Castorflat

Onder andere de 184 appartementen in de Groningse Castorflat worden stevig onder handen genomen.

01:38
13-12-2018

Renovatie Morgenster-, Pollux- en Castorflat, Groningen

50% van de aandacht gaat naar het sociale aspect

‘De mensen voor dit project zijn geselecteerd op hun sociale competenties’

Voor de aanvang van de werkzaamheden brengen opdrachtgever Lefier en Heijmans Woningbouw Noord de persoonlijke situatie van alle bewoners en de uit te voeren werkzaamheden in kaart. Ze verwerken deze in een Plan van Aanpak waarbij de bewoners maximaal worden ontlast. “We zijn hierin ver gegaan”, vertelt Hille de Haan, ontwerpmanager bij Heijmans Woningbouw Noord. “Komt de wijkverpleegster langs, zijn er verdrietige omstandigheden of kan iemand de keukenkastjes niet zelf leeghalen, dan spelen onze mensen hierop in en helpen ze de bewoners waar dat eventueel nodig is. Ze zijn geselecteerd op hun grote mate van flexibiliteit, vakkennis en sociale competenties.” Maar ook in het werk wordt maatwerk geleverd. Zo kunnen de bewoners kiezen uit diverse keukenbladen, kleur en afmeting van vloer- en wandtegels en sanitair, zoals het douchegarnituur of de toiletpot.

Castorflat

Een aanpak per galerij bleek de meeste voordelen te bieden.

Horizontale aanpak
“Hierdoor ontstond een uitgebreid Plan van Aanpak met veel verschillende werkzaamheden”, vertelt De Haan. “De nieuwe leidingen in de badkamer en het toilet bijvoorbeeld moesten keurig weggewerkt worden. In de ene woning moesten we hiervoor het bestaande tegelwerk verwijderen, in een andere woning konden we over de oude tegellaag heen tegelen. Soms kon de keuken nog een tijdje mee; veel vaker moest deze worden vervangen. Een aanpak per galerij bleek de meeste voordelen te bieden, ook al hebben we te maken met verticaal verbonden leidingwerk in de schachten.” 

Naar een modern TWEEPIJPSSYSTEEM
Een belangrijk onderdeel van de renovatieslag is de vervanging van het verwarmingssysteem. In de plaats van het gedateerde éénpijpssysteem komt er een modern tweepijpssysteem. Hiervoor moet de bestaande ketel verwijderd worden, evenals alle leidingen in de woningen. Een ingrijpende gebeurtenis voor de bewoners, waarbij gedurende tweeënhalve dag in alle ruimtes van de woning wordt gewerkt. “Er is nog even gesproken over aansluiting op de stadsverwarming”, vertelt De Haan. “Maar hiervoor was nog geen infrastructuur aanwezig.” 

Castorflat

Adempauze
Gezien de hoge gemiddelde leeftijd krijgen de bewoners na de vervanging van de cv-installatie een adempauze. Gedurende twee weken gebeurt er helemaal niks. Pas daarna worden keuken, badkamer en toilet aangepakt. De Haan: “Die knip deed de bewoners goed. Achteraf gaven ze aan dat het snel was gegaan, terwijl we in elke woning acht tot tien hele dagen aanwezig zijn geweest. Bij deze opmerkingen merk je dat we ondertussen veel ervaring hebben opgedaan, juist in renovatieprojecten van dit formaat.”

“We doen dit nu vanaf de negentiger jaren. Hierdoor weten we dat het beste resultaat wordt bereikt als onze uitvoerder 50% van zijn aandacht richt op het sociale aspect en de andere 50% op de bouwtechnische aspecten. In sommige gevallen is het percentage sociaal zelfs hoger. Dat regelen de mensen op de werkvloer; het geeft hun ook extra werkplezier. Na de oplevering hebben de bewoners zelfs aangegeven dat ze de aanwezigheid en de gezelligheid van onze mensen misten.”   

Castorflat

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Heijmans Woningbouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Lefier, Groningen
Uitvoering Heijmans Woningbouw Noord, Drachten
Bouwsom € 9,9 miljoen
Bouwperiode november 2015 – april 2019 (gem. 8 mnd/flat)

DC5Polluxflat