Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Renovatie wooncomplex Aquarius in Amstelveen 
Totale achtergevel met kopgevel.

Renovatie wooncomplex Aquarius in Amstelveen 

‘Wij hebben weer voor het mooie jasje gezorgd’

Dat de sloopkogel beslist niet altijd nodig is om er iets moois voor terug te krijgen, bewijst de renovatie van wooncomplex Aquarius in Amstelveen. Dit project is een goed voorbeeld van wat je kunt bereiken met een aantal goede ingrepen, waaronder een aantal duurzame ingrepen: het oude betonskelet is hergebruikt en er zijn tientallen vleermuiskasten ingewerkt op de kopgevels.  

Verdieping met rode gevelstrips.

IJsselmonde gevelisolatie heeft het oude betonnen skelet compleet nageïsoleerd. De geschakelde flat met 182 woningen heeft veel geveloppervlak en was daardoor een behoorlijk groot project. Er is 1.800 m2 gevelisolatiesysteem geplaatst en afgewerkt met gevelstuc en gevelstrips. “Dat zijn gewoon mooie meters”, zegt Dirk Jan van der Poel, bedrijfsleider bij IJsselmonde. Hij kijkt tevreden terug op dit project, waarvan hij projectleider was. Van der Poel: “Een flink werk zoals dit is waar we goed in zijn. We begrijpen wat nodig is om de aannemer te helpen binnen de planning te blijven én tegelijkertijd kwaliteit te leveren.”

Speels effect

De eigentijdse upgrade is aan de buitenkant goed te zien. Op de kopgevels is het 24 cm dikke isolatiepakket afgewerkt met witte sierpleister; onderaan is een plint van donkere gevelstrips toegepast die rondom de hele flat loopt. Maar ook de witte vlakken boven de entrees zorgen voor een moderne uitstraling. Op de voor- en achtergevel is een speels effect gecreëerd door accentvlakken en door het gebruik van twee kleuren gevelstrips die per galerij ook nog eens een andere voegkleur hebben. Een hele klus!

In het voortraject is dan ook veel tijd gestoken, om te bepalen hoe de gevelafwerking eruit zal komen te zien. Daarvoor is Jacco Oostenbrug van IJsselmonde verantwoordelijk. Oostenbrug: “We zijn  al in een vroeg stadium door ERA Contour bij dit project betrokken, om alle details zorgvuldig voor te bereiden. Er zijn panelen met steenstrips rondgestuurd en er is een proefgevel gemaakt, zodat de architect en opdrachtgever een goed beeld kregen van het toekomstige resultaat.” Ook Oostenbrug is ingenomen met het resultaat. “Wij hebben weer voor het mooie plaatje gezorgd.”

Vleermuizen

Zoals in veel oude gebouwen woonden er voor de renovatie veel vleermuizen in de spouwen van de flat. Daarom moesten er maatregelen genomen worden om die huisvesting weer terug krijgen. Van der Poel: “Daarvoor hebben we speciaal voor vleermuizen geprepareerde kasten ingewerkt in ons gevelisolatiesysteem. Dat doen we tegenwoordig steeds vaker. Het is een goede technische oplossing, waardoor mens en dier prima naast elkaar kunnen leven!” IJsselmonde heeft tientallen vleermuiskasten ingewerkt op de kopgevels. “Als je goed kijkt, zie je alleen de mondjes.”

Over de samenwerking met ERA Contour zijn beide mannen positief. Van der Poel: “In het voortraject wist de aannemer heel goed wat ze wilde hebben en hoe ze het wilde hebben. Het project was verder goed voorbereid met de juiste geveloverzichten en een uitvoeringsteam dat alles onder controle had. Dat helpt enorm in de uitvoering en mede daardoor is dit project voor ons erg goed verlopen.” In het verleden heeft IJsselmonde al vaker voor ERA Contour gewerkt. Oostenbrug: “Wij zijn hier klaar, maar de volgende samenwerkingen met ERA Contour staan al gepland.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details