Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Robuuste woningbouwopgave, grootstedelijke ontwikkeling. ‘Hoog- en havenstedelijk’

hetDok_02_Ernst-van-Raaphorst
Het Dok maakt deel uit van een transformatiegebied.

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Beeld | Ernst van Raaphorst

4 juli 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Hoe realiseer je een grote opgave aan huurwoningen in het sociaal- en middensegment in Amsterdam, in een nieuw stukje stad met een industrieel verleden? Dat was de uitdaging van de Architekten Cie. voor het eerder dit jaar opgeleverde Het Dok in Noord. Het project omvat een 150 meter lange commerciële plint voorzien van drie torens tot 74 meter hoog, met 314 vrije sector huurwoningen en 135 sociale huurwoningen, in de nabijheid van de voormalige NDSM-terreinen.

Volledig doorzicht in de plint.

De NDSM-werf is de afgelopen jaren verrijkt met een keur aan grote appartementengebouwen. Het voormalige haventerrein ontpopt zich daardoor als hotspot voor grootstedelijk wonen. De meest recente toevoeging is Het Dok, geïnitieerd door COD naar een ontwerp van de Architekten Cie. Het Dok markeert de toegang van de werf vanuit Noord. Hier komen het ‘hoogstedelijke en havenstedelijke’ karakter van de stedelijke ontwikkeling samen, aldus de ontwerpers.

Diep gebouw

Het gebouwvolume bestaat uit een transparante, oost-west gesitueerde plint van 150 meter lang aan de TT Vasumweg, met daarop drie stoere torens tot 23 verdiepingen. “De uitdaging voor ons is het creëren van een stad in een stad, met referenties aan het havenverleden”, zegt architect-partner Pero Puliz van de Architekten Cie. Het Dok vormt aldus een ‘gestapelde stad door het verschuiven van volumes, stapeling van drie verschillende gevelrasters en bakstenen gevels in combinatie met betonrasters’. Qua typologie refereert het aan de havenloodsen met gestapelde containers. “Het Dok is met 23 meter een diep gebouw geworden, en dat hebben we opgelost met het creëren van volledig doorzicht in de glazen plint. Ruimtebeleving en daglichttoetreding bereiken we in de woontorens door de integratie van grote ramen in het ontwerp, die vanaf de vloer tot aan het plafond lopen.”

Robuuste torens binnen een industriële setting.

Daktuinen

In het lagere deel van het complex lopen verdiepingsvloeren door in de balkons. In het bovenste segment van de torens heeft de architect een verspringing in de gevellijn voorzien. Deze torensegmenten worden afgewerkt met omvangrijke betonrasters. De 449 woningen hebben een omvang tussen de 45 en 106 m². Een groot aantal woningen bevindt zich op de hoeken van de torens en heeft daardoor uitzicht naar twee zijden; bovenin de torens zijn penthouses gesitueerd. Ondergronds is een parkeergarage voor een
honderdtal auto’s voorzien en fiets-roltrappen bieden toegang tot een inpandige fietsenstalling op een insteekverdieping. Hierdoor is de begane grond vrij gehouden voor publieke functies.

Horizontale geleding aan de straat.

Het Dok en de omringende woonblokken van het NDSM-terrein bezitten veel voorzieningen. “In Het Dok zijn bijvoorbeeld daktuinen voor bewoners opgenomen, alsmede een boksschool, en in de nabijheid bevindt zich het museum Street Art Amsterdam”, aldus Puliz. “Hierdoor overstijgt het begrip ruimte het woonblok.”

Heldere structuur

De Architekten Cie. had een sterke betrokkenheid in de bouwkundige uitwerking. Het Dok is zo ontworpen dat het qua gevel en draagstructuur in een prefab systeem gebouwd kon worden. “Dit is mogelijk door een heldere structuur en hoge mate van repetitie in het ontwerp. De onderliggende structuur van alle drie de torens is gelijk, met behoud van een dynamisch gevelbeeld.”

“Met dit ontwerp realiseren wij een substantiële toevoeging aan de eigentijdse woningmarkt en een bijdrage aan grootstedelijke ontwikkeling, met behoud van identiteit. Zo voorkom je dat deze omvangrijke bouwvolumes doorgangsplekken worden en creëer je een nieuw stukje stedelijke bestemming”, besluit Puliz.

Montage aluminium kozijnen en vliesgevels in prefab gevelelement

en belangrijke rol in de realisatie van het prefab gevelsysteem van Het Dok is weggelegd voor Polybouw Aluminium. In de eigen, computergestuurde productiefaciliteit in Rijssen zijn de benodigde ramen en deuren geproduceerd. Op locatie bij de prefab-producent in Groningen monteerde de specialist in aluminium geveltechniek de beglaasde en afgemonteerde aluminium kozijnen in de prefab gevelelementen. Deze zijn vervolgens vervoerd naar Amsterdam en daar gemonteerd.

Sprake is van een 1.200-tal prefab gevelelementen voor de appartementen, voorzien van aluminium draaikiepramen en -deuren. “Het project is volledig steigerloos gebouwd. Daarom is vooraf veel tijd besteed aan de engineering en logistiek”, zegt projectleider Peter Webbink. Polybouw produceerde en monteerde ook de aluminium vliesgevels voor de commerciële plint. “De vliesgevels op de begane grond zijn rechtstreeks op locatie in Amsterdam gemonteerd. Qua engineering en omvang is Het Dok voor alle betrokken partijen een mooie referentie geworden. Een prachtig werk, geproduceerd in Twente.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Bouwinvest Dutch Residential Fund
  • Ontwikkelaar COD/Verweij Mungra Vastgoed
  • Ontwerp de Architekten Cie. (Pero Puliz/Erik Vrieling et al.)
  • Hoofdaannemer Van Wijnen
  • Bouwperiode Q2 2019 – Q1 2022
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details