Mercuriusflats
01:47
03-07-2019

Renovatie Mercuriusflats | Purmerend

In de kleuren van de seizoenen

Zestigerjarenflats kregen in bewoonde staat een nieuwe uitstraling

De vier Mercuriusflats in Purmerend hebben een nieuwe uitstraling gekregen. Alle flats kregen een frisse accentkleur die staat voor de seizoenen lente, zomer, herfst en winter. Zo ontstond een uitdaging toen een vijfde flat aan het renovatieproject werd toegevoegd. Welke kleur moest hier nu worden toegepast? Dat werd een stijlvolle mix van alle seizoenskleuren tezamen.

Woningcorporatie Intermaris ging bij de aanbesteding van de renovatie van de Mercuriusflats zorgvuldig te werk. De totale renovatie moest zorgen voor energiebesparing. Daarvoor werden de kozijnen en hekwerken vervangen, kopgevels geïsoleerd, gaskookplaten vervangen door elektrische kookplaten en gasaansluitingen verwijderd. De afleversets van de stadsverwarming werden verplaatst van de keuken naar de hal. Maar Intermaris wilde ook aandacht voor haar bewoners. Aan Hemubo Almere de uitdaging om de renovatie uit te voeren met minimale overlast van lawaai, trillingen, stof en vuil.

Lean-planning
Het was duidelijk dat de asbestsanering en het vervangen van de kozijnen en gevelelementen voor de bewoners de grootste overlast zouden veroorzaken. Daarom onderzocht Hemubo de snelste manier om deze ingrepen uit te voeren. “We hebben eerst per streng de stadsverwarmingsunits van de keuken naar de hal verplaatst”, vertelt Rutger van Helbergen, commercieel directeur van Hemubo Bouw. “Vervolgens hebben we in vier dagen de voor- en achtergevels aangepakt. Op dag 1 werd het asbest aan de voorzijde verwijderd, op dag 2 werden hier de gevelelementen geplaatst en op dag 3 en 4 gebeurde hetzelfde aan de achterzijde. Op de dag dat de gevels aan voor- en achterzijde waren verwijderd, timmerden we de gevels dicht met een houten stofschot, gedeeltelijk voorzien van plexiglas om de lichtinval in de woning te behouden. De werkzaamheden aan het dak, de kopgevels, het trappenhuis en de entree vonden plaats in gescheiden bouwstromen.” 

Plantenpension en Tuinkamer
De gevelwerkzaamheden aan de kopgevels konden niet worden uitgevoerd zonder de wijktuintjes te beschadigen. Maar ook daarvoor vond Hemubo een oplossing. Van Helbergen: “We hebben foto’s gemaakt van de tuintjes en de plantjes overgebracht naar een plantenpension. Zo konden we na het verwijderen van het steigerwerk alle plantjes op dezelfde manier terugplaatsen.” Om de bewoners een plek te bieden waar zij aan de overlast konden ontsnappen, richtte Hemubo op het binnenterrein de ‘Tuinkamer’ in. Een sfeervolle huiskamer voor ontmoeting, spreekuren en workshops in o.a. elektrisch koken. Dit initiatief werd zo enthousiast ontvangen, dat het na oplevering werd voortgezet. 

Mercuriusflats

Bewonerscommunicatie
En dan was er nog de gebruikelijke bewonerscommunicatie. Om in de nieuwsbrieven de juiste toon te treffen, deed Hemubo eerst onderzoek naar de samenstelling van de bewoners. Vervolgens hield zij de bewoners nauwgezet op de hoogte van alles wat hen te wachten stond. Een bewonersbegeleider vulde de informatie aan tijdens persoonlijke gesprekken. 

Levensloopbestendig
Met een grotere en lichtere entree werden de flats beter afgestemd op de gemiddelde leeftijd van de bewoners. Hellingen en automatische deurdrangers verbeterden de toegankelijkheid voor scootmobiels. Hiervoor werd tevens een aparte ruimte ingericht. 

“Het was een ingrijpende verbouwing”, besluit René Groot, calculator/werkvoorbereider van Hemubo Bouw. “De Mercuriusflats zijn nu levensloopbestendig, energiezuinig en comfortabel. In bouwtechnisch opzicht waren we op vertrouwd terrein. Het sociale aspect was een uitdaging. Maar met een gemiddelde bewonerstevredenheid van 8,2 en veel positieve reacties hebben we ook hiervoor een dikke voldoende gescoord.”

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Hemubo
Projectinfo

Installeren volgens een strakke planning

Bij de renovatie van de Mercuriusflats in Purmerend is de planning belangrijk. Deze is leading voor iedereen die meedraait in het project, zodat de werkzaamheden elkaar naadloos en snel opvolgen. Dat geldt dus ook voor ELBouw G/E kombinatie Elektro Technisch Bureau.

“In een proefwoning hebben we uitgedokterd hoe we onze werkzaamheden zo snel mogelijk konden uitvoeren”, vertelt Marco de Vries, directeur van ELBouw G/E kombinatie. “Hier kwamen we onder andere tot de ontdekking dat we de werktuigbouwkundige en elektrotechnische werkzaamheden en bouwkundige werkzaamheden aan de voor- en achtergevel moesten scheiden. Daarna stond er een planning waarmee we – in strengen – drie tot vier woningen per dag konden opstarten.”

Geleverde installaties
Bij dit hoge tempo levert ELBouw een groot aantal installaties. Zij voorziet alle woningen van een complete, nieuwe videofooninstallatie, verbonden met een paneel met camera in de entree. Hiermee zien de bewoners in hun appartement wie er bij hen aanbelt. ELBouw levert rookmelders en vervangt de bestaande groepenkasten door driefasen-groepenkasten. “Deze uitbreiding was nodig om de woningen geschikt te maken voor elektrisch koken”, licht De Vries toe. Ook voorziet ELBouw alle galerijen en trappenhuizen van LED-verlichting, verzorgt ze de elektrische aansluitingen voor de automatische deuren en installeert ze de elektrische oplaadpunten voor de scootmobiels en afzuigventilators op het dak. De Vries: “Dit werk heeft ons veel complimenten opgeleverd. 95% van de bewoners heeft aangegeven blij te zijn met de extra veiligheid en het verbeterde wooncomfort.”

Mercuriusflats

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Woningcorporatie Intermaris, Hoorn
Constructeur Ingenieursbureau List, Zaandam
Architect DOOR Architecten, Amsterdam
Hoofdaannemer Hemubo Almere, Almere
Installaties Hemubo Almere, Almere (W en E)
Bouwsom € 15 miljoen
Bouwperiode september 2017 – april 2019

ErfgooiersstraatSchipper Kozijnen