Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
ROCK Utrecht | Realisatie ROCK Utrecht: een goede mix van techniek en menskracht

ROCK Utrecht | Realisatie ROCK Utrecht: een goede mix van techniek en menskracht

Op een omvangrijke kavel in Utrecht-Kanaleneiland wordt een voormalige ziekenhuislocatie getransformeerd tot veelzijdige woonbuurt. Onder de naam ROCk ontwikkelt Ontwikkelingscombinatie Oudenrijn BV hier betaalbare woningen, appartementen en studentenwoningen voor studenten, jongeren en starters. Bouwcombinatie UP V.O.F. realiseert de uitvoering met een efficiënte logistieke aanpak. De totale oplevering is medio mei 2020 voorzien.

Op het terrein van het voormalige St. Antonius Ziekenhuis locatie Oudenrijn, aan de noordzijde van de wederopbouwwijk aan de Van Heuven Goedhartlaan en Beneluxlaan, is ROCK inmiddels op hoogte. Als ROCK gereed is, biedt het woonruimte aan ongeveer 1.000 bewoners. Een grote afgesloten binnentuin, met daaraan grenzend appartementen, lofts en aanvullende voorzieningen, wordt het kloppend hart van een levendige, groene woonbuurt. Het stedenbouwkundig plan is ontworpen door KuiperCompagnons en gaat uit van het behoud van het beddenhuis van het voormalige ziekenhuis. Aan de westzijde van de locatie zijn in een eerdere fase 37 vrije sector huurwoningen gebouwd rondom een afgesloten binnenhof voorzien van privéparkeerplaatsen. Het plan behelst verder een 70 meter hoge toren van 23 verdiepingen, een nieuw landmark aan de westelijke stadsentree dat plaats biedt aan 463 studentenwoningen. Boven een nieuw parkeerdek worden nog eens twee appartementengebouwen gerealiseerd met respectievelijk 48 en 125 wooneenheden.

Volledig getunneld

Ontwikkelingscombinatie Oudenrijn BV (OCO) is een samenwerking tussen Van Beek & Partners Vastgoedbeleggingen B.V., Veluwezoom Verkerk Vastgoedontwikkeling B.V. en DID Vastgoedontwikkeling B.V.. Een groep VolkerWessels-zusterbedrijven en partners realiseert de opstallen tussen mei 2018 en mei 2020. “Het oude ziekenhuis was voor die tijd al gesloopt, met uitzondering van het te transformeren beddenhuis”, vertelt projectdirecteur Johan Schotman van Wessels Rijssen bv. “Wij zijn voor de bouwvak van 2018 begonnen met heien en inmiddels zijn de gevels van alle nieuwe appartementengebouwen gesloten.” Alle nieuwbouw is volledig getunneld; de Up-toren wordt afgewerkt met HSB-elementen, metselwerk en Alucobond-gevelelementen. De laagbouwappartementen worden afgewerkt met metselwerk, Alucobond- en prefab betonpanelen. Het beddenhuis is deels gestript en wordt in de onderbouw afgemetseld. Deze aanpak zorgt voor voldoende snelheid en lucht in de planning. Het project wordt sleutelklaar opgeleverd, inclusief vloerafwerking, wandafwerking en volledige terreininrichting.

Samenwerking

ROCK heeft drie architecten. “De lijnen zijn kort; de gedeelde mentaliteit van de VolkerWessels-bedrijven en het vakbekwame team van uitvoering en werkvoorbereiding zorgen voor een planbare uitvoering”, aldus Schotman. “Al blijft het altijd een uitdaging om de renovatiedelen mee te laten lopen in de logistiek. Veel is uitbesteed, wij werken landelijk met vaste, eigen tunnelploegen. Die realiseren een verdieping in vijf dagen tijd en schrikken niet van een spatje regen.” De balkonvloeren zijn gelijktijdig aangestort en de totaalinstallateur liep mee tijdens het tunnelproces, dat digitaal op voortgang wordt gemonitord. “De vlechters en installateurs hielpen elkaar tijdens het tunnelproces. Je moet het samen doen, dat is het uitgangspunt. De gevelsluiting van de Up-toren met HSB voorzien van stelkozijnen, is al begonnen in de tunnelfase; de montage van de metalstud binnenwanden volgde toen de cascobouw op de zevende verdieping was. Ook de tegelzetters, stukadoors en schilders konden snel aan de slag. Zo lopen de ’treintjes’ soepel achter elkaar aan, met dank aan alle medewerkers op de werkvloer.”

Prefab

De gebouwen zijn gesteigerd in verband met het metselwerk, dat in verband met kostenefficiëntie handmatig wordt uitgevoerd. Ooit had Wessels Rijssen 240 timmerlieden in dienst, nu zijn dat er nog circa 50. Schotman en zijn mensen kunnen dit volumineuze project goed aan qua bemensing, maar vanwege het tekort aan vaklieden is de verwachting dat steeds meer wordt geprefabriceerd in de toekomst, zoals de gevelelementen die in de fabriek al van metselstenen zijn voorzien. “Wij hebben de technische concepten al in huis, zoals VolkerWessels MorgenWonen; deze gevels hadden daarvoor te weinig repetitief volume. Vanwege de energietransitie zien wij ook steeds vaker totaalinstallateurs op projecten, omdat de systemen meer en meer met elkaar samenhangen. ROCK wordt aangesloten op het Utrechtse stadsverwarmingsnet en voorzien van een WTW-systeem en zonnepanelen op de daken. Alle woningen krijgen vloerverwarming. Met een goede mix van techniek en samenwerkende teams kom je tot prachtige prestaties. Wij rijden er dagelijks graag voor naar Utrecht.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details