Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Rijksmonument getransformeerd naar exclusieve stadsvilla’s en appartementen

Rijksmonument getransformeerd naar exclusieve stadsvilla’s en appartementen

Het vernieuwde rijksmonument bestaat inmiddels uit villa’s en appartementen op een zogeheten villapark. Voorheen was het rijksmonument een psychiatrisch ziekenhuis, nu staan er 29 villa’s, 4 appartementen en een theaterkapel in. De woningen kregen een vloeroppervlakte van 220 tot 500 m2 en zijn casco opgeleverd. Het gebouw heeft twintig jaar leeggestaan en zal in het vervolg als het Carré van Bloemendaal door het leven gaan

Herstel en verbetering

Voor dit project was het van belang dat de fundering verbeterd en de panden gerestaureerd werden. De renovatie voor de woningen zat ‘m vooral in het renoveren van de gevelbekleding en het dak, het plaatsen van woningscheidende wanden en het aanbrengen van thermische en akoestische isolatie. Allereerst zijn de vloeren op de grond eruit gesloopt. Daarna zijn er ongeveer vijfhonderd schroefinjectiepalen aangebracht. Ingekast tussen de bestaande wanden is hierop de nieuwe betonvloer gestort. De woningscheidende wanden zijn geprefabriceerd. Deze zijn samengesteld uit keramische blokken. De wanden zijn met behulp van een hijskraan via het dak op hun plaats gezet. De stadsvilla’s die in het bestaande gebouw zijn gerealiseerd hebben allemaal drie woonlagen en in enkele gevallen een zolderverdieping. De woonlagen hebben een hoogte van maar liefst 6 meter.

Dakelementen

De dakelementen kwamen van Unilin, waarbij het ging om een totaal van 3.500 m2 enkelschalige dakelementen. Daarnaast wilde men de uitstraling van het oude schrootjesplafond terugbrengen. Dit is gerealiseerd door ze van tevoren aan de onderkant met geschaafde en geploegde vurenhouten delen te beplakken. Omdat het om oude gebouwen ging, was het niet altijd mogelijk om gebruik te maken van de standaard maten. Daarom was het soms nodig om ‘andersom te denken’. Gelukkig is bij dit project geen enkel dakelement verkeerd geleverd.

Carré vorm

Het villapark ontleent zijn naam aan de carrévorm waarin het destijds is gebouwd. Het beslaat maar liefst zestienduizend vierkante meter en grenst aan het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De statige stijl waarin het originele gebouw is opgetrokken, was een bewuste keuze. Het moest medisch gezag uitstralen om de psychiatrische patiënten, de krankzinnigen zoals ze toen genoemd werden, in de toom te houden. De authentieke voorgevel is intact gebleven, evenals de karakteristieke schoorsteen op het besloten middenterrein. Om het authentieke karakter van de dakbedekking ook zoveel mogelijk terug te brengen, zijn de bestaande dakpannen hergebruik. Het is een imposant transformatieproject dat niet nalaat indruk te maken. Inmiddels is het Carré van Bloemendaal volledig omgetoverd tot een villapark.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details