Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Risicomanagement helpt schade voorkomen

Risicomanagement helpt schade voorkomen

Storm: schadeoorzaak één voor monumenten

Eigenaren en beheerders dienen zich bewust bezig te houden met het stormrisico. Welke maatregelen moeten genomen worden om schade – en daarmee premiestijgingen – in de toekomst te voorkomen? Verzekeraars constateren dat schade aan gebouwen door storm en extreme neerslag toeneemt, het is zelfs schadeoorzaak nummer één voor monumenten. Zij spreken van storm als het KNMI minimaal windkracht zeven (14 meter per seconde) aangeeft. Dan kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, zoals het omwaaien van bomen of het losraken van dakpannen. Uit de totale schadelast op brandverzekeringen ten gevolge van één gebeurtenis, blijkt dat bij de grootste tien schadegebeurtenissen slechts eenmaal sprake is van een niet weergebonden oorzaak. De vijf grootste zijn direct gerelateerd aan storm (zie kader).

Stormschade voorkomen
Een monumentaal gebouw wordt vaak gekenmerkt door bijzondere onderdelen en constructies. Controleer deze na een regenbui. Op een plat dak kan regenwater blijven staan door bijvoorbeeld een verstopte afvoer, wat kan leiden tot lekkage. Check ook een dak met dakpannen goed na een storm. Als dakpannen verschuiven, kan lekkage ontstaan. Door het periodiek reinigen van dakgoten wordt verstopping door bijvoorbeeld bladeren voorkomen. Verzorg ook uw bomen en planten goed. Laat ze regelmatig inspecteren door een deskundige hovenier. Door houtrot bijvoorbeeld kunnen bomen en planten bij storm losraken en een pand behoorlijk beschadigen.

Risicomanagement

Beeld: Matt Ragen.

Risicomanagement
Mocht er toch stormschade ontstaan, dan is het raadzaam er niet direct zelf mee aan de slag te gaan. Documenteer eerst de schade. Maak bijvoorbeeld foto’s of een video. Uiteraard is het wel belangrijk zo snel mogelijk noodmaatregelen te (laten) treffen om verdere schade te voorkomen.

Het ontwikkelen van risicobewustzijn met betrekking tot storm is van groot belang. Laat u dan ook goed voorlichten door uw verzekeringsadviseur, want risicomanagement is een must. Het risico, de kans op schade, is meestal wel duidelijk aan te geven. Maar de impact vanwege de omvang van de schade is helaas niet te voorspellen. Ten slotte de vraag: wilt u als eigenaar/beheerder van een monument de risico’s op schade zelf dragen? Of wilt u die tegen een vaste prijs (premie) overdragen aan een verzekeraar? Een verzekeraar zal op de laatste vraag altijd adviseren: “Ja, uiteraard bij risico’s die een grote impact kunnen hebben.” Eigenaren en erfgoedbeheerders doen er goed aan hierover met hun adviseur te overleggen. Door middel van speciale constructies (dekking) en/of het hanteren van een vrijwillig eigen risico, kunt u de hoogte van de af te dragen premie beïnvloeden en het risico in balans brengen met de huidige financiële mogelijkheden.   

Drs. D. (Dennis) Spaen
Senior Adviseur Relaties Donatus, dé kerken en monumentenverzekeraar   

Risicomanagement

Beeld: heeze24.


Grootste schadegebeurtenissen Nederland 2000-2018 

(x 1.000.000)

  1. 23 juni 2016 (storm en hagel) 500
  2. 18 januari 2007 Kyrill (storm) 171
  3. 28 oktober 2013 Christian (storm) 110
  4. 18 januari 2018 (storm)   90
  5. 27 oktober 2002 (storm)   75
  6. 28 juli 2014 (regen)   73
  7. 13 mei 2000 (vuurwerkramp)   66
  8. 31 augustus 2015 (hagel en regen) 46
  9. 31 maart 2015 (storm)   33
  10. 26 mei 2009 (noodweer, regen, onweer, hagel)   32

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details