Na het vertrek van de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) naar Amsterdam werd het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) geconfronteerd met de vraag wat er met het leeggekomen pand in Haarlem moest gebeuren.
“We moesten een afweging maken: gaan we het verkopen, slopen of renoveren?”, zegt Remko Liekelema, projectmanager bij het RVB. “Tegelijkertijd werd duidelijk dat Rijkswaterstaat, dat even verderop in Haarlem een pand huurde, op zoek was naar nieuwe huisvesting omdat het huurcontract afliep.” In overleg met Rijkswaterstaat werd besloten een kijkje te nemen in het FIOD-gebouw. “Rijkswaterstaat was zeer kritisch, want het was een verouderd en somber gebouw en de omgeving was ook rommelig. Maar toen kwamen de plannen voor de gebiedsontwikkeling van dit deel van Schalkwijk op gang, dat zag Rijkswaterstaat wel zitten. Toen hebben we de organisatie mee kunnen krijgen voor hergebruik en verduurzaming.”
Bij deze gebiedsontwikkeling wordt het verouderde kantorengebied Schalkwijk Midden getransformeerd tot de ‘Stad tussen de bomen’, waarbij veel kantoren plaatsmaken voor appartementengebouwen te midden van groen. Het gebied krijgt een mix van functies. Liekelema: “Bij onze uitvraag aan de markt ging het ook om een kleine uitbreiding van het pand op de begane grond. Rijkswaterstaat wilde daar een ruimte waar je elkaar makkelijk kunt ontmoeten en kunt vergaderen en lunchen. Er werden verschillende plannen ingediend, die ook uitgingen van gedeeltelijke sloop. Het plan van BAM was het meest gestoeld op hergebruik en circulariteit en heel efficiënt. Dat past ook goed in het beleid van het RVB.”
Met ingang van 2023 stelt het RVB strengere circulariteitseisen bij de aanbesteding van alle nieuwbouw-, onderhouds- en renovatieprojecten. Doel is om in 2030 het gebruik van niet duurzame materialen zoals beton, staal en bakstenen te halveren. “Hierbij passen we de trias materia toe: voorkom onnodig bouwen, gebruik (bouw-)materialen die weinig milieudruk veroorzaken en maak in het ontwerp circulair beheer mogelijk.” Tijdens de bouw werd een mock-up gemaakt van de nieuwe kantooromgeving. “We hebben iedereen uitgenodigd om die te beoordelen. De medewerkers gaven aan dat zij zichzelf hier wel zagen werken. Dat was het mooiste compliment.”