Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Renovatie Fons Vitae Lyceum | Amsterdam

Renovatie Fons Vitae Lyceum | Amsterdam

Modern, maar met behoud van oude details

Fraai gerenoveerde glas-in-loodramen verraden de oorspronkelijke leeftijd en uitstraling

Door een vernietigende brand was het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam niet langer geschikt als onderwijsinstituut. Hiervoor waren de verwoestingen te ernstig. Het was wel aanleiding om met een frisse blik naar het gebouw te kijken en de zaken op een rij te zetten die van het lyceum weer een eigentijdse onderwijsinstelling zouden maken.

De plannen voor renovatie leefden al; ze werden zelfs al uitgevoerd. Maar nu deze, door brand, plaats moesten maken voor rigoureuzer maatregelen, veranderde ook het wensenpakket. Het Fons Vitae Lyceum ging voor ‘meer ruimte, meer licht en transparantie, een modern klimaatsysteem en over all een duurzaam gebouw met behoud van fraaie, oude details’. 

Fons Vitae Lyceum

Extra bouwlaag
Salverda Bouw startte het werk met een omvangrijke asbestsanering, gevolgd door de sloop van het gebouw tot op het casco. Door het casco te verhogen met een nieuwe staalconstructie, kon zij de school uitbreiden met een nieuwe bouwlaag. “Het was een uitdaging om de nieuwe staalconstructie naadloos te laten aansluiten op de bestaande bouw”, vertelt Jaap Bos, senior werkvoorbereider van Salverda Bouw. “Hiervoor hebben we eerst de bestaande bouw goed bestudeerd. Vervolgens hebben we deze 3D ingemeten en de constructietekeningen besproken met de constructeur.”

Verzwaring fundering
De beslissing om de school uit te breiden met een extra etage, betekende ook dat het gebouw zwaarder werd. Dit vroeg om versteviging van de bestaande fundering. Hiertoe brak Salverda Bouw de bestaande vloeren open, om hieronder 27 extra inwendig geheide stalen buispalen in de grond te brengen. “We hebben de palen aangebracht langs de gevels en in de kruipruimte”, vertelt Bos. “Over de palen hebben we stalen balken gelegd, die nu de muren ondersteunen.” Een lichtstraat aan de schoolpleinzijde van het nieuwe dak zorgt voor een overvloed aan licht op de bovenste etage. 

Fons Vitae Lyceum

Oude elementen zijn behouden gebleven.


Logistiek & Veiligheid
Bouwen in Amsterdam betekent in de regel een bouwtechnische én logistieke uitdaging. De renovatie van het Fons Vitae Lyceum vormde hierop geen uitzondering. Rondom het schoolgebouw was geen ruimte voor de inrichting van een bouwplaats. Dit probleem loste Salverda Bouw op door de straat voor het schoolgebouw gedeeltelijk af te zetten en deze ruimte in te richten als bouwplaats. Vanuit deze bouwplaats – afgezet met hekken – kan zij de veiligheid alle aandacht geven.

Twee bouwstromen
“Op dit moment maken we de kap wind- en water­dicht”, vertelt Bos. “Daarna zijn we minder van het weer afhankelijk en kunnen we volgens planning de zijvleugel opleveren in de zomer van 2019. Om die reden hebben we gekozen voor twee bouwstromen. In de zijgevel zijn we nu al in het afbouwstadium. Hierdoor rees de vraag of deze vleugel ook eerder in gebruik kan worden genomen. Daarvoor onderzoeken we nu of installatietechnisch een knip mogelijk is. Voor de hele school is namelijk één installatie ingericht.”

Fons Vitae Lyceum

Duurzaamheidsambitie
De installatie is toonaangevend in de duurzaamheidsambitie van het Fons Vitae Lyceum. Zij wilde een duurzaam en gasloos schoolgebouw. Bos: “Dit wordt verwezenlijkt door een warmtekoude­opslag, aangevuld met een drietal warmtepompen op het binnenplein. Het warmteverlies wordt beperkt door het gebruik van HR+++ glas, luchtdichte raamkozijnen, goede isolatie van dak en buitengevels en lagetemperatuur verwarming.” 

Naast al deze praktische maatregelen, wordt het pand in oude glorie hersteld. De verlaagde plafonds worden verwijderd en de lokalen worden groter, maar zonder hierbij de esthetica uit het oog te verliezen. Zo zorgen de prachtige glas-in-loodramen voor een warme lichtinval; tegelijkertijd verraden zij de oorspronkelijke leeftijd en uitstraling van het pand.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details