Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
RIVM en CBG, Utrecht | Glazen toren met massieve trillingresistentie groeit rap

RIVM en CBG, Utrecht | Glazen toren met massieve trillingresistentie groeit rap

Op het Utrecht Science Park wordt gebouwd aan de nieuwe huisvesting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De nieuwbouw voor in totaal 2.200 medewerkers wordt uitgevoerd op basis van een DBFMO-contract, met MEET STRUKTON BV als contractpartij. Deze private partij is verantwoordelijk voor ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en facilitaire dienstverlening van het gebouw, dat aan strenge trillingseisen moet voldoen. Ingebruikname: najaar 2021.

MEET bestiert het eerste PPS-project in Nederland voor een overheidsgebouw dat ook laboratoria bevat; het Projectbureau Nieuwe Huisvesting van het RIVM begeleidt de realisatie met het Rijksvastgoedbedrijf. “Wij hebben bewust gekozen voor nieuwbouw op het USP”, zegt projectdirecteur Jos Nouwt. “Het USP heeft een ontmoetingsfunctie, waardoor kennisuitwisseling tussen vakdisciplines en praktische synergie wordt geboden.” In samenwerking met Arcadis werd in 2011 gestart met het opstellen van functionele vereisten voor de nieuwbouw, zoals eisen met betrekking tot de onderzoeksfaciliteiten. Er bevinden zich straks 5 verdiepingen met laboratoria in de nieuwe toren, met een aparte vleugel voor bijzonder beveiligde labs die aan strenge trillingseisen (C-categorie) moeten voldoen in verband met de meetapparatuur. Naast 1.676 werkplekken zijn ongeveer 25 vergaderruimten voorzien plus een collegezaal; een auditorium biedt plaats aan 200 personen. Daarnaast zijn in het gebouw een grand café en een restaurant te vinden, alles gevat in een 80 meter hoge glazen toren van 18 verdiepingen.

De zichtbaarheid van de trappen moet het gebruik stimuleren.

 

Constructieve dialoog

Een DBFMO-contract met een contractduur van 25 jaar na ingebruikname is uitdagend bij een dergelijk programma en heeft al voordelen opgeleverd. “Doelmatig ontwerpen bijvoorbeeld”, zegt Nouwt. “Iedereen heeft baat bij een efficiënte inrichting. Op het gebied van duurzaamheid hebben wij BREEAM ‘Excellent’ gevraagd en ‘Outstanding’ gekregen.” Belangrijke onderdelen die hieraan
bijdragen, zijn een innovatief afzuigsysteem voor de laboratoria, een fietsenstalling met 850 plaatsen, kantoorruimte aan de gevels voor het merendeel van de werkplekken en overal zichtbare doorgaande trappen, waardoor lichaamsbeweging wordt gestimuleerd. De ‘constructieve dialoog’ die het gevolg is van de contractvorm is volgens Nouwt in goede banen geleid. “Eindgebruikers zijn middels staf en ondernemingsraden betrokken en er is een verhoogde documentatie- en verificatielast voor de bouwer; zo proberen we het aantal toetsingsmomenten te beperken.”

Champions League

Realisatiemanager Bouw Sandor Timmer van MEET legt uit hoe de bouwmethode is vormgegeven. “Vrijwel alle keuzes zijn terug te voeren op de trillingseisen, van de heidiepte van 60 meter tot de 1,80 meter dikke keldervloerplaat, alsmede de kerende CSM-wand die om het gebouw heen is gelegd.” De keuze voor vier massieve gebouwkernen gerealiseerd met een glijbekistingssysteem, tijdens de bouw voorzien van nokken en staalconstructies voor de afbouw van het casco, is al evenzeer ingegeven door de trillingseisen; met gewichtsbesparende breedplaatvloeren en prefab beton voorzien van beglaasd aluminium kozijnwerk wordt het casco vervolmaakt. “En waar het gebouw nog meer in gewicht kan winnen, zoals in de kroon, worden zeer gecompliceerde staalconstructies toegepast”, zegt Timmer. “Het ontwerp bezit redelijk wat repetitief vermogen; functionele en architectonische kwaliteit staan voorop. Wij realiseren momenteel een verdieping per twee weken; dat is 2.500 m² vloer inclusief kolommen, balken en liggers. Dit is de Champions League van de bouw.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details