Fons Vitae Lyceum
01:57
20-03-2019

Renovatie Fons Vitae Lyceum | Amsterdam

Modern, maar met behoud van oude details

Fraai gerenoveerde glas-in-loodramen verraden de oorspronkelijke leeftijd en uitstraling

Door een vernietigende brand was het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam niet langer geschikt als onderwijsinstituut. Hiervoor waren de verwoestingen te ernstig. Het was wel aanleiding om met een frisse blik naar het gebouw te kijken en de zaken op een rij te zetten die van het lyceum weer een eigentijdse onderwijsinstelling zouden maken.

De plannen voor renovatie leefden al; ze werden zelfs al uitgevoerd. Maar nu deze, door brand, plaats moesten maken voor rigoureuzer maatregelen, veranderde ook het wensenpakket. Het Fons Vitae

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Salverda Bouw
Projectinfo

Duurzame installaties voor een hypermoderne school zonder gas
SDR Elektrotechniek is een oude bekende van het Fons Vitae Lyceum. Tien jaar geleden verzorgde SDR al de installaties voor de zijvleugel die toen werd aangebouwd. Nu is SDR de elektrotechnische installateur voor de wederopbouw. Zij verhelpt de brand- en waterschade en maakt het Fons Vitae Lyceum duurzaam en gasloos.

“Dat vraagt om een breed pakket aan maatregelen”, vertelt Peter van Driel, projectleider van SDR Elektrotechniek. “Neem bijvoorbeeld de voeding van de duurzame WKO-installatie met vier warmtepompen, die de W-installateur gaat aanbrengen. Om deze van stroom te voorzien, installeren we op de binnenplaats een compact transformator­station van maar liefst 630 kVA. Daarnaast verzorgen we de totale elektrotechnische infrastructuur van de school met zuinige LED-verlichting data-installatie, wifi-installatie per lokaal en elektrotechnische voorzieningen volgens de normen van de Frisse Scholen. Dit concept staat garant voor een schoolgebouw met een gezond binnenmilieu. Als het project is voltooid, staat er een modern en duurzaam schoolgebouw dat – als één van de eerste in Nederland – zonder gas beheerd wordt.” 

Stedenbouw partners

Family Entertainment Center Zero 055DC Sugar Fields