Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Renoveren en verduurzamen 174 flatwoningen
Impressie entree buitenzijde.

Renoveren en verduurzamen 174 flatwoningen

In opdracht van woningstichting Portaal renoveert en verduurzaamt BAM Wonen 174 appartementen aan de Nigerdreef in Utrecht. Het flatgebouw is de eerste van in totaal vijf projecten die de partijen gezamenlijk oppakken in de wijk Overvecht.

Entree oude situatie.

De wens van de woningstichting: de flatgebouwen verduurzamen en toekomstbestendig en onderhoudsvriendelijk maken voor een nieuwe verwachte exploitatieduur van veertig jaar. “Ook wilden we de kosten van de klussendienst (VOC) voor klachtenonderhoud verlagen en het energielabel verbeteren”, vertelt Petri Bosch, senior projectmanager bij Portaal. In eerste instantie ging de woningstichting met een andere partij om tafel en was mex architects al ingeschakeld. Toen het overleg met de aannemer vastliep, schreef Portaal een tenderaanvraag uit voor een ketenpartij om een jarenlange samenwerking aan te gaan. Uiteindelijk viel de keus op BAM Wonen. Edwin van den Hengel, projectmanager Renovatie Concepten bij BAM Wonen: “Onze eerste vraag was: borduren we voort op het plan dat er al ligt? Het is zonde om alle kennis die er al was en het werk van de architect zomaar weg te gooien. Daarom hebben we het plan afgemaakt en een begroting opgesteld. Vervolgens moesten we toestemming krijgen van minimaal 70% van de bewoners en vergunningen aanvragen. Toen dat allemaal rond was, konden we van start.”

Impressie entree binnenzijde.

Eisen van deze tijd

De woningen in de flat aan de Nigerdreef dateren van eind jaren zestig en zijn bouwkundig nog in goede staat, maar voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Tijdens de grootscheepse verbouwing worden de gevels geïsoleerd en de kozijnen vervangen en voorzien van hr++ glas. De vloer tussen de bergingen en de eerste woonlaag wordt geïsoleerd. Ook krijgen de woningen een nieuw ventilatiesysteem. In alle appartementen komen nieuwe keukens en toiletten en in veel gevallen ook nieuwe badkamers. Balkonhekken worden vervangen en de entrees en portieken opgeknapt. Alle rioleringen worden vervangen en asbest gesaneerd.

Het pand was al aangesloten op stadsverwarming op biomassa, maar bij de renovatie is ervoor gekozen helemaal ‘van het gas af’ te gaan. In de nieuwe keukens komen daarom elektrische kookplaten of  -fornuizen (afhankelijk van wat de bewoners al hadden). 

Omdat de verbouwing voor de bewoners ingrijpend is en ze tijdelijk geen gebruik kunnen maken van de riolering, maken zij om beurten gedurende vier weken gebruik van een nabijgelegen logeerwoning. Bosch: “We beschikken over dertig logeerwoningen. Hiervan zijn er 25 steeds in gebruik door mensen van wie het appartement op dat moment verbouwd wordt. De overige vijf zijn voor bewoners die heel veel hinder ondervinden van de buitenwerkzaamheden. Of bijvoorbeeld voor mensen die nachtdiensten draaien en anders overdag niet kunnen slapen.” 

Het laatste onderdeel van het project is een nieuwe entree voor het pand. Van den Hengel: “Dit was nodig omdat we de toegang naar de bergingen beter toegankelijk maken en een nieuw liftsysteem gaan installeren. De lift trekken we ook door tot de begane grond. Voorheen moesten mensen eerst een paar treden op om bij de lift te komen. Dit vraagt dus om een totaal andere inrichting van de hal beneden. Daarnaast is het hele pand voorzien van een nieuw intercomsysteem.”

Korte lijnen

Het project verloopt soepel en volgens planning. Bosch: “De samenwerking verloopt heel goed. We werken met korte lijnen en weten elkaar te vinden. We hebben elke vier weken bouwoverleg en elke week sociaal overleg. Bijvoorbeeld over bewoners die liever gaan verhuizen of om ervoor te zorgen dat gezinnen in een passende logeerwoning terecht kunnen. Zo beperken we ook voor de bewoners de overlast. En dat is belangrijk, omdat het ook een visitekaartje is voor de volgende projecten in dezelfde wijk.”

Naar verwachting is dit project in de zomer van 2022 afgerond. Het volgende gezamenlijke project is een flat aan de Ibisdreef. Hiervoor zijn de voorbereidingen al in volle gang. Van den Hengel: “De bouwkeet staat op een strategische plek. Van daaruit kunnen we zowel dit project als de komende twee projecten zien.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Woningstichting Portaal
  • Architect mex architects
  • Hoofdaannemer BAM Wonen
  • Sloopwerken Vlasman
  • Kunststof kozijnen Kumij
  • Liftinstallatie Mitsubishi

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details