Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Utiliteitsbouw

RIVM en CBG, Utrecht | Glijbekisting gebouwkernen op maat uitgevoerd

Het hoofdgebouw van het RIVM beschikt over vier gebouwkernen van gewapend beton. Het Oostenrijkse Gleitbau was in een zeer vroeg...

ontmoetingsfunctie-utrecht-science-park-benutten-kopieren

23 maart 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het hoofdgebouw van het RIVM beschikt over vier gebouwkernen van gewapend beton. Het Oostenrijkse Gleitbau was in een zeer vroeg stadium van de projectrealisatie betrokken en in staat nuttige input te leveren met betrekking tot het ontwerp van de kernen. De volledige realisatie van de constructie was in handen van Gleitbau.

De ongeveer 77 meter hoge gewapende betonnen kernen van het hoofdgebouw werden met behulp van het glijbekistingssysteem van Gleitbau in twee opeenvolgende glijdende delen gemaakt, van maart tot mei 2019. De bouwsnelheid van de kernen was maximaal 3,9 meter per 24 uur.

“De nauwe samenwerking voor de bouwstart was een belangrijk onderdeel van het project”, zegt Gerold Pfister van Gleitbau. “Door onze ingenieurs bij de planningsfase te betrekken, hebben we veel tijd bespaard en veel problemen geëlimineerd die in de bouwfase tot problemen hadden geleid. In een afzonderlijke bouwfase van oktober tot november 2019 werden bijvoorbeeld twee kleinere secties met een hoogte van ongeveer 20 meter voltooid.”

Volledige constructie

Naast de montage en bediening van de glijbekisting, werden alle door de klant geleverde materialen (beton, wapening, installatiedelen) verwerkt of geïnstalleerd. Vanwege de lokale omstandigheden moest een betonverdeler met de bekisting voor de kern van het hoofdgebouw worden opgetild om het benodigde beton te kunnen installeren, terwijl deze schuift zonder de steun van een kraan. Ook werden speciale betonnen consoles gebouwd, die dienen als steunen voor geprefabriceerde elementen. Door die constructiemethode kon veel tijd worden bespaard. Daarbij werden alle hulpmaterialen die niet in de structuur mochten blijven, tijdens het glijden verwijderd.

Klantspecifiek maatwerk

Pfister: “Elk project dat wordt uitgevoerd door Gleitbau Salzburg is maatwerk en moet worden gepland volgens specifieke vereisten. Vanwege de grootte van de structuur, de complexiteit van de constructie en het grote aantal te installeren materialen, kan dit project zeker worden omschreven als uniek. De samenwerking van ons uitvoeringsteam op de bouwplaats met de opdrachtgever was doorslaggevend, zodat de uitvoering van de kernen van gewapend beton zonder noemenswaardige problemen en binnen de geplande tijd kon worden voltooid. Aan de hoge kwaliteitsnormen van de opdrachtgever kan volledig worden voldaan.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%