov in Zaandam gaat letterlijk en figuurlijk gehuld in een groene jas. Achter de markante gevel, grotendeels bekleed met gevelpanelen in drie tinten groen, gaat een innovatief en compleet isolatiesysteem schuil. Recticel Insulation ging hiervoor een duurzame relatie aan met diverse bouwpartners.

Recticel is van oorsprong gespecialiseerd in polyurethaan en al bijna zeventig jaar actief in de isolatiesector. Het in België opgerichte bedrijf biedt inmiddels een uitgebreid pakket van polyurethaan- en PIR-isolatieplaten. “Onze producten zijn continu in ontwikkeling”, zegt Benedikt van Roosmalen, commercial director Nederland bij Recticel. “Eén van de laatste technische doorbraken betreft een isolatieplaat die voldoet aan brandklasse B. Ook ontwikkelden we een thermische isolatieplaat met een warmtegeleidingscoëfficiënt van slechts 0,019 W/mK.”

Compleet en innovatief concept

Voor de buitengevelisolatie van Romanov paste Recticel Insulation een 140mm isolatieplaat met groef en kliksysteem toe, met een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,022 W/mK. Van Roosmalen: “Deze dunne isolatieplaat, onze zogenoemde Powerwall®, kenmerkt zich door een hoge mate van dimensionale stabiliteit en brandveiligheid. In combinatie met de juiste gevelbeplating voldoet de isolatieplaat aan de hoogste brandwerendheidseisen.” De Powerwall® maakt onderdeel uit van Isofinish, een compleet en innovatief concept voor hoogwaardige buitengevelisolatie en -afwerking. Recticel Insulation ontwikkelde dit concept in nauwe samenwerking met andere bekende merken in de bouwwereld, zoals Borgh voor het montagesysteem en Eternit voor de gevelbekleding.

De gevels zijn uitgevoerd in drie tinten groen.

 

Schil, isolatie, regelwerk, afwerking

Van Roosmalen licht de opbouw van het isolatiesysteem toe: “De basis wordt gevormd door een ononderbroken isolatieschil. In het geval van Romanov wordt deze isolatie bevestigd aan het betonnen binnenblad. Net vrij van deze isolatieschil plaatsen we het regelwerk. Enkellaags, dus horizontaal óf verticaal, maar zeker niet kruislings. Dat bespaart arbeid en materiaal. Door het innovatieve ankersysteem van Borgh is het regelwerk vrij gesitueerd van de isolatie. Hierdoor zijn er geen ribben door condensatie, slechte ventilatie of anderszins te constateren. Het aantal ankers wordt daarbij per situatie berekend: het aantal horizontale ankers voor met name een juiste regelafstand en het aantal diagonale ankers voor het gewicht van de gevelbeplating.” Regel, horizontaal anker en diagonaal anker vormen met elkaar een ‘vakwerk’, een stijf constructief geheel waartegen de Eternit-beplating is bevestigd.

Efficiënt, flexibel en duurzaam

“Isofinish is snel te monteren”, vervolgt Van Roosmalen. “Bij de bouw van Romanov ging dit zo snel, dat de bouwploeg moeite had om de gevelmonteurs voor te blijven. Naast het beperkt aantal ankers heeft Isofinish als voordeel dat je vrijheid hebt in de plaats van de ankers, mits in lijn van de regel. Hierdoor is het systeem kostenefficiënt en flexibel. Je hoeft niet meer ankers te zetten dan nodig. Met Isofinish heeft Romanov een optimaal geventileerde, duurzame gevel die ook nog eens een aanzienlijke energiebesparing oplevert.”

Isofinish is geschikt voor zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten waarbij de gevelafwerking anders is dan metselwerk. Recticel Insulation paste Isofinish bijvoorbeeld ook toe bij de renovatie van 131 appartementen in Nijmegen en het nieuwbouwproject de Aubade in Zaandam.

Scholing

Bij de nieuwbouw van Romanov ging de rol van Recticel Insulation verder dan het produceren en leveren van het isolatiesysteem. Zo bood men, samen met Borgh, ondersteuning aan het montageteam. Van Roosmalen: “Tijdens een bijeenkomst schoolden we het team in het goed verwerken van Isofinish. Dit deden we onder meer aan de hand van een proefopstelling van de gevel. De deelnemers ontvingen aan het eind van de bijeenkomst een certificaat. Zo zorgen we ervoor dat het systeem zich bewijst als oplossing.” Recticel geeft deze scholing niet altijd. Instructie bij aanvang van een project, wat gebruikelijk is, blijkt ook een effectieve werkwijze. Inmiddels is de montage van de buitengevelisolatie en -afwerking afgerond. Van Roosmalen kijkt samen met Borgh, Eternit en het montageteam terug op een positief en zeer vlot verlopen project.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details