Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Robuuste eyecatcher op eenamooi plekje aan het water

EEMERALD1_Emmerald, kleur, Aad Trompert, dec 2020(ENT_ID=141421 kopiëren
Eemerald bestaat uit twee afzonderlijke volumes met een gedeelde plint. (Beeld: Aad Trompert)

Tekst | Johan Debaere

Beeld | ZEEP Architects and Urban Designers

28 juni 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Het project werd ontwikkeld door Heilijgers, LATEI en INIX projecten, samen met Jan Poolen van ZEEP Architects and Urban Designers en bestaat uit twee afzonderlijke gebouwen met een gedeelde begane grond. De gevel combineert glas in de plint met lichte stenen aan de buitenkant van het appartementencomplex en hout aan de kant van het binnenplein. De werkzaamheden startten in november 2018 en recent werden de appartementen opgeleverd.

Terwijl de plint uit glas bestaat, is de buitenkant van de gevel opgetrokken in lichtgrijze stenen. (Beeld: Aad Trompert)

Aan het eind van de 19e eeuw ontwikkelde zich langs de Eem een groot industriegebied, maar toen die begin jaren ’80 verdween, kwam er ruimte vrij voor nieuwe ontwikkelingen. De stad schoof stilletjes op langs de oevers van de Eem en naar het nieuwe Eemplein. Naast markante gebouwen als het Eemhuis en Dara bouwde Heilijgers nu het Eemerald als schakel tussen het plein, de oude historische stad en De Nieuwe Stad. Dit nieuwe complex bestaat uit twee afzonderlijke volumes met een gedeelde begane grond en daaronder een parkeergarage met twee autoliften.

Eigen afmeting en vorm

“Op de begane grond is ruimte voor horeca aan de waterkant en winkels of leisure aan het plein. De twee volumes van zes woonlagen omvatten 36 appartementen en twee penthouses, die allemaal van elkaar verschillen. Ze hebben hun eigen afmeting én vorm en ook met de wensen van de kopers werd rekening gehouden. Op de eerste verdieping zijn ze eerder bescheiden, maar op de vijfde verdieping hebben ze een oppervlakte van 150 m², inclusief één of zelfs twee balkons met uitzicht op de Eem en oude stad”, licht architect Jan Poolen toe. “Terwijl de plint van 9 meter hoog volledig uit glas bestaat, zijn de bovenliggende volumes aan de buitenkant opgebouwd uit lichtgrijze stenen. Het volume is bewust opengesneden om licht en zicht in het hart van het blok te kunnen brengen. Hier is een binnentuin aangelegd. De golvende gevel aan de kant van het binnenplein is bekleed met hout. De twee volumes hebben getrapte gevels, waardoor grote dakterrassen ontstaan. Verdiepingshoge deuren, grote stadsvensters en terrassen zorgen voor het zicht op plein, water en stad. De kop van het blok staat op hoge betonnen poten, waardoor het zicht op de Eem en de historische bebouwing vanaf het plein niet belemmerd wordt.”

De golvende binnengevel aan de kant van de binnenruimte is bekleed met hout.

Project met uitdagingen

Uiteraard werd ook aan energiezuinigheid en duurzaamheid gedacht. Oorspronkelijk zou Eemerald op het aardgasnet aangesloten worden, maar onder invloed van de hoofdaannemer werd overgegaan naar het warmtenet van Warmtebedrijf Amersfoort. “In november 2018 startte Heilijgers met de werkzaamheden en recent was deze eyecatcher klaar”, sluit de architect af. “De bouw verliep niet altijd van een leien dakje. Zo moest een vervuilde bodem gesaneerd worden en zaten er oude funderingspalen van een verdwenen graanpakhuis in de weg. Verder stuitten de gravers op een bodemstructuur die veel brozer was dan verwacht en was een damwandconstructie nodig. Dankzij een vlotte communicatie en goede samenwerking tussen alle bouwpartners kon dit project toch binnen de gestelde planning tot een goed einde gebracht worden.”    

Slimme oplossingen in de stad

Van den Pol Elektrotechniek zette bij Eemerald haar brede specialisme in, met onder meer de complete E-installatie, brandmeldvoorziening, laadpaalvoorbereiding en bekabeling voor de parkeerliften. “Op de daken liggen 66 PV-panelen”, vertelt projectleider Timo Joore. “En ook de LED-verlichting met sensoren in de parkeergarage en algemene ruimtes draagt bij aan de duurzaamheid. Verlichting brandt standaard op 10% en schakelt alleen bij beweging vol op. Dat levert een mooie besparing op.”

Eemerald valt op door de markante architectuur. “Aantrekkelijk voor de bewoners, maar voor ons zeker een uitdaging. Het gebouw kent veel niveauverschillen. Om de installaties optimaal te verwerken, is zowel een zorgvuldige voorbereiding als flexibiliteit bij de uitvoering nodig.” Ook de beperkte ruimte op de bouwplaats had impact. “Containers zijn gestapeld en omdat buiten geen plek was, is de kraan in het gebouw geplaatst.”

Van den Pol wordt steeds vaker betrokken bij binnenstedelijke projecten zoals Eemerald. “Slimme oplossingen zoals de kraan zorgen ervoor dat we toch prima uit de voeten kunnen.” Daarbij helpt het dat Heilijgers en Van den Pol vertrouwde partners zijn. “We kennen elkaars werkwijze en hebben aan een half woord genoeg. Daarom kijk ik uit naar het volgende gezamenlijke project: de Lichtpen in Amersfoort met 98 appartementen.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details