Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Renovatie Mercuriusflats | Gevelrenovatie in lijn met visie van architect

Renovatie Mercuriusflats | Gevelrenovatie in lijn met visie van architect

Sinds hun grootschalige renovatie voldoen de vier Mercuriusflats in Purmerend niet alleen aan de huidige technische vereisten, ze zijn er ook esthetisch flink op vooruitgegaan. Zo dragen de kunststof kozijnen en steenstrips bij aan duurzame gevels met een frisse, moderne uitstraling.

In opdracht van aannemer Hemubo engineerde, produceerde en leverde Schipper Kozijnen een kleine tweeduizend kunststof kozijnen voor alle vier de Mercuriusflats van woningcorporatie Intermaris. De kozijnspecialist verzorgde ook de montage en het aftimmerwerk. “Naast de kozijnen leverden en monteerden we de borstweringspanelen en tussenpanelen op de gevels”, zegt Hoofd Verkoop Zakelijke Markt Jappe Dekker van Schipper Kozijnen. “De panelen zijn voorzien van steenstrips van Sto. Verder hebben we de volledige entree van aluminium vliesgevels met geïntegreerde postkasten voorzien.”

Verticale belijningen
Schipper Kozijnen werd in het najaar van 2016 bij het project betrokken en dacht sindsdien mee in het gevelontwerp. Dit ontwerp van Door Architecten is gebaseerd op het thema ‘seizoenen’. De flats – met de namen Lente, Zomer, Herfst en Winter – zijn elk uitgevoerd in een seizoenskleur. Die kleuren komen in vier nuances terug op de kopgevels en de voordeuren. Dekker: “De architect benadrukte de verticale belijningen van de flats met lamellen. Om aan dat verticale gevelbeeld bij te dragen, hebben we de steenstrips in een staande variant toegepast. Ook zijn de draaiende delen en tussendorpels van de kozijnen vlak uitgevoerd, waardoor een subtiele dieptewerking bij de stijlen is ontstaan.”

Bewoners betrekken
Voordat de uitvoering van start ging, hielden Intermaris en Hemubo informatiedagen en -avonden voor de bewoners. Schipper Kozijnen was daar ook bij betrokken. “Tijdens die informatiedagen en -avonden gaven we de bewoners uitleg over de plannen”, zegt Dekker. “Voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden maakten we een modelwoning. Zo konden de bewoners precies zien wat ze konden verwachten.” Nog voor de bouwvak van 2017 werd onder leiding van Hemubo een volledige bouwstrang gerenoveerd. Na evaluatie van deze werkzaamheden werd een aantal verbeteringen doorgevoerd. De renovatie van de eerste flat startte na de bouwvak.

Schipper Kozijnen

Één dag per woning
Met één verdieping per week werden de werkzaamheden door Schipper Kozijnen in een hoog tempo uitgevoerd. “Om de bewoners minimaal te belasten, waren we slechts één dag in elke woning aanwezig om de kozijnen te vervangen”, aldus Dekker. “In totaal ging het om zes kozijnen per woning; een voordeur en twee ramen aan de voorzijde en drie balkondeuren aan de achterzijde. We hebben de kozijnen van speciale beglazing voorzien om een hoogwaardige isolatiewaarde te behalen.” Gezien het feit dat er in de oude kozijnen asbest aanwezig was, hoefde Schipper Kozijnen deze niet te demonteren. Een asbestverwijderaar heeft deze kozijnen een dag van tevoren gedemonteerd en het asbest verwijderd. Vervolgens is er een tijdelijke noodvoorziening geplaatst.

Bewoners ontzorgen
De bewoners bleven tijdens de renovatie in hun woning. Om aan alle drukte te ontsnappen, konden zij terecht in de speciaal daarvoor bestemde Tuinkamer. Dekker: “Omdat wij ook voor de particuliere markt werken, weten onze mensen hoe ze met bewoonde situaties moeten omgaan. Ze dekken de meubels en vloeren netjes af en helpen de bewoners met het verplaatsen van spullen. Indien de bewoners dat wilden, brachten we ook rolgordijnen en/of horren aan. In de modelwoning konden de bewoners de verschillende mogelijkheden bekijken en een keuze maken.”

Conform planning
Met de laatste flat opgeleverd, blikt Dekker terug op een uitdagend maar goed verlopen project. “Het bouwtempo lag hoog en de montage van de kozijnen op de bovenste verdiepingen was, gezien de wind, niet altijd makkelijk. Toch hebben we elke flat geheel conform planning afgerond.” Over de samenwerking op het project is Dekker eveneens tevreden: “Intermaris was als eindopdrachtgever erg betrokken bij de werkzaamheden. De samenwerking met Hemubo was als vanouds. We werken al heel lang samen en weten wat we aan elkaar hebben.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details