Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Renovatie maakt iconische L-flat moderner én leefbaarder 

TS-20200624-Woongoed_LFlat-259

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Woongoed Zeist

18 oktober 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Aan de Laan van Vollenhove in Zeist wordt volop gewerkt aan de renovatie van ‘de grootste galerijflat van Nederland’. Sociale huisvester Woongoed Zeist grijpt de renovatie niet alleen aan om een optimale duurzaamheid, veiligheid en comfort te garanderen, maar ook om de leefbaarheid in de flat én wijk te vergroten. Hierbij wordt nauw samengewerkt met bewoners, gemeente, zorg- en maatschappelijke organisaties en politie.

Op het vernieuwde dak zijn 1.080 zonnepanelen geplaatst, die jaarlijks circa 320.000 kWh aan energie moeten opleveren.

De 728 woningen tellende L-flat is een robuust en iconisch gebouw van dertien verdiepingen met een k(l)eur aan bewoners. Het is een ‘landmark’ in de groene bebouwing van de wijk Vollenhove, mede dankzij de karakteristieke groene balkonpanelen. De flat werd eind jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd en gold destijds als modern, met zijn ‘zwevende’ vloeren en ruime, lichte woningen. De laatste opknapbeurt vond plaats in 2012, vertelt Jan-Willem Oosterhuis, projectopzichter bij Woongoed Zeist. “Toen zijn onder andere de gevels gerenoveerd en voorzien van HR++ glas. Tien jaar later is ook de binnenzijde van de woningen aan groot onderhoud toe. Bovendien worden diverse energetische verbeteringen doorgevoerd. Zo worden de woningvoordeuren en klepramen in de gevels vervangen. Bovendien krijgt elke woning zijn eigen mechanische ventilatiesysteem, waardoor schone(re) binnenlucht wordt geborgd. Een videofooninstallatie verhoogt de veiligheid in het ‘verticale dorp’.”

Jan-Willem Oosterhuis, projectopzichter bij Woongoed Zeist.

1.080 zonnepanelen

Eind 2020 werden de werkzaamheden voor het eerst zichtbaar, vertelt Oosterhuis. “Toen zijn we namelijk gestart met de vernieuwing van het dakpakket. Bovendien hebben we 1.080 zonnepanelen geplaatst, die jaarlijks circa 320.000 kWh aan energie moeten opleveren. De energie wordt benut om alle algemene voorzieningen in de flat van stroom te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan het ketelhuis, de liften en de algemene LED-verlichting in de portieken en bergingen. Begin 2021 zijn we gestart met de werkzaamheden in de woningen zelf. Daarnaast worden de bergingsdeuren en -wanden gedeeltelijk vervangen en de liften gemoderniseerd. Op elke verdieping wordt een extra gat gezaagd, zodat beide liften straks op alle verdiepingen (behalve de 13de) stoppen.”

Een leuk sociaal initiatief is de soepbakfiets, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en van een kopje soep kunnen genieten.

Frisse en moderne uitstraling

In de woningen worden de badkamer en het toilet vervangen, evenals (indien nodig) de keuken. “Alle bewoners gaan elektrisch koken”, aldus Oosterhuis. “Zij ontvangen van de gemeente een nieuw kooktoestel en een nieuwe pannenset, waarmee we samen bijdragen aan een schoner milieu. Bovendien vernieuwen we de water- en standleidingen. Ongeveer tweehonderd 4-kamerwoningen worden getransformeerd naar 3-kamerwoningen, waarmee we een meer diverse doelgroep voor de flat aanspreken. Dankzij de renovatie krijgt de L-flat een frisse en moderne uitstraling, zonder huurverhoging voor de bewoners. Zij gaan na de renovatie zelfs minder servicekosten betalen. Inmiddels zijn de eerste 150 woningen opgeleverd. In het eerste kwartaal van 2023 hopen we alle werkzaamheden af te ronden.”

In huiskamer ’t Laantje zijn enkele flexwerkplekken ingericht, waarmee Woongoed Zeist en MeanderOmnium inspelen op het verplichte thuiswerken.

Sociale initiatieven

Om bewoners goed voor te bereiden op de werkzaamheden, leggen Woongoed Zeist en aannemer Coen Hagedoorn Bouw huisbezoeken af. “Ons doel is niet alleen om bewoners te leren kennen, maar ook om de flat socialer te maken en om straks een fijnere en veiligere leefomgeving achter te laten”, vertelt Oosterhuis. “Tal van initiatieven dragen hieraan bij. Zo hebben we samen met welzijnsorganisatie MeanderOmnium huiskamer ’t Laantje ingericht, waar bewoners met een kop koffie even afstand kunnen nemen van alle bouwperikelen. Uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen. Bovendien zijn hier enkele flexwerkplekken ingericht, waarmee we inspelen op het verplichte thuiswerken. Nog een leuk sociaal initiatief is de soepbakfiets, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en van een kopje soep kunnen genieten.”

Een renovatie op deze schaal vraagt veel van de bewoners, benadrukt Oosterhuis. “Een goede bewonerscommunicatie staat dan ook voorop. We zien dat deze inspanningen worden beloond. Bewoners hebben veel begrip voor de overlast en vinden het de moeite waard. Immers krijgen zij er een moderne, duurzame en zeer comfortabele woning voor terug.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details